Ναύαρχος Αποστολάκης: Οι απειλές αντιμετωπίζονται με συνεργασίες

11η Διαβαλκανική Σύνοδος σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ,  την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, στην Αθήνα. 
Στην σύνοδο απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παρέστησαν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Βίτσας. Στη σύνοδο συμμετέχουν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου της πΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Τουρκίας, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι πρόεδροι των στρατιωτικών επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η διοικητής της Allied Joint Force Command Naples καθώς και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ή αντιπρόσωποι αυτών της Σλοβενίας και Κροατίας.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
11η Διαβαλκανική Σύνοδος σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, στην Αθήνα. Στην σύνοδο απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παρέστησαν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Βίτσας. Στη σύνοδο συμμετέχουν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου της πΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Τουρκίας, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι πρόεδροι των στρατιωτικών επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η διοικητής της Allied Joint Force Command Naples καθώς και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ή αντιπρόσωποι αυτών της Σλοβενίας και Κροατίας. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Γεωπολιτική σταθερότητα και ενεργειακοί οδοί στο επίκεντρο της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου των Α/ΓΕΕΘΑ. Για "μάχη που θα κερδηθεί" έκανε λόγο ο Ναύαρχος Αποστολάκης αναφερόμενος στους μισθούς στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των χωρών της Βαλκανικής και της Τουρκίας, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, παρουσία και του προέδρου της Δημοκρατίας, η σύνοδος προσβλέπει στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών προς όφελος της ασφάλειας της περιοχής και των λαών της.

Αντικείμενο της συνόδου ήταν η «Γεωπολιτική Σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη - Ενεργειακές Οδοί», θέμα το οποίο ανέπτυξε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρέσβυς Λαμπέρτο Ζανιέρ (Lamberto Zannier).

Η 11η σύνοδος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σχολίασε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στην ομιλία του με τη λήξη των εργασιών της συνόδου, διαπιστώνοντας ότι κοινή πεποίθηση όλων είναι πως ο συγκεκριμένος συλλογικός θεσμός αποτελεί πυλώνα αμοιβαίας κατανόησης. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη συνεργασία των χωρών μας για την προώθηση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή για την ευημερία των λαών μας, επισήμανε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στους στόχους που επετεύχθησαν ανακοίνωσε:

-τη βελτίωση της συνεργασίας για την προώθηση κοινών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

-τη δημιουργία ιστοσελίδας για την προώθηση των θέσεων της συνόδου και

-τη διεξαγωγή άσκησης με την επωνυμία "karpathean Eagle" (αετός των Καρπαθίων) υπό την αιγίδα του Βουκουρεστίου.

Η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι το 2018.

Στη σύνοδο συμμετείχαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Τουρκίας, οι πρόεδροι των στρατιωτικών επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η ναύαρχος Μισέλ Χαουαρντ (Michelle Howard ) διοικητής των συμμμαχικών δυνάμεων στο στρατηγείο στη Νάπολη (Allied Joint Force Command Naples) και των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας και ο επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ της Κροατίας.

Στο περιθώριο της συνόδου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ρωτήθηκε από τους στρατιωτικούς συντάκτες για το ενδεχόμενο περικοπών στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης επισήμανε τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν θα υπάρχουν περαιτέρω περικοπές. "Εάν υπάρξουν κάποιες μικρού μεγέθους μειώσεις θα το δούμε. Πάντως θα δώσουμε τη μάχη", πρόσθεσε, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα κερδηθεί.

Απόψε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα παραθέσει δείπνο προς τους συμμετέχοντες στη σύνοδο, στη λέσχη αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ αύριο θα επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καμία μείωση στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

ADVERTISING

SHARE: