ΝΔ: Ετοιμάζονται για τη διακυβέρνηση το 2017

ΝΔ: Ετοιμάζονται για τη διακυβέρνηση το 2017
Συζήτηση, για δεύτερη ημέρα, στην Ολομέλεια ατης Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις", την Κυριακή 22 Μαΐου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Πως υποδέχτηκαν στη Συγγρού την παραίτηση Κατριβάνου. Το νέο αφήγημα της ΝΔ

Στην εκτίμηση αφενός ότι το υπό υλοποίηση πρόγραμμα με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί δεν θα βγει και αφετέρου ότι παρά την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στη «μνημονιακή πραγματικότητα» η παρούσα κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή της όποιες μεταρρυθμίσεις ψηφίζει, τεκμαίρουν στη Συγγρού την άποψη ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά είναι υπό προθεσμία.

Στην κατεύθυνση αυτή στη ΝΔ φαίνεται να καταλήγουν στην εκτίμηση ότι αρχής γενομένης από την ερχόμενη αξιολόγηση και ως το τέλος του 2016 θα γίνουν περισσότερο ορατά τα αδιέξοδα της μίγματος της κυβερνητικής πολιτικής. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από του βήματος της βουλής σημείωσε ότι το αίτημα των εκλογών παραμένει επίκαιρο, ενώ τόνισε με νόημα ότι οι φιλελεύθερες πολιτικές για να εφαρμοστούν χρειάζονται φιλελεύθερους πολιτικούς.

Στο πλαίσιο αυτό ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετεί πιθανές πολιτικές εξελίξεις είναι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Μάλιστα τόσο η αναφορά του κ. Μητσοτάκη που οριοθέτησε την εφαρμογή της δικής του πολιτικής πρότασης στην πενταετία 2017-2021 όσο και η εκτίμηση του πρώην υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός ως την άνοιξη του 2017 δείχνουν ότι στη ΝΔ διατηρείται η εκλογική εγρήγορση για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και οι πρώτοι μήνες του επόμενου χρόνου.

Στη λογική αυτή συνηγορεί και η άποψη που έχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στη δημιουργία του υπερταμείου για τη δημόσια περιουσία αποτελεί καίριο πλήγμα σε βασικές διακηρύξεις και συνθήματα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της επιτροπείας της χώρας αλλά και της ανάκτησης της εθνικής αξιοπρέπειας.

Είναι χαρακτηριστική η υποδοχή της παραίτησης Κατριβάνου από τη ΝΔ με τον εκπρόσωπο του κόμματος να σημειώνει μέσω twitter ότι «η κα Κατριβάνου αποφάσισε ότι, εκείνη, δεν θα γίνει Φάουστ της Αριστεράς. Δεν πούλησε την ψυχή της σε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ονόμαζε απόλυτο κακό».

Δεν είναι τυχαία επίσης η οξύτητα της κριτικής αλλά και των εκφράσεων που χρησιμοποίησαν οι βουλευτές της ΝΔ όπως «προδοσία» και δικαστικό «σκαμνί» καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή για το νέο ταμείο που θα διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για επιτροπεία και ξεπούλημα ωστόσο απέφυγε να χρησιμοποιήσει όρους που παρέπεμπαν σε ποινικές ευθύνες, ενώ ο Γιώργος Κουμουτσάκος ερωτηθείς γι’ αυτό το γεγονός σημείωσε ότι «τα κόμματα εκφράζονται από τις ηγεσίες τους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα