Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο

Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο
Press conference by Kyriakos Mitsotakis on the margin of Thessaloniki International Fair, in Thessaloniki, on Sep. 17, 2017 / , , 17 , 2017 Frangiskos Samsas / SOOC

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο το 2018 και δήλωσε ότι ως πρωθυπουργός θα δώσει προτεραιότητα στην προσέλκυση επενδύσεων και στη μείωση της φορολογίας, συνδέοντας το δεύτερο με τη μείωση των πρωτογενών. Άνοιγμα στους κεντρώους ψηφοφόρους και συγνώμη για τον ΠΑΟΚ. "Δε θα συνεργαστώ με ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ" ξεκαθάρισε. "Δεν έχει ακραίες απόψεις ο Γεωργιάδης" είπε.

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη

Ως εν’ αναμονή πρωθυπουργός που θα αναλάβει καθήκοντα εξουσίας την επόμενη μέρα εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αποτελεί οριστικά παρελθόν για τη χώρα και ότι ο ίδιος διαθέτει αυτοπεποίθηση και πίστη στην εφαρμογή της «τολμηρής ατζέντας μεταρρυθμίσεων» για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας, που παρουσίασε κατά τη φετινή 82η ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε τη συνέντευξη τύπου προκειμένου μέσα από τις απαντήσεις να ενισχύει τα βασικά μηνύματα που έστειλε χθες με την ομιλία του. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε ως μόνη κοινωνική πολιτική σήμερα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αποκλιμάκωση της ανεργίας σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να έρθει μόνο μέσα από ένα επενδυτικό σοκ και ο «μόνος μοχλός είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις» τονίζοντας ότι είναι προϋπόθεση η πολιτική αλλαγή και οι εκλογές καθώς όπως τόνισε «δεν πείθομαι από την επενδυτική μετάλλαξη του κ. Τσίπρα». «Η δική μου κυβέρνηση –είπε- θα είναι απολύτως αφοσιωμένη και συντονισμένη στο στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης ότι χτες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε ένα τέταρτο μνημόνιο ανέφερε ότι «το τέταρτο μνημόνιο είναι εδώ και έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 αφού ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα σε σκληρό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής για το 2019-2020. Αν είχαμε καθαρή έξοδο δεν θα χρειαζόταν η έγκριση των δανειστών για τα αντίμετρα».

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στο σχέδιό του ότι «θα διεκδικήσω και θα πετύχω μείωση των πλεονασμάτων γιατί προτείνω στους εταίρους ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ένα λειτουργικό κράτος» υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που έσπευσαν κάποιοι να χαρακτηρίσουν ως τέταρτο μνημόνιο είναι η ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων» που προτείνει.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ σε ερώτηση του news247 υποστήριξε ότι το πρόβλημα σήμερα στην αγορά εργασίας δεν είναι ο κατώτατος μισθός αλλά η μερική απασχόληση εμμένοντας στη θέση υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων και κατά των κλαδικών και συλλογικών συμβάσεων. Ωστόσο φρόντισε να στείλει εκ νέου αυστηρά μηνύματα προς τους επιχειρηματίες που παραβιάζουν το εργατικό δίκαιο ή «έχουν παρκάρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό» και ζητούν θέλουν ρύθμιση των δανείων τους λέγοντας ότι «δεν είμαστε υπέρ της οποιασδήποτε επιχειρηματικότητας». Μάλιστα σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα, η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο».

Στις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την επίτευξη της ανάπτυξης ήταν για ακόμα μια φορά η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ενώ ιεράρχησε ακόμη την ανάγκη άμεσης εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν τις επενδύσεις και την απλοποίηση του αδειοδοτικού συστήματος. Για τις υπόλοιπες μειώσεις φόρων είπε ότι αυτές εξαρτώνται από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ενώ για τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για χρέη στο δημόσιο ανέφερε ότι «δεν θα υποσχεθώ κάτι που δεν μπορώ να κάνω πράξη. Εγώ είπα ότι μπορούμε να έχουμε έναν μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουμε αποφασιστικά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές».

Πολιτικά ανοίγματα στο κέντρο, κάλυψη σε Άδωνι

Στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν να ενισχύσει το μήνυμά του ότι η ατζέντα του «δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή», αυτά είναι «σαχλαμάρες» είπε μεταξύ άλλων για το αν είναι δεξιά πολιτική η πολιτική ασφάλειας που επαγγέλλεται και έκανε ανοίγματα προς το κέντρο λέγοντας ότι «το δίλημμα για τη χώρα είναι μπροστά ή πίσω» ενώ υποστήριξε ότι το κάλεσμά του προς την ελληνική κοινωνία «σπάει τα παραδοσιακά όρια και τα τείχη της κεντροδεξιάς παράταξης». Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό έκανε ανοίγματα προς την κεντροαριστερά σημειώνοντας ότι θα επιδιώξει συναίνεση για σταθερό φορολογικό σύστημα, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της ενισχυμένης αναλογικής και απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε σκέψη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ τονίζοντας ότι «οι ΑΝΕΛ κινούνται δεξιότερα της ΝΔ» και τους ενώνει με τον κ. Τσίπρα «ο αχαλίνωτος εθνολαϊκισμός και η αγάπη για την καρέκλα της εξουσίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρείχε κάλυψη στον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη σημειώνοντας ότι «ο κ. Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή. Δεν εκφράζει ακραίες απόψεις». Παράλληλα έστειλε εκ νέου αυστηρά μηνύματα προς όλους στο εσωτερικό της ΝΔ να μην προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις για μια θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, επέμεινε στην ανανέωση προσώπων και διαμήνυσε ότι η δική του κυβέρνηση θα έχει εκπλήξεις με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που οι πολίτες δεν θα περιμένουν ότι μπορούν να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στην αποπομπή Κουρουμπλή καταλογίζοντας του πολιτικές ευθύνες για καθυστερημένη αντίδραση στο ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου που μαύρισε τον Αργοσαρωνικό ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για όλες τις καθυστερήσεις της κρατικής μηχανής.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την ευχή του για καλή ευρωπαϊκή πορεία στον ΠΑΟΚ ζήτησε συγγνώμη από τους φιλάθλους του δικεφάλου  λέγοντας ότι δεν γνώριζε πως είχε αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καθώς «έκανα λάθος. Είχα την εντύπωση του πρώτου παιχνιδιού».

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης τύπου του κ.Μητσοτάκη:

Για τις επενδύσεις:

*Δεν πείθομαι από την επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού. Δεν ξέρει, δεν μπορεί και πιστεύω ότι δε θέλει να υλοποιήσει αυτή την πολιτική.

*Η κυβέρνηση στα λόγια ισχυρίζετα ότι θέλει επενδύσεις, στην πράξη όμως κάνει το αντίθετο

*Είναι θετικό ότι όλοι αναγνωρίζουν οτι χρειάζονται επενδύσεις. Εμείς πιστεύουμε οτι είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι ιδιωτικές επενδύσεις ο μόνος τρόπος για αποκλιμάκωση της ανεργίας. Τι θα κάνουμε εμείς διαφορετικό: Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα έιναι αφοσιωμένη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Δε θα ανεχθώ αποκλιση από αυτό τον κεντρικό στόχο. Αλλά η κυβέρνηση θα εκπέμπει συνολικά το μήνυμα ότι η Ελλάδα χώρα φιλική σε ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Μείωση της φορολογίας σε επενδύσεις στο 20% για δύο χρόνια, μείωση φορολογίας σε μερίσματα και σταθερό φορολογικό σύστημα.

*Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα τις ιδιωτικές επενδύσεις. Εγώ δε φοράω μία το κουστούμι του επενδυτή και μία το αμπέχονο του διαδηλωτή

*Δε μπορεί ο ιδιοκτήτης μίας start up επιχείρησης να αναλώνει το χρόνο του σε νταραβέρια με το δημόσιο

*Μεγάλη η σημασία της απλοποίησης του επενδυτικου περιβάλλοντος. Η πρόταση για αποκλειστικές προθεσμίες είναι πολυ σημαντική. Εάν μία δημόσια υπηρεσία δε χορηγήσει την άδεια εντός συγκεκριμενου διαστήματος, ένας υφυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

Για τις Σκουριές:

*Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας στις Σκουριές θέλει την επένδυση.

*Τη συμβατότητα μίας επένδυσης με τους περιβαλλοντικους όρους που θέτει το κράτος την κρίνειη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσυνη έχει αποφανθεί. Η επένδυση στις Σκουριές έγινε αντικείμενο κομματικης εκμετάλλευσης. Κάποιοι ήθελαν εχέγγυα αριστεροσύνης απέναντι στις συνιστώσες τους τασσόμενοι κατά της επένδυσης. Δεν ενδιαφέρονται για τις θέσεις εργασίας.

*Εμείς τέτοια πράγματα δε θα κάνουμε. Εάν διαφωνούμε με μια επένδυση θα το πουμε ξεκαθαρα. Και πάντως δε θα παίξουμε με τις δουλειές απλών ανθρώπων μεροκαματιάρηδων.

*Καμία σοβαρή χώρα δε θα άφηνε ανεκμετάλλευτο τον ορυκτό της πλουτο στο όνομα μίας δήθεν προστασίας περιβάλλοντος. Πράγματι η μεταλλευτική δραστηριότητα έχει περιβαλλοντικές συνέπειες. Η νομοθεσία ευρωπαϊκή και εθνική μας επιτρέπει να περιορίσουμε το αποτυπωμα από τέτοιες δράσεις. Το ισοζυγιο από τέτοιες δράσεις είναι θετικό ως προς τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τα έσοδα.

Για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τη μείωση των πρωτογενών και της φορολογίας:

*Μείωση πλεονασμάτων ώστε να μειωσουμε φόρους και εισφορές.

*Δε μπορώ να ανεχθώ τη φορολογική εξόντωση των Ελλήνων

*Το τέταρτο μνημόνιο είναι εδώ γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μέτρα, στη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων και σε πρωτογενή μέχρι το 2022. Εγώ θα διεκδικήσω και θα πετύχω μειωση των πρωτογενών γιατί θα προτείνω στους εταίρους πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Θα πείσουμε τους εταιρους ότι αυτή είναι μία σωστή στρατηγική. Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ και φέρει την υπογραφή Τσίπρα- Καμμένου και από αυτό πρέπει να ξεφύγουμε για να μειώσουμε περισσότερο τους φορολογικούς συντελεστές.

*Ο βασικός λογος που οι πιστωτές μας επεμεναν σε υψηλά πρωτογενή είναι ότι δεν είχαν εμπιστοσύνη στην σημερινη κυβέρνηση ότι δε θα επιστρέψει στις πελατειακές λογικές του παρελθόντος.

*Οποιο δημοσιονομικό περιθώριο εάν έδιναν οι δανειστές στην κυβερνηση θα είχαν την υποψία ότι θα το χρησιμοποιούσε γαι προσλήψεις. Για αυτό δε διεκδίκησε μείωση πρωτογενών και για αυτό εμείς μπορούμε να το διεκδικήσουμε γιατί είμαστε ξεκάθαροι.

*Οποιο δημοσιονομικό περιθώριο θα έχουμε εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε για μείωση φόρων, οχι για να διορίσουμε κολλητους.

*Δέχθηκαν οι πιστωτές μας την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει αντί να περικόψει Εκαναν λαθος σε αυτό. Προφανώς ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποια έγινε αποδεκτή απο τους πιστωτές. Τη νύφη όμως την πλήρωσε ο ελληνικός λαός.

*Η Kύπρος δεν αύξησε ούτε ένα φόρο, αντίθετα μείωσε δαπάνες. Το βασικό μάθημα λοιπόν είναι ότι η προσαρμογή πρέπει να γίνει από το σκέλος των δαπανών, όχι των φόρων.

Για το ακατάσχετο και το αφορολόγητο:

*Δεν πρόκειται να υποσχεθώ κάτι που δε μπορώ να κάνω πράξη. Ο Τσιπρας υποσχέθηκε ακατάσχετο λογαριασμο στην προηγούμενη ΔΕΘ. Εγώ είπα ότι μπορούμε να έχουμε μερικώς ακατάσχετο με την προϋπόθεση της προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αυτό θα μπορούσε να το δεχθεί η τρόικα.

*Δε μπορώ να σας πω ότι θα επαναδιαπραγματευθώ τη μείωση του αφορολόγητου. Δε μπορει να αλλάξει η μείωση του αφορολογητου. Μπορεί να μειωθει ο φορολογικός συντελεστής στο 9% ώστε αυτός που θα πληρώσει για πρώτη φορά να πληρώσει λιγότερο από ό,τι θα πληρωνε τώρα. Ναι θελω αφορολόγητο 1000 ευρώ για κάθε παιδί, γιατί έχουμε τεράστιο δημογραφικό.

Για την έξοδο από το μνημόνιο:

*Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει ότι η χώρα ανακτά την αυτονομία της, δανείζεται απότις αγορές και μπορεί να καθορίζει τις προτεραιότητες της. Για ποια καθαρη έξοδο μιλάμε όταν ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί για μέτρα το 19 και 20; Καθαρή έξοδος μόνο στα χαρτιά. Εάν είχαμε καθαρή έξοδο δε θα χρειαζόταν η έγκριση των πιστωτών για να υλοποιηθούν τα όποια αντίμετρα. Προφανώς καλό η χώρα όσο πιο σύντομα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Θυμίζω ότι αυτό θα είχε συμβεί το 2015 , εάν δε είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια και έστω με πιστοληπτική γραμμή θα είχε βγει στις αγορές.  Κάποιοι θελουν να ξεχάσουν τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Για την οικονομία:

*Αφήστε να δουμε εάν και τι υπεραπόδοση θα υπάρξει στα έσοδα.

Για την κοινωνική πολιτική, τα εργασιακά και τους επιχειρηματίες:

*Η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο και η αλληλεγγύη προυποθεση για συνεκτική κοινωνία. Για εμάς μία πολιτική αλληλεγγύης είναι πάνω από όλα η δημιουργία θέσεων εργασίας, δεν είναι τα επιδόματα που κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Να δημιουργήσουμε νεες δουλειές μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, Αυτό σημαίνει σήμερα κοινωνική πολιτική. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν δημιουργημα της ΝΔ.

*Η γενιά των 360 ευρώ είναι δημιουργημα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα εάν ο Τσίπρας είναι κοινωνικα ευαίσθητος απαντούν τα ίδια τα δεδομένα. Οι ανισότητες διευρύνθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια.

*Μη συγχέουμε τις επιχειρησιακές με τις κλαδικές. Μίλησα για επιχειρησιακή που υπερισχύει των συλλογικων. Για να υπογραφεί σημαινει ότι έχει συμφωνήσει ο εργαζομενος με την επιχείρηση και αυτό είναι υγιές. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζεται μέσα από ελεύθερες διαπραγματευσεις. Το προβλημα στη χώρα δεν είναι τόσο ο κατώτατος μισθος. Είναι ότι υπάρχει πολύ γρήγορη μετακίνηση στην μερική απασχοληση. Αυτή είναι μία τάση που δεν είναι μόνο ελληνική. Απλα επιταχύνθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Συνοδεύτηκε από πλήρη καταστρατήγηση της νομοθεσίας ειδικά από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την αναγκη των εργαζόμενων. Εχω συναντήσει εργαζομενους που πληρώνονται για 4ωρο και δουλεύουν 8ωρο ή απολυονται πριν συμπληρώσουν ενα χρόνο στην εργασία τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα. Απο εκεί και πέρα η βελτίωση των μισθών μπορεί να προκύψει μόνο από τη γρήγορη αποκλιμάκωση ανεργίας. Δεν ήμουν εγώ αυτός που μιλησε για κατώτατο μισθό 750 ευρώ. Διότι προθεση μου δεν είναι να λαϊκίσω αλλά να περιγράψω ένα ρεαλιστικό δρόμο εξόδου από την κριση.

*Υπάρχει καλή και κακή επιχειρηματικοτητα. Δε θα υπάρχει απο μέρους μου καμία ανοχή. Κατέστησα σαφές ότι οι τράπεζες δε μπορούν να δεχθούν κουρεμα δανείων σε επιχειρήσεις που οι μέτοχοι έχουν παρκάρει τον πλουτο στον εξωτερικό. Δεύτερη ευκαιρία θα δικαιουνται αυτοί που την αξιζουν και όχι όσοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζομενους και το κράτος.

Για την αντιπολιτευτική του τακτική:

*Εγώ δεν κανω αντιπολίτευση καμμένης γης. Ο Τσιπρας ήταν που ενθάρρυνε τους ‘δεν πληρώνω’.

*Εμείς δεν κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση. Παράδειγμα, εγώ ζητώ από τους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα, δε τους λεω ότι θα τους πετάξω έξω. Στηρίζω την προοπτικη της οικονομίας και της χώρας. Εχουμε ψηφίσει μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε σωστές. Αλλά δεν πρόκειται χάριν μίας δήθεν συναίνεσης να συμφωνησουμε με πολιτικές όπου διαφωνούμε καθετα.

*Θελω να μιλήσω για το μέλλον όχι για το παρελθόν.  Θα έχω αρκετές ευκαιρίες να ασκήσω κριτική στον Τσίπρα. Οι πολιτες άλλωστε γνωριζουν το αποτυπωμα της πολιτικής του. Από εμένα περιμένουν να τους πείσω οτι έχω σχέδιο για τη χώρα, ότι έχω ομάδα. Για αυτό δε μίλησα χθες για τον Τσίπρα. θέλω να κοιτάω μπροστά και όχι πίσω.

Για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα:

*Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τις κυνικές μεταλλάξεις Τσίπρα. Γνωρίζω όμως ότι οι επιπτώσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015 μας συνοδεύουν μέχρι σήμερα. Είναι εδώ οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Δεν ξερω ποιο κόμμα υπάρχει ή δεν υπάρχει πια. Με τι κυνισμό έρχεται και λέει ο Τσίπρας ‘ειμαι ένας άλλος άνθρωπος και αυτά που σας έλεγα δεν έχουν καμία σημασία’;

*Ο Τσιπρας είχε την ευκαιρία του, δεν τα κατάφερε να μας βγάλει από την κρίση, μας έβαλε πιο βαθιά στην κρίση.

Για τις κατηγορίες περί ακροδεξιών στοιχείων και τον Άδωνι Γεωργιάδη:

*Σας φαίνομαι για ακροδεξιός;

*Η ΝΔ ειναι μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Ο Τσιπρας επέλεξε να συνεργαστεί με τον Καμμένο που κινείται στα δεξιά της ΝΔ και τους ενώνει ο αχαλίνωτος εθνολαϊκισμός και η αγάπη για την εξουσία.

* Δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία στη ΝΔ. Η ΝΔ καλύπτει όλο το κεντροδεξιό φάσμα, αλλά προσβλεπει να σπάσει και παραδοσιακές διαχωριστικες γραμμες  του παρελθόντος. Γνωρίζετε καλά ότι είμαι ένας μετριοπαθης, φιλελεύθερος πολιτικός. Αρα το να παρουσίαζεται η ΝΔ ως ακροδεξιά παράταξη είναι τουλάχιστον αστείο. Και να λεγεται αυτό από αυτους που συγκυβερνούν με τον Καμμενο και συνέπραξαν με τη ΧΑ για να μην εκλεγεί Πρόεδρος το Δεκεμβριο του 2014.

*Ο κ.Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή. Δε συμφωνώ ότι εκφράζει ακραίες θέσεις. Εχει το δικό του ιδιαίτερο τρόπο να εκφραζεται. Μπορεί καμία φορά να έχει πει και καμία κουβέντα παραπάνω. Αλλα δε θεωρώ ότι ο λόγος του είναι ακραίας. είμαστε ένα μεγάλο κόμμα και ένα μεγάλο κόμμα πρέπει να ανέχεται τις διαφορετικές απόψεις και τις διαφορετικες αποχρώσεις. Επί ημερών μου τα συλλογικά όργανα του κόμματος λειτουργούν με μεγάλη τακτικότητα. Κατά συνέπεια συζητάμε συλλογικά θεματα, διαφωνούμε ενίοτε, αλλά διαμορφώνουμε μία συλλογική γραμμή με την οποία όλοι πρέπει να συμμορφωνόμαστε.

Για το αίτημα εκλογών:

*Οσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτικη αλλαγή τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Το αίτημα λοιπόν για πολιτική αλλαγή είναι διαρκές μέχρι που θα γίνουν εκλογες. Δεν περιοριζόμαστε εκεί. Ουτε δική μου δουλειά είναι να αναλώνω μεγάλο χρόνο για κριτική στην κυβέρνηση. Χθες μίλησα μία ώρα για το όραμα μου για την Ελλάδα.

*Δε θα κανω καμία πρόβλεψη για το χρόνο των εκλογών. θα επιμείνω σε αυτό που λέμε εδώ και 14 μήνες και πιστεύω ότι δικαιωθήκαμε: Οσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο. Με ποιο τρόπο θα φτάσουμε σε εκλογες, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Εγώ θα αξιοποιώ το χρόνο για να πείσω τους πολίτες ότι όποτε και να γίνουν εκλογές, αξίζει να μας εμπιστευθούν.

Για τον εκλογικό νόμο, τις συνεργασίες και την αποφυγή νέων εκλογών μετά τις επόμενες κάλπες:

*Πάγια η άποψη μου για αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Πιστεύω ότι θα υπαρχει η πλειοψηφία το 2020 που θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές και θα κάνω ό,τι περναέι από το χέρι μου για αυτό.

*Ο εκλογικός νόμος θα ξαναλλάξει από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν ειμαι σίγουρος ότι θα έχουμε την πλειοψηφία για να εφαρμοστει από τις επομενες τότε εκλογες.

*Δεν μπορώ να τοποθετηθώ επί υποθετικών σεναρίων. Η ΝΔ διεκδικεί το καλύτερο δυνατο ποσοστό. Και σε περίπτωση που είναι αυτοδύναμη, πάλι θα επιχειρήσει να πετύχει διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με διάθεση ευρύτερης συνεννόησης πάνω σε μία σειρά σημαντικά ζητήματα.

*Ο ΣΥΡΙΖΑ δε συμπεριλαμβανεται στα κόμματα με τα οποια επιζητώ να συνεννοηθώ την επόμενη ημέρα.

*Όσο απλή είναι η ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, αλλο τόσο απλή είναι και η απάντηση. Οχι.

Για τους ΑΝΕΛ:

*Έχουμε κατ ομολογίαν του ίδιου του Καμμένου μία σειρά συνομιλίες με καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών. Πρέπει να εξηγήσει γιατί συνομιλουσε. Δεν υπάρχουν πολλές ευνομούμενες χώρες όπου υπουργός μιλά με ισοβίτη. Περιμενω απο τον Καμμένο να δώσει απαντήσεις στα ερωτηματα που θέσαμε. Μου κάνει εντύπωση ότι δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία για τον λιμενικό εναντιον του οποίου υπάρχουν σοβαρές κατηγορίες. Λιγο υπομονη, σε οκτώ ημέρες θα ασχοληθούμε με την υπόθεση στη Βουλή.

Για τον ΠΑΟΚ:

*Σε σχέση με τη χθεσινη αναφορά μου στην ευρωπαική πορεία του ΠΑΟΚ, εκανα λάθος στη διατύπωση μου, είχα μείνει στο πρώτο παιχνίδι, οπότε ζητώ συγνώμη απο τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Δεν εχω προβλημα με τον ΠΑΟΚ και καμία ομάδα, είμαι φίλαθλος κι εγώ.

* Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα ουτε με τον ΠΑΟΚ ούτε με καμία άλλη ομάδα. Πάνω από όλα είμαι φίλαθλος. απολαμβάνω το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Η ευχή μου ειναι ενα καθαρό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Για την κυβέρνηση του, την ανανέωση της ΝΔ και το άνοιγμα του κόμματος:

*Κάνω ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία, Θεωρώ ότι πολλές από διαχωριστικες γραμμές του παρελθοντος μικρη σημασία έχουν. Θα ψάξω για ανθρωπους αποφασισμένους να υλοποιήσουν την πολιτική μου. Θα δείτε στην επόμενη κυβέρνηση και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Και πολλα θα σας εκπλήξουν.

*Θα δειτε νεα πρόσωπα, αλλά για να φανούν τα νεα πρόσωπα θα πρέπει και εσείς οι συντάκτες να τους δίνετε χρόνο και χώρο να παρουσιαζουν τις δικές τους απόψεις.

*Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε πριν απο 30 χρόνια ότι μπροστά ή πίσω είναι το δίλημμα της χώρας όχι αριστερά ή δεξιά και αυτό έχει και σήμερα βάση. Δεν με ενδιαφέρει τι ψήφισαν οι συμπολίτες μας. Το κάλεσμα μας σπάει τα όρια τα παραδοσιακά της κεντροδεξιας. Ειμαι βεβαιος ότι θα μας ψηφίσουν και συμπολίτες που ψηφίζουν ΝΔ για πρώτη φορά.

*Δεν πιστεύω ιδιαίτερα στα ηλικιακά όρια για υποψηφίους πρέπει να σας πω, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει σημαντική ανανέωση στα ψηφοδέλτια

*Οποιος ισχυρίζεται – εξαιρώ τους εν ενεργεία βουλευτές- δημόσια ότι έχει πάρει το χρισμα θα έχει την ίδια τύχη με το γιο του Τραγάκη.

Για το δημόσιο:

*Θέλω ένα δημόσιο που θα κάνει λιγότερα πράγματα καλύτερα και με μικρότερο κόστος

*Δεν έχω πρόθεση να κατακρεουργήσω κανενα δημόσιο. Εχω ξεκαθαρίσει ότι δε πρόκειται να κάνω απολύσεις στο δημόσιο. Από την άλλη δε θα υποσχομαι με μαγικό τρόπο μονιμοποιήσεις και προσλήψεις. Ναι θέλω να περάσω υπηρεσίες του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα. Η εμπειρία μας με τις ΣΔΙΤ είναι εξαιρετικά θετική.

Για τη δημόσια ασφάλεια:

*Δεν είναι δεξιά πολιτική η ασφάλεια, αυτό είναι σαχλαμάρες

*Είμαστε απέναντι στη λογική του νόμου Παρασκευόπουλου. Είμαστε υπέρ των φυλακών υψίστης ασφαλείας, για τους τρομοκράτες. Θα τα κάνουμε αυτά, μην έχετε καμία αμφιβολία

*Δεν αναφέρθηκα μόνο στα Εξαρχεια γιατί το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τα Εξαρχεια. Και να γνωριζουμε ότι κατά κανόνα οι λιγότερο προνομιουχοι αισθάνονται ανασφαλείς, όχι στις πλουσιες γειτονιές που μπορεί να έχουν και ιδιωτική φρουρά, αλλά στη Δυτική Αθήνα. Δε δικαιολογείται η αστυνομική διεύθυνση στη Δ.Αθήνα να ειναι υποστελεχωμένη κατά 50%

Για τα ΑΕΙ και τις φοιτητικές παρατάξεις:

*Πρέπει να αλλάξει ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων. Δεν είανι δουλειά τους ναμετέχουν στη διοίκηση των πανεπιστημίων. Από αυτή γεννήθηκαν οι πελατειακές σχέσεις. Αυτά τα αφήνουμε πίσω μας. Στη δική μας φιλοσοφία δεν συμμετέχουν οι φοιτητές στην εκλογή πρυτάνεων. Η ΔΑΠ δεν έχει λογο να συμμετέχει σε φοιτητικές εκλογές που αφορούν στους λίγους και αποξενώνουν τους πολλους. Εμφαση στη δημιουργία φοιτητικού συμβουλίου στο οποιο θα συμμετέχει η ΔΑΠ αλλά με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

*Δε θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε κανένα πανεπιστήμιο

*Πρέπει να επιτρέπονται και μη κρατικά και ιδιωτικα ΑΕΙ στη χώρα. Ο,τιδήποτε άλλο είναι στρουθοκαμηλισμός. Δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι 60 χιλιάδες φοιτητές φεύγουν στο εξωτερικό. Ομως η έμφαση εξακολουθει να δίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Μέχρι να φτιαχτουν ιδιωτικά ΑΕΙ θα μεσολαβήσει χρόνος. Οι νόμοι Μπαλτά Φιλη Γαβρόγλου θα αλλάξουν άμεσα.

Για το δυστύχημα στο Σαρωνικό:

*Ενα δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμου Θαλάσσιας Ασφάλειας λέει ξεκάθαρα ότι ενώ το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβριου οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη βοηθεια τους στις 13 Σεπτεμβρίου. Δε μπορούσε κάποιος να σηκώσει ένα τηλέφωνο; Δεν ήξερε κάποιος ότι υπήρχε ένα πλοίο στο Αιγαίο που μπορούσε να βοηθήσει; Μόνο για αυτό θα έπρεπε να παραιτηθεί ο υπουργός. Είτε δεν γνωριζε, είτε βρισκόταν κάπου αλλου.

*Για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να ξαναδουμε συνολικά τις διαδικασίες. Γιατί πολυ συχνά δεν υπάρχουν διαδικασίες ή τα σχέδια δεν τηρούνται. Σε όποια σοβαρή χώρα θα υπηρχε ένα checklist. Δε λέω ότι όλες οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμου οφείλονται σε χειρισμούς Κουρουμπλή, αλλά κάποια στιγμή υπάρχει πολιτική ευθύνη και αυτά τα παραιτούμαι -δεν παραιτούμαι δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Για τον ΟΠΑΠ και τη ρύθμιση του στοιχηματικού τοπίου:

*Εξειδικευμένη ερώτηση τι θα γίνει με μονοπώλιο ΟΠΑΠ μετά το 2020. Η δικιά μας προσέγγιση και σε αυτή την αγορά, είναι ότι θέλουμε ανταγωνισμό, αλλα προφανώς στο ζήτημα των τυχερών παιγνίων θέλουμε ένα αυστηρο πλαίσιο που θα προστατεύει τον παίκτη. Εχουμε μία σειρά παρόχους ηλεκτρονικου τζογου που βρίσκονται σε καθεστώς προαιρετικής συμμόρφωσης και δήλωσης των εισοδημάτων τους. Με αυτό τον τρόπο δεν προστατεύονται τα έσοδα του κράτους. Θελουμε να ανοίξει η αγορα, να περιορισουμε τον παράνομο τζόγο τα παρανομα φρουτάκια. Να προστατέψουμε τον πολιτη απο τυχον επιζήμιες συμπεριφορές.

Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα