ΝΔ: Γαλάζιοι προβληματισμοί για δημοψήφισμα, ρήξη και συναίνεση

Ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομοτηνή το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομοτηνή το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ) EUROKINISSI

Πως αποτιμά και αξιολογεί το Μοσχάτο την αυξημένη επιθετικότητα του Μαξίμου έναντι της ΝΔ. Ποια στρατηγική αντιπαρατάσσει ο Μητσοτάκης

Στο μικροσκόπιο του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μπει τις τελευταίες μέρες η στάση της κυβέρνησης και η ρητορική της έναντι της ΝΔ, με το Μοσχάτο να αποτιμά και να επισημαίνει στις κλειστές συσκέψεις των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την όξυνση της επιθετικότητας της κυβέρνησης έναντι της ΝΔ το τελευταίο διάστημα.

Αυτές οι επισημάνσεις για την τρέχουσα πολιτική στιγμή κατά τις ίδιες πηγές δύο πράγματα μπορούν να σημαίνουν. Είτε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για εκλογές μπροστά σε ενδεχόμενο αδιέξοδο αν δεν μπορέσει να κλείσει την αξιολόγηση, είτε επιχειρεί να δημιουργήσει κουρνιαχτό προκειμένου να βρει περιτύλιγμα για να κλείσει την αξιολόγηση λαμβάνοντας νέα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση στη ΝΔ αξιολογούν ως προάγγελο εξελίξεων την αυξημένη επιθετικότητα της κυβέρνησης απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση στη ΝΔ επιχείρησαν χτες να κάψουν από την πλευρά τους τυχόν σενάρια δημοψηφίσματος που διακινούνται εσχάτως στο διαδίκτυο. Πρόθεση του Μοσχάτου περισσότερο ήταν βέβαια να δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετο σε σενάρια ρήξης με τους εταίρους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και να αναπροσαρμοστεί μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο δεν πρόκειται να αλλάξει ως προς τον κεντρικό της πυρήνα και έχει ως αποδέκτες ένα μετριοπαθές φιλελεύθερο κοινό στα θέματα της οικονομίας, ενώ κρατάει ψηλά τα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας για να θωρακίζεται ταυτόχρονα από τα δεξιά της η ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς αυτές τις δύο αιχμές είχε η χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, όπου από τη μια επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας λέγοντας ότι «οι πολίτες είναι όμηροι των μπαχαλάκηδων», ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες στο πρωθυπουργό ότι «καταδιώκει τη δημιουργική Ελλάδα και με τις παλινωδίες του έχει μετατραπεί σε σύμμαχο διαφόρων ακραίων κύκλων της Ευρώπης που αμφισβητούν τη δυνατότητα της χώρας μας να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Ταυτόχρονα εκτός του σεναρίου του δημοψηφίσματος, που κατά τη ΝΔ μόνο ως προάγγελος ρήξης με τους εταίρους θα μπορούσε να εκληφθεί, στο Μοσχάτο θέλουν να κάψουν και οποιοδήποτε σενάριο συναινετικής ψήφισης νέων μέτρων στη βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, αν και την ίδια στιγμή ο κ. Κικίλιας επέμεινε ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση για να «μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών».

«Έχουμε πει, ξεκάθαρα, ότι εμείς δεν θα αποτελέσουμε το άλλοθι του κ. Τσίπρα, προκειμένου να διαφύγει των δικών του ευθυνών. Και ότι ο ίδιος δε θα μετατρέψει τις δικές του ευθύνες σε εθνικές ευθύνες. Αν νομίζει ότι δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία ή στήριξη προκειμένου να περάσει τα οποιαδήποτε μέτρα από τη Βουλή, τότε να προχωρήσει στα δέοντα. Και αυτά είναι εκλογές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

ADVERTISING

SHARE: