ΝΔ – Δήμος Αθηναίων: Εξίσωση με τρία πρόσωπα

ΝΔ – Δήμος Αθηναίων: Εξίσωση με τρία πρόσωπα
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ DOCUMENTA 14 Eurokinissi

Τα ονόματα του Κώστα Μπακογιάννη και της Όλγας Κεφαλογιάννη ακούγονται ήδη για τον πρώτο δήμο της χώρας, ενώ ο Γιώργος Πατούλης έχει εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον του

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, έφερε ξανά στην επικαιρότητα του γαλάζιου παρασκηνίου το ζήτημα της υποψηφιότητας για το δήμο Αθηναίων.

Η 13η Οκτωβρίου του 2019 απέχει βέβαια περισσότερο από ένα χρόνο και ως εκ τούτου στο Μοσχάτο δεν έχουν λόγο να βιαστούν. Πάντως ήδη ακούγονται τα πρώτα ονόματα.

Το όνομα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη συζητείται εντόνως. Ο ίδιος πάντως λέει σε συνομιλητές του πως είναι πολύ νωρίς και ότι έχει πολύ δουλειά στην περιφέρεια. Πάντως αυτή η απάντηση ερμηνεύεται ότι δεν αποκλείει ουσιαστικά το ενδεχόμενο μίας υποψηφιότητας, όταν έρθει η ώρα και βέβαια σε συνεννόηση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξάλλου αρκετοί θεωρούν ότι το μετριοπαθές προφίλ που χτίζει ο κ. Μπακογιάννης ως περιφερειάρχης, θα μπορούσε να ενταχθεί σε μία στρατηγική διεμβολισμού της κεντρώας ψήφου στην περίπτωση που διεκδικούσε τη δημαρχία Αθηναίων.

Ένα έτερο όνομα που ακούγεται για το δήμο Αθηναίων είναι αυτό της βουλευτή Α΄ Αθήνας, Όλγας Κεφαλογιάννη. Η ίδια πρόσφατα στο Action24 είχε χαρακτηρίσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση πρόωρη, σημειώνοντας ότι έχει ούτως ή άλλως σαφή και διακριτό πολιτικό ρόλο ως βουλευτής Α΄ Αθήνας.

Η κ.Κεφαλογιάννη είχε πάντως στην ίδια συνέντευξη αναφέρει επίσης το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος το 1986 είχε δώσει πολιτικό χαρακτήρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές επιλέγοντας προβεβλημένα πολιτικά στελέχη για τους τρεις κεντρικούς Δήμους. Υποστήριξε, δε, πως μόνον έτσι θα δημιουργηθούν συνθήκες στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα τον αποκόψει από την πιθανότητα ανασυγκρότησης.

Πράγματι πάντα ένα δίλημμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές στους μεγάλους δήμους είναι εάν θα επιλέξει κανείς κεντρικά πολιτικά πρόσωπα ή μη. Και οπωσδήποτε όσον αφορά στην περίπτωση της κ.Κεφαλογιάννη, η οποία ούτε δηλώνει ενδιαφέρον ούτε απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, καθοριστικό στοιχείο θα είναι ο χρόνος των εθνικών εκλογών, καθώς είναι βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού.

Εάν δηλαδή θα διεξαχθούν μαζί με τις αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο του 2019, όπως έχει δηλώσει ο κ.Σκουρλέτης, εάν θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα το Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές ή εάν θα επιβεβαιωθεί η τελευταία πρόβλεψη της ΝΔ για εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Τόσο η ΝΔ πάντως όσο και προερχόμενα από το χώρο της κεντροδεξιάς αυτοδιοικητικά στελέχη έχουν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους με διπλές, εθνικές και αυτοδιοικητικές, κάλπες, όσο και με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους, καθώς όπως υποστηρίζουν θα οδηγήσει σε ακυβερνησία, ειδικά στους μεγάλους δήμους, στους οποίους προφανώς συμπεριλαμβάνεται και ο δήμος της Αθήνας.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο υποπτεύονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί ότι δε μπορεί να κατακτήσει το δήμο Αθηναίων -αν και το 2014 είχε φτάσει πολύ κοντά σε αυτό το στόχο με την υποψηφιότητα του Γαβριήλ Σακκελαρίδη- και ως εκ τούτου θέλει να φέρει τον πρώτο να μην μπορεί να διοικήσει το δήμο χωρίς τη μειοψηφία.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο την πρόθεση του να διεκδικήσει το δήμο Αθηναίων έχει ανακοινώσει ο γαλάζιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης. Σύμφωνα με συνομιλητές του μάλιστα δεν είχε προβεί σε αυτή την κίνηση χωρίς να ενημερώσει το κόμμα, το οποίο πάντως προφανώς και δεν έχει δώσει ακόμη χρίσματα. Πάντως το Φεβρουάριο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης κατά την κοπή της πίτας του είχε χαιρετίσει τον παρόντα πρόεδρο της ΚΕΔΕ ως “τον επόμενο δήμαρχο Αθηναίων”- αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά του Γιώργου Καμίνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα