Μητσοτάκης: Ελπίζω ο Τσίπρας να επιτύχει συμφέρουσες συμφωνίες για την Ελλάδα

43          ,   , ,  4  2017
43 , , , 4 2017 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Συγκεκριμένες αμερικανικές δεσμεύσεις για τα εθνικά ζητήματα και επωφελή συμφωνία μακράς πνοής για τη Σούδα αξιώνει από τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Ευνοϊκή» χαρακτηρίζει τη συγκυρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς όπως αναφέρει τα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας αναβαθμίζουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβάζει τον πήχη τω προσδοκιών από την επίσκεψη Τσίπρα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και απαιτεί συγκεκριμένες αμερικανικές δεσμεύσεις για τα εθνικά θέματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το Σκοπιανό αλλά και το μεταναστευτικό, ενώ σε ότι αφορά τη βάση της Σούδας ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «επωφελή συμφωνία μακράς πνοής».

Ολόκληρη η δήλωση Μητσοτάκη:


«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την χώρα μας.

Και είναι ευνοϊκή, διότι - παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο εσωτερικό, λόγω των ανεύθυνων επιλογών της Κυβέρνησης - η Ελλάδα παραμένει νησίδα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που δοκιμάζεται από μεγάλη αστάθεια.

Η συγκυρία αυτή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις Η.Π.Α. - Τουρκίας αναβαθμίζει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική θέση της Πατρίδας μας

Για αυτόν τον λόγο, όμως, προσφέρεται στον κ. Τσίπρα μια μοναδική ευκαιρία:

- Να διασφαλίσει μια επωφελή συμφωνία μακράς πνοής για τη βάση της Σούδας και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, που θα αναγνωρίζει εμπράκτως τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας. Όχι μια οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά μια συμφωνία εθνικά ωφέλιμη.

- Να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη στρατηγικής σχέσης σε όλους τους τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος. Με έμφαση στην προσέλκυση συγκεκριμένων επενδύσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

- Και βέβαια να επιτύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της αμερικανικής ηγεσίας για τα εθνικά μας ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Σκόπια, το μεταναστευτικό.

Ρόλο καταλύτη στις ελληνο - αμερικανικές σχέσεις είχε, έχει και θα έχει η ελληνική ομογένεια. Στους Έλληνες της Αμερικής οφείλουμε επιτέλους να αναγνωρίσουμε ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις, στο παρόν και στο μέλλον της μητέρας Πατρίδας, ενισχύοντας ουσιαστικά τις σχέσεις τους μαζί της.

Σε αυτές μας τις υποχρεώσεις εντάσσω βέβαια και τη δυνατότητα ψηφίζουν επιτέλους οι Έλληνες πολίτες στον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Ειλικρινά ελπίζω ο κ. Τσίπρας να μπορέσει να αξιοποιήσει για την χώρα μας τη σπάνια ευκαιρία που - επαναλαμβάνω - και για λόγους συγκυρίας, του προσφέρεται.

Δηλαδή να μην μείνει ως μόνη παρακαταθήκη του ταξιδιού του μια φωτογραφία με τον αμερικανό Πρόεδρο, χάριν επικοινωνιακών εντυπώσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΝΔ: Δεν είναι αξιόπιστες οι προβλέψεις της κυβέρνησης

ADVERTISING

SHARE: