ΝΔ για εκλογικό νόμο: Στην κόντρα με Τσίπρα για τους 200

ΝΔ για εκλογικό νόμο: Στην κόντρα με Τσίπρα για τους 200
Meeting between the greek prime minister Alexis Tsipras and the president of New Democracy party Kyriakos Mitsotakis, in Athens, on June 23, 2016 / , , 23 2016 SOOC

Όλα τα όπλα στην αρένα ρίχνει η ΝΔ, που δεν περιμένει να υπάρξει πλειοψηφία που θα ψηφίσει υπέρ της γαλάζιας τροπολογίας

Όλα τα σφυριά της ΝΔ χτυπάνε στην αποτροπή του κεντρικού στόχου του μεγάρου Μαξίμου να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος με 200 τουλάχιστον ψήφους ώστε να είναι άμεσα εφαρμοστέος από τις επόμενες εκλογές.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Σύμφωνα με στελέχη της Συγγρού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιμένει να υπάρξει πλειοψηφία που θα ψηφίσει υπέρ της  γαλάζιας τροπολογίας, ωστόσο επισημαίνουν οι ίδιες πηγές τον πολιτικό συμβολισμό της κίνησης αυτής.

Στη ΝΔ θέλουν να καταδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός μέσω της αλλαγής του εκλογικού νόμου με επίκεντρο την κατάργηση του μπόνους επιδιώκει την διαχείριση της εκλογικής του ήττας. Ο αντιπρόεδρος μάλιστα της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη συμπεριφέρεται ως δεύτερο κόμμα.

Την ίδια στιγμή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτουν ως στόχο τη μη εξεύρεση των 200 βουλευτών και για καθαρά πολιτικούς λόγους που άπτονται της δυναμικής των συμμαχιών που μπορεί να αναπτύξει είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ καθώς αυτός ο παράγοντας θεωρείται βασικός για την εικόνα της κυβερνησιμότητας του κάθε κόμματος.

Μάλιστα στην κατεύθυνση της άσκησης πίεσης προς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού βουλευτές της ΝΔ όπως ο Βασίλης Οικονόμου άφησαν υπονοούμενα περί συναλλαγής αναφορικά με τις κινήσεις του πρωθυπουργού και τα καλέσματα της κυβέρνησης προς βουλευτές άλλων κομμάτων να στηρίξουν τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης.

Πάντως η εκτίμηση της Συγγρού είναι πως δύσκολα θα βρεθούν οι 200 ψήφοι βουλευτών αν και δεν έχουν αποκλείσει απαξάπαντος ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση πάντως το στίγμα των επόμενων κινήσεων της ΝΔ αναμένεται να δοθεί σήμερα το μεσημέρι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά της διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα