ΝΔ: Η σταθερότητα των τραπεζών απαιτεί κλείσιμο της αξιολόγησης

ΝΔ: Η σταθερότητα των τραπεζών απαιτεί κλείσιμο της αξιολόγησης
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Λουκά Τσούκαλη με θέμα: «Η υπεράσπιση της Ευρώπης». (Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) Eurokinissi

Συνάντηση με το Γιάννη Στουρνάρα θα έχει σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να στείλει εκ νέου ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους εταίρους για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και κλείσιμο της αξιολόγησης

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές της θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Στη ΝΔ θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι «για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη σταθερότητα των τραπεζών το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης» είναι το «κλειδί».

Στο πλαίσιο αυτό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Στουρνάρας θα συζητήσουν εκτενώς για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και ειδικότερα στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια, η μείωση των καταθέσεων, τα capital controls και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η κερδοφορία των τραπεζών καθώς επίσης και η κατάσταση στην Τράπεζα Αττικής.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέκονται στην ανάγκη της «πολιτικής βούλησης» και της «οικονομικής σταθερότητας» για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δις ευρώ μέχρι το 2019. Επιπρόσθετα τονίζουν ότι «έχει παρατηρηθεί ότι όταν διαταράσσεται η ομαλή πορεία των συζητήσεων με τους εταίρους εντείνονται οι εκροές καταθέσεων. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι κλειδί για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», ενώ υπογραμμίζουν ότι «η εμπιστοσύνη αποτελεί κλειδί και για την άρση των  capital controls» και εκφράζουν ανησυχίες ότι «αν συνεχιστεί η αρνητική τάση στις καταθέσεις, ίσως χρειαστεί σύντομα αυστηροποίηση των capital controls, για να μην απειληθούν η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και οι καταθέσεις των πολιτών».

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, οι ίδιες πηγές δίνουν έμφαση στο ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που θα ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών και της οικονομίας, με την υποσημείωση ότι ο τερματισμός της αβεβαιότητας είναι επίσης προϋπόθεση για τη διασφάλιση των προοπτικών κερδοφορίας των τραπεζών.

Από όλα αυτά είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει το μήνυμα εντός και κυρίως εκτός συνόρων ότι το πρόβλημα για τη χώρα δεν είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά η στάση της κυβέρνησης και η διαπραγματευτική τακτική που έχει επιλεγεί από το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτό άλλωστε θα είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μάλτα προκειμένου να βολιδοσκοπήσει και τις προθέσεις των Ευρωπαίων πιστωτών και το κατά πόσο συντάσσονται με την απαίτηση του ΔΝΤ για έγγραφες δεσμεύσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τήρηση των μνημονιακών συμφωνιών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Νωρίς το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί εφ’ όλης της ύλης στις πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο την πορεία της αξιολόγησης και τα πολιτικά παρεπόμενά της κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα