Μπαλτάς: Το Συνέδριο αποτιμά την πρώτη φορά αριστερή διακυβέρνηση

Μπαλτάς: Το Συνέδριο αποτιμά την πρώτη φορά αριστερή διακυβέρνηση
Ο Αριστείδης Μπαλτάς Eurokinissi

Κεντρικό επίδικο του Συνεδρίου, η αποτίμηση της πορείας τού ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνών κόμμα, δηλώνει ο Αριστείδης Μπαλτάς

Κεντρικό επίδικο του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτίμηση της πορείας του, με δεδομένο το γεγονός ότι είναι στην κυβέρνηση, σημειώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Δηλώνει και αυτός, σύμφωνος με το άνοιγμα της συζήτησης για το κόμμα, τις σχέσεις του με την κοινωνία και την κυβέρνηση.

Με αφορμή, τέλος, την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα, ο Αρ. Μπαλτάς εξηγεί στο Πρακτορείο τις δυσκολίες, τις ιδιαιτερότητες, τα συμφέροντα και τι εν τέλει προσπαθεί να επιλύσει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Παρουσιάσατε, κύριε υπουργέ, το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα. Ποια τα 2- 3 βασικά σημεία του και γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν -όπως είπατε- να το φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή;

Το νομοσχέδιο αυτό κατά βάσιν είναι εγγραφή στο ελληνικό Δίκαιο μιας Οδηγίας της Ε.Ε. που αφορά στα πνευματικά δικαιώματα. Το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Ένα δεύτερο θέμα είναι οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής περίπτωσης σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, κάθε χώρα προσθέτει τα δικά της χαρακτηριστικά. Απαιτείται στάθμιση των συμφερόντων, με την καλή έννοια. Τα συμφέροντα πολλά, σύνθετα και κάποιες φορές δείχνουν αλληλοσυγκρουόμενα μεταξύ τους. Για να κάνεις τη στάθμιση αυτή πρέπει να προχωρήσεις με μεγάλη προσοχή λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους. Αυτή είναι η δυσκολία, γι’ αυτό και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μπροστά σε αυτόν τον κυκεώνα συμφερόντων ανέβαλαν την ψήφισή του. Το νομοσχέδιο είναι μια προσπάθεια να σταθμίσει τα συμφέροντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μια προσπάθεια να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των χρηστών, και δη των μικρών χρηστών.

Ποιο είναι το κεντρικό επίδικο του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ;

Το κεντρικό επίδικο, κατά τη γνώμη μου, είναι να κάνουμε αποτίμηση μιας πορείας, στην οποία για πρώτη φορά υπάρχει αριστερή κυβέρνηση στον τόπο μας. Η αποτίμηση να γίνει κριτικά και αυτοκριτικά, με έμφαση στην κατεύθυνση στο μέλλον. Άρα, ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ να αναστοιχηθεί στο νέο του ρόλο, με έμφαση στις σωστές σχέσεις κυβέρνησης- κόμματος, κόμματος- κοινωνίας, κυβέρνησης- κοινωνίας. Με αυτή την έννοια, το Συνέδριο νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό. Έχει συσσωρευτεί εμπειρία σε όλα τα επίπεδα και ελπίζω, το Συνέδριο να γίνει ένα βήμα μπροστά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Έχετε ασχοληθεί επί μακρόν με το κόμμα ως πολιτικό υποκείμενο. Πώς ακούσατε όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης για τη λειτουργία του κόμματος, για τη λειτουργία των τάσεων, για τη συγκρότηση Επιτροπής Δεοντολογίας;

Όλες οι επισημάνσεις του προέδρου για τις τάσεις κ.ά. είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ανοίγουν το θέμα. Να ξεκινήσουμε να βλέπουμε το κόμμα στην πιο σύνθετη λειτουργία του που πρέπει να έχει τη στρατηγική της Αριστεράς. Ποια είναι η σωστή σχέση με την κυβέρνηση, κριτική και υποστηρικτική, που βοηθά στην επεξεργασία όλων των κυβερνητικών θέσεων. Να έχει την απεύθυνσή του στην κοινωνία. Να μπορεί να οργανώνει τις αντιλήψεις κάθε κοινωνικού χώρου (όχι μόνο κομματικού). Να αρχίσει να φαίνεται ότι έχει προτάσεις για τα δικά του προβλήματα και δεν περιμένει να τα αναθέσει στην κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα