Μπαλάφας: Το μεταναστευτικό είναι μια συνεχής πληγή

Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε σήμερα, 2 Νοεμβρίου 2017, στις 14:00, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν οι Δήμαρχοι Λέσβου, κ. Σπύρος Γαληνός, Χίου, κ. Μανώλης Βουρνούς, Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, Κω, κ. Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου, κ. Μιχάλης Κώλιας. (EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε σήμερα, 2 Νοεμβρίου 2017, στις 14:00, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν οι Δήμαρχοι Λέσβου, κ. Σπύρος Γαληνός, Χίου, κ. Μανώλης Βουρνούς, Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, Κω, κ. Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου, κ. Μιχάλης Κώλιας. (EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας) EUROKINISSI

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής σημείωσε πως το πρόβλημα του μεταναστευτικού "δεν λύνεται από τη μια στιγμή στην άλλη"

"Το μεταναστευτικό είναι μια συνεχής πληγή, δεν λύνεται από τη μια στιγμή στην άλλη" δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας. Όπως εξήγησε μπορεί μια μέρα να μεταφερθούν στην ενδοχώρα κάποιοι πρόσφυγες και την επόμενη να έρθουν στα νησιά οι διπλάσιοι γιατί δεν σταματούν οι ροές.

Σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσει το λαθρεμπόριο ψυχών και να υπάρχουν νόμιμοι οδοί.

Αναφερόμενος στα κέντρα φιλοξενίας είπε ότι στόχος είναι να καλυτερεύσουν οι συνθήκες και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των δωματίων που νοικιάζονται για να ζουν οι πρόσφυγες σε κανονικές συνθήκες.

Ακούστε τις δηλώσεις του:

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

- Σχετικά με την κατάσταση «σήμερα και χθες» στη Λέσβο, την αποσυμφόρηση του νησιού αλλά και τη βελτίωση της ζωής των ταλαιπωρημένων ανθρώπων;

«Τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια απότομη αύξηση των ροών από τις τουρκικές ακτές στα τρία κυρίως νησιά, στη Σάμο, στη Χίο και στη Λέσβο και ιδιαίτερα στη Λέσβο λες και έχει μπει στόχος των διακινητών και αυτό δημιουργεί προβλήματα και στους πρόσφυγες-μετανάστες αλλά και στους κατοίκους των νησιών. Το θέμα δεν είναι η ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών με τον τοπικό πληθυσμό, διότι είναι περαστικοί και αν δεν υπήρχε η απότομη αύξηση των τελευταίων μηνών, η ροή μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τα νησιά στην ενδοχώρα, θα ήταν κανονική και υπό έλεγχο.

Τώρα, ως προς τις συνθήκες. Θέλουμε πρωτίστως να αποφύγουμε οποιονδήποτε κίνδυνο για τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων και για αυτό εξασφαλίζουμε την παραμονή σε χώρους προστατευμένους, δηλαδή επιδιώκουμε να αξιοποιηθούν τα άδεια ξενοδοχεία αυτής της μη τουριστικής περιόδου, με χρήματα που θα πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς να αντικαταστήσουμε τα μη κατάλληλα μέσα με άλλα καταλληλότερα. Το άλλο μέτρο που παίρνουμε είναι η συνεχής μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα.

Το πρόβλημα όμως δυστυχώς, δε λύνεται πατώντας ένα κουμπί. Να δώσουν οι ξενοδόχοι διαμερίσματα, να σταματήσουν οι ροές από απέναντι, να μεταφερθούν 1000 άνθρωποι στην ενδοχώρα χωρίς να έρθουν αμέσως άλλοι 800 από απέναντι.

Για τον κ. Μαριά που με ρωτάτε που λέει ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη μεταφορά ανθρώπων από τα νησιά στην ενδοχώρα, παρόλο που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, δεν είναι μάλλον ενημερωμένος σωστά και λέει αυτά που θέλει να πει. Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι φυσικά ζήτημα των δικαιωμάτων των προσφύγων αλλά είναι και ένα μεγάλο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας, διεθνών σχέσεων και σχέσεων με τους γείτονές μας και δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτό. Και δυστυχώς ο κ. Μαριάς έχει συνταχθεί με τα πιο ακραία στοιχεία της Σάμου, που απειλούν όποιον πολίτη δώσει το διαμέρισμά του για να διαμείνουν πρόσφυγες».

- Ένας άλλος πόλος προβληματισμού είναι οι κάτοικοι των νησιών, οι οποίοι, ιδιαίτερα στη Λέσβο, έδειξαν μεγάλη αλληλεγγύη όπως και η τοπική αυτοδιοίκηση, σε αντίθεση με τον Δήμαρχο της Κω,

«Τονίζετε ένα μεγάλο θέμα. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε να πούμε «ανοιχτά σύνορα ελάτε όλοι» ούτε όμως και να αφήσουμε τους ανθρώπους να πνιγούνε όταν οι διακινητές που τους φέρνουν από απέναντι, βουλιάζουν τις βάρκες που τους μεταφέρουν βλέποντας τα πλοία της Frontex ή της ακτοφυλακής μας. Χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα των προσφύγων αλλά και των ντόπιων»

- Σε ερώτηση εάν είμαστε μόνοι μας πάλι σε αυτήν τη φάση, ο κ. Μπαλάφας ανέφερε,

«Και ναι και όχι. Πρωτίστως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και λιγότερο η Ισπανία, δέχονται πολύ μεγάλη πίεση. Από την άλλη, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπως η Γερμανία, οι οποίες είναι και ο προορισμός των ανθρώπων αυτών, έχουν σκληρύνει τη στάση τους εξαιτίας της πίεσης που τους ασκούν στο εσωτερικό τους, τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά κόμματα. Μεταφέρουν έτσι, στην Ελλάδα το πρόβλημα της εισόδου των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη. Από την άλλη υπάρχει η χρηματοδότηση και εμείς πιέζοντας συνεχώς, προσπαθούμε να επιλύσουμε πολλά από τα ζητήματα αυτά. Προσπαθούμε δηλαδή να διασφαλίσουμε νόμιμες οδούς ώστε να μην χάνουν άνθρωποι τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη. Πόσους θέλει κάθε χώρα, οι διαδικασίες ελέγχου και ταυτοποίησης να γίνονται εκτός Ευρώπης κλπ. Είναι σημεία για τα οποία πιέζουμε διαρκώς και προσπαθούμε να διευρύνουμε τα θετικά ώστε να έχουμε μια καλή συνεννόηση με τους εταίρους μας».

ADVERTISING

SHARE: