Να σταματήσει ο αδιάκριτος συμψηφισμός για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ζητούν 32 βουλευτές της ΝΔ

Να σταματήσει ο αδιάκριτος συμψηφισμός για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ζητούν 32 βουλευτές της ΝΔ
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Τι ζητούν τριάντα δύο βουλευτές της ΝΔ, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών

Πρωτοβουλία από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην διενεργείται αδιακρίτως ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και να απεμπλακεί, όπως υποστηρίζουν, η διαδικασία επιστροφής φόρων και άλλων ποσών στους δικαιούχους τους, ζητούν 32 βουλευτές της ΝΔ.

Με ερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι από τον Ιανουάριο του 2012 που εκδόθηκε η εφαρμοστική διάταξη με τη δυνατότητα να συμψηφίζονται αυτεπάγγελτα οι απαιτήσεις που έχουν οι πολίτες κατά του Δημοσίου ακόμα και για χρέη που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, όχι μόνο δεν περιορίστηκε σε εξαιρετικές και μόνο περιπτώσεις, αλλά αντίθετα, όπως τονίζουν, «καθιέρωσε ουσιαστικά τη γενική εφαρμογή της, με αποτέλεσμα να συμψηφίζεται πλέον κάθε οφειλή αδιακρίτως και να “μπλοκάρεται” η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων επιστροφής φόρων στους δικαιούχους τους».

«Για παράδειγμα, οι επιστροφές Φ.Π.Α. που δικαιούνται οι αγρότες, συμψηφίζονται με βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από φόρο εισοδήματος ή από ΕΝ.Φ.Ι.Α, με αποτέλεσμα είτε να τους επιστρέφονται μικρότερα ποσά από αυτά που περίμεναν, είτε ακόμα και να μην τους καταβάλλεται κανένα απολύτως ποσό. Επίσης, επιστροφές από φόρο εισοδήματος που περίμεναν να λάβουν αρκετοί πολίτες με χαμηλά κυρίως εισοδήματα συμψηφίζονται με βεβαιωμένες, αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από ΕΝ.Φ.Ι.Α», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της ΝΔ.

«Αποτέλεσμα είναι να ανατρέπεται ο οικονομικός προγραμματισμός πολιτών και επιχειρήσεων, που οδηγούνται συχνά σε δυσχέρεια ή και σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν ζωτικές επαγγελματικές υποχρεώσεις ή ακόμα και βιοτικές ανάγκες. Επιπλέον, προκαλούνται σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας, τη στιγμή μάλιστα που αυτή είναι, περισσότερο από ποτέ, αναγκαία για την τόνωση της αγοράς» προσθέτουν.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές Φεβρωνία Πατριανάκου, Μάριος Σαλμάς, Αθανάσιος Νταβλούρος, Ανδρέας Μαρίνος, Ιωάννης Πασχαλίδης, Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Τιμολέων Κοψαχείλης, Δημήτριος Χριστογιάννης, Χρήστος Κέλλας, Άννα Καραμανλή, Εμμανουήλ Κόνσολας, Ελένη Μακρή Θεοδώρου, Ευθύμιος Καρανάσιος, Ασπασία Μανδρέκα, Χρίστος Δήμας, Ιορδάνης Τζαμτζής, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Ηλίας Βλαχογιάννης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Νικόλαος Παναγιωτοπούλος, Σπυρίδων Ταλιαδούρος, Ελευθέριος Αυγενάκης, Ασημίνα Σκόνδρα, Γεώργιος Κοντογιάννης, Γεωργία Μπατσαρά, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Κυριάκος Βιρβιδάκης, Μαρία Αντωνίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Μιχαήλ Ταμήλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα