Μουζάλας: Η Τουρκία κρίνεται καθημερινά

Μουζάλας: Η Τουρκία κρίνεται καθημερινά
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: "Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου "σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)" (L 180/29.6.2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις", την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Τώρα ξεκινάει το 'παιχνίδι ενοχών' κατά της Ελλάδας προειδοποιεί ο Μουζάλας. Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βελτιώσεις στο προσφυγικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται απόψε

Προειδοποίηση στο εσωτερικό ότι τώρα ξεκινάει το «blame game» κατά της χώρας αλλά και σαφέστατο μήνυμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί απαρέγκλιτα τα ανθρώπινα δικαιώματα έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με αφορμή την αποψινή ψήφιση του προσφυγικού νομοσχεδίου και την επικείμενη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

«Ξεκινάει ένα παιχνίδι ενοχών για την πατρίδα μας ότι με βάση τη νέα συμφωνία θα καταπατήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα» προειδοποίησε ο κ. Μουζάλας αναφερόμενος στις προσπάθειες να πέσει στην Ελλάδα το βάρος για τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας. «Σας βεβαιώνω ότι θα τηρήσουμε αυστηρά τις διαδικασίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως ορίζονται -όχι μέσα στο μυαλό του καθενός μας- αλλά με βάση το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη της Γενεύης» είπε. «Θα δουλέψουμε στην κατεύθυνση της αναγκαιότητας. Και η αναγκαιότητα λέει πολύ απλά ότι το Ευρωπαϊκό αυτό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί στην Ελλάδα» συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα. Απεκάλυψε, μάλιστα ότι η ΕΕ καθυστερεί να υλοποιήσει όσα έχει αναλάβει. «Από τους 2.000 υπαλλήλους EASO που χρειαζόμαστε μας έχει φέρει η ΕΕ μέχρι στιγμής περίπου 250» σημείωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η αξιοπιστία της Τουρκίας «κρίνεται καθημερινά». «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάει καλά, δεν μπορούμε να πούμε ότι πάει κακά» είπε αναφερόμενος στην Τουρκία. «Είμαστε δύσπιστοι, περιμένουμε κάθε ημέρα να αποδείξει ότι θα σεβαστεί την ευθύνη που ανέλαβε απέναντι στην ΕΕ» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μουζάλας συμμερίστηκε, πάντως, τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα δεν δίνει λύση αλλά αποτελεί «εργαλείο λύσης». «Ναι έχετε δίκιο, δεν είναι λύση το νομοσχέδιο. Όποιος ισχυριζόταν κάτι τέτοιο θα έλεγε ανοησίες. Είναι, όμως, ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη λύση. Η χρήση θα αποδείξει αν είναι σωστό εργαλείο ή όχι. Εμείς θεωρούμε ότι είναι σωστό εργαλείο, τεχνικό χωρίς αγκυλώσεις που ονομάζει τα πράγματα με το όνομά τους» σημείωσε.

Βελτιώσεις στους διαγωνισμούς στη βάση της συμφερότερης προσφοράς

Απαντώντας στις αιτιάσεις της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, για «πάρτι εκατομμυρίων» στην πλάτη των προσφύγων λέγοντας ότι το νομοσχέδιο δίνει μια αναγκαία ευελιξία στη σύναψη συμβάσεων. «Μιλάμε για απλά πράγματα πχ για σάντουιτς, για καθαριότητα. Αν θέλω να καθαρίσω δεν μπορώ να κάνω ανοικτό διαγωνισμό» είπε. Προανήγγειλε, πάντως, ότι στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα θα γίνουν βελτιώσεις για τους διαγωνισμούς στη βάση της συμφερότερης προσφοράς. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα γίνει δεκτή η πρόταση για τη δημιουργία Μητρώου των ΜΚΟ που ενεργοποιούνται στο προσφυγικό.  «Δημιουργείται Μητρώο μέσα στο νομοσχέδιο ώστε οι ΜΚΟ να τεθούν υπό τον έλεγχο του κράτους. Έχουμε συμφωνία με την Ευρώπη ότι το κράτος θα ορίσει το που και πώς δραστηριοποιούνται οι ΜΚΟ» δήλωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα