Μήνυμα στον Τράμπ: Η Ελλάδα, τελευταίο σύνορο της Δύσης

Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Chicago Council on Global Affairs, στο Σικάγο την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017. 
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)
Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Chicago Council on Global Affairs, στο Σικάγο την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) EUROKINISSI

Έμφαση στο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στο Σικάγο. Δήλωσε ότι προσδοκά μία έντιμη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Αναφέρθηκε στις τουρκικές παραβιάσεις, στο Κυπριακό, στη Σούδα και τα ενεργειακά

"Η Αμερική πρέπει να καταλάβει τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Είναι το τελευταίο σύνορο, όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και του δυτικού πολιτισμού" τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στο Σικάγο. Κατά την ομιλία του έδωσε έμφαση στο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας και αναφέρθηκε στις τουρκικές παραβιάσεις, στο Κυπριακό, στη Σούδα και τα ενεργειακά, ενώ επανέλαβε το μήνυμα ότι "η Ελλάδα επιστρέφει", καλώντας σε επενδύσεις.

Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας. "Προσδοκώ μία έντιμη και ευθεία συζήτηση με τον Τραμπ. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Τραμπ είναι ευθύς", είπε ο πρωθυπουργός.

Δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και υπενθύμισε ότι είναι ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Τουρκία τρεις φορές σε ένα χρόνο. "Αρνούμαι να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρχει ένα υγιές μέλλον, όταν γίνονται παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά" πρόσθεσε όμως ο κ.Τσίπρας.

"Σκεφτείτε τις πιθανότητες στο μέλλον, πόσο μπορεί η μη προβλεψιμότητα της Τουρκίας να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση" συνέχισε, "παίζοντας" και με την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Σε ερώτηση για τη Σούδα, ο πρωθυπουργός είπε: "Ανυπομονούμε να συζητήσουμε με τον Τραμπ για το θέμα αυτό, την αναβάθμιση της συμφωνίας". Έκανε εκτενή αναφορά στην ομιλία του στο γεωστρατηγικο ρολό της Σουδας και στη σημασία στην ελληνοαμερικανικη αμυντική συνεργασία, καθώς και στο Κυπριακό , στην ενέργεια και στον ρολο των αγωγων φυσικου αεριου, καθώς επίσης και στην εμπλοκή των αμερικάνικων εταιρειών όπως η EXXON MOBIL για τις έρευνες στο Ιονιο.

Ως ένα εξαιρετικό μέρος για τους Έλληνες χαρακτήρισε το Σικάγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. Τόνισε πως η ομογένεια μάς γεμίζει περηφάνια, προσθέτοντας πως είμαστε στην κατάλληλη στιγμή της κοινή μας ιστορίας για να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον.

Οποτεδήποτε μιλώ με Αμερικανούς που ζουν στην Ελλάδα ακούω το ίδιο πράγμα, ότι είμαστε στη καλύτερη (μεταξύ των δυο χωρών) στιγμή μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, από τη στιγμή που είχαμε από κοινού πολεμήσει τον φασισμό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας, και μάλιστα σε επίπεδο υψηλού συμβολισμού, μέσω του πρώην Προέδρου Ομπάμα. «Υποστήριξη που οδηγεί και στην αυριανή μου συνάντηση με τον Ντόναλτ Τραμπ», είπε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα, η Ελλάδα επιστρέφει, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από 7 χρόνια κρίσης που μας κόστισε σε θέσεις εργασίας, καθώς η ανεργία έφτασε στο 27%, και οδήγησε σε brain drain. Σήμερα οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά, έχουν υποστεί θυσίες και τώρα εργάζονται για το καλύτερο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία της χώρας, τονίζοντας πως το 2017 κατεγράφη ανάπτυξη 2% και αναμένεται το 2018 να κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,4%. Πιάσαμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα τα τελευταία δυο χρόνια και θα τους πετύχουμε και αυτή τη χρονιά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές, υπογραμμίζοντας πως χτίζουμε την εμπιστοσύνη μέρα με τη μέρα. Επισήμανε τα θετικά στοιχεία της πορείας της βιομηχανικής παραγωγής τα οποία καταγράφουν αύξηση κατά 6%, ενώ και ο τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας τον εθνικό στόχο για 35 εκατομμύρια τουρίστες το 2021

Για τις επενδύσεις είπε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 11.2%, ενώ και ο δείκτης εξαγωγών κινήθηκε ανοδικά με αύξηση 15% το πρώτο οκτάμηνο του 2017.

Το πλέον σημαντικό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η μείωση της ανεργίας κατά 5,4% την τριετία 2014-2017 και θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά κατά 7,4% την επόμενη χρονιά, υπογράμμισε. «Φυσικά τίποτα δεν έγινε τυχαία, Προωθήσαμε ένα απαιτητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (περισσότερων των 400 μέτρων) στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά προϊόντων, στο δικαστικό σύστημα, στην υγεία, στον τομέα της ενέργειας και φυσικά και στο οικονομικό κλίμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δήμαρχος Σικάγο: Αλέξης Τσίπρας, ένας "σημαντικός προοδευτικός ηγέτης"

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για την δυναμική της ελληνικής οικονομίας τον δήμαρχο του Σικάγο, Ραμ Εμάνουελ, στη μεταξύ τους σε εγκάρδιο κλίμα συνάντηση.

Απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό ο κ. Εμάνουελ τον χαρακτήρισε «σημαντικό προοδευτικό ηγέτη» και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη να προωθούν την κοινωνική ατζέντα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ιδιότητα του πρωθυπουργού ως πολιτικού μηχανικού με ειδίκευση στη χωροταξία και του ανέλυσε το σχέδιο ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής του Σικάγο καθώς και το διευρυμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης με έμφαση στο πράσινο και τους χώρους κοινωνικής ωφέλειας, γεγονός που, όπως είπε, έχει αναβαθμίσει και την πόλη και το επίπεδο ζωής.

Μίλησε επίσης για το μοντέλο ήπιας αναψυχής το οποίο έχει επιλέξει η πόλη του Σικάγο με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε τη συμβολή της ελληνικής κοινότητας στην ανάπτυξη της πόλης του Σικάγο και αναφέρθηκε εκτενώς στην δυναμική της ελληνικής οικονομίας ενώ τόνισε την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

Οι επενδύσεις (και) στη συνάντηση Τσίπρα με τον κυβερνήτη του Ιλινόι

Το θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων και ενίσχυσης της παραγωγής, συζήτησαν ο κ. Τσίπρας και ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόι, Μπρους Ρόνερ, στη συνάντηση που είχαν αμέσως μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Δήμαρχο του Σικάγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κυβερνήτης αναφέρθηκε στην υλοποίηση της στρατηγικής του για την προσέλκυση επενδύσεων στην Πολιτεία του Ιλινόι και ειδικότερα σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες εξερχόμενη από την κρίση, καθώς σε ανάλογη κατάσταση έχει βρεθεί και το Ιλινόι με επιτυχία. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επενδύσεις είναι τομέας υψηλού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει ανακάμψει δυναμικά και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση η προσέλκυση επενδύσεων.

Από κοινού οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στη σημαντική παρουσία και συμβολή της ελληνικής Ομογένειας στην Πολιτεία του Ιλινόι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: 'Η Ελλάδα επέστρεψε'

SHARE: