Μητσοτάκης: Συνταγματική αναθεώρηση για ιδιωτικά πανεπιστήμια

Συνεδρίαση των Τομεαρχών της ΝΔ υπό τον πρόεδρο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Συνεδρίαση των Τομεαρχών της ΝΔ υπό τον πρόεδρο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Τι είπε για την αριστεία, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τη λειτουργία των θεσμών μιλώντας σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με θέμα την παρακαταθήκη της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας

Με σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε στις προκλήσεις της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης προλογίζοντας εκδήλωση με θέμα: «Η παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελλάδας για τη Δημοκρατία του Αύριο» που διοργανώνουν το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης και η Έδρα Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο Πανεπιστήμιο Stanford.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα βασικά στοιχεία της παρακαταθήκης της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας για τις σύγχρονες αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες ξεχώρισε την συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων και τη λειτουργία των θεσμών, την εξωστρέφεια και την αριστεία κάνοντας έμμεση επίθεση με σαφείς υπαινιγμούς σε τρέχουσες επιλογές της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

«Η πολιτική που περιορίζεται να κοιτά αυτάρεσκα την παρελθούσα εκλογική νίκη και νε επιζητεί με κάθε τίμημα τη μελλοντική εκλογική επικράτηση τελικά υπονομεύει τη δημοκρατία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας «είναι αυτή που γεννάει το σπόρο της τυραννίας», εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες του για το ρόλο των δημοψηφισμάτων και το κατά πόσο συμβάλλουν στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. «Μοναδικό αντίβαρο ο υπεύθυνος, ενεργός και ενημερωμένος πολίτης» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στην εξωστρέφεια της αρχαίας Αθήνας σημείωσε ότι σήμερα είναι «καθοριστική ανάγκη να αποκτήσουμε ως χώρα να αποκτήσουμε ένα πιο ανοιχτό εκπαιδευτικό σύστημα με μεγαλύτερη αυτονομία και σε συνεχή διάδραση με τα μεγάλα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα» υπογραμμίζοντας ότι είναι «καιρός να προχωρήσουμε στην κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης» και έκανε λόγο για την ίδρυση τόσο μη κρατικών όσο και ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Σε ότι αφορά το τρίτο στοιχείο της παρακαταθήκης της αρχαίας δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αριστεία και σημείωσε ότι αποτελεί «χρήσιμη υπενθύμιση σε μια εποχή που κάποιοι που θεωρούν ότι η προσπάθεια για αριστεία προάγει συμπεριφορές σε βάρος του κοινωνικού συνόλου» ότι ως «στάση ζωής αποτελεί την προσπάθεια βελτίωσης και κάθε οργανωμένη πολιτεία πρέπει να επιβραβεύει την προσπάθεια καθενός να μην συμβιβαστεί με τη μετριότητα. Όποιος δεν θέλει τη λέξη αριστεία ας την πει αξιοσύνη ή προκοπή».

«Πρέπει να δυναμώσουμε την πίστη στη φιλελεύθερη δημοκρατία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «η σημερινή δημοκρατία πάσχει κινδυνεύοντας να χάσει την ορμή και το θάρρος της» και «οδηγεί τμήμα των πολιτών να έλκονται από αυταρχικά πρότυπα ή ανεύθυνους δημαγωγούς».

ADVERTISING

SHARE: