Μητσοτάκης: Θέλουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά δεν παρεκκλίνουμε από την Ευρώπη

Μητσοτάκης: Θέλουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά δεν παρεκκλίνουμε από την Ευρώπη
Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook

Ρητή και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή στάση ζήτησε ο Μητσοτάκης για τους δύο στρατιωτικούς και την Τουρκία. Διπλωματικές αναμένονται οι αναφορές στο ανακοινωθέν του ΕΛΚ. Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ΗΠΑ και έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο

Αποστολή στις Βρυξέλλες

Με διπλωματικές αναφορές και μόνο εν μέρει φαίνεται ότι θα συμπεριληφθεί στο ανακοινωθέν της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων.

Αίτημα στο οποίο επέμεινε ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνοντας κατά την ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο του ΕΚΛ ότι «ζήτησα και εύχομαι να υπάρχει ξεκάθαρη και ρητή αναφορά στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ». Πάντως ο κ. Μητσοτάκης, τάχθηκε κατά των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, αν και επέμεινε στους αυστηρούς τόνους που είχε χρησιμοποιήσει κατά την προσέλευσή του στην σύνοδο του ΕΛΚ, ζητώντας μάλιστα την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων ως «ένδειξη καλής θέλησης» ενόψει της συνόδου της Βάρνας, για την οποία μάλιστα ευχήθηκε να έχει απτά αποτελέσματα.

«Το ζήτημα είναι πως μπορούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την Τουρκία και τα εθνικά μας δίκαια να είναι διασφαλισμένα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Εύχομαι να μη δούμε περαιτέρω κλιμάκωση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς ο κ. Μητσοτάκης για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και των ηγετών του ΕΛΚ στο ζήτημα των Σκοπίων αρκέστηκε να απαντήσει ότι «το ζήτημα της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια δεν συζητήθηκε σήμερα» επαναλαμβάνοντας την κριτική του προς την κυβέρνηση ότι «έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο» συζητώντας για το όνομα και όχι για την αλλαγή του συντάγματος και της εξάλειψη του αλυτρωτισμού ως προϋπόθεση για λύση.

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει τη στάση του κ. Τσίπρα να κρατά ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία. «Οι καλές σχέσεις που έχουμε ιστορικά και θέλουμε να έχουμε με την Ρωσία δεν πρέπει να μας οδηγούν σε παρεκκλίσεις στα ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Συνεργάτες του εξηγούσαν ότι η Ελλάδα μπορεί να διαφωνεί με την συνέχιση της επιβολής κυρώσεων ευρωπαϊκών κατά της Ρωσίας και να το εκφράζει στα θεσμικά όργανα όμως δεν πρέπει να θέτει βέτο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι στην Ευρώπη υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις για τις οποίες δεν συζητάμε στην Ελλάδα και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι θα αποφύγουμε τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Θέλω να πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα εξαιρέσουν την ΕΕ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα