ΝΔ: Με τις αποφάσεις του συνεδρίου στη μάχη του προϋπολογισμού

ΝΔ: Με τις αποφάσεις του συνεδρίου στη μάχη του προϋπολογισμού
11ο τακτικό εθνικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI) eurokinissi

Το τριπλό στοίχημα Μητσοτάκη από την αποψινή παρέμβασή του στη βουλή και την πρώτη τετ α τετ αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό μετά το 11 συνέδριο της ΝΔ

Το πρώτο κρας τεστ μετά το συνέδριο της ΝΔ αποτελεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η μάχη του προϋπολογισμού και η αποψινή του παρουσία στη βουλή, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει σε εκλογική ετοιμότητα τη ΝΔ, χαρακτηρίζοντας έτος πολιτικής ανατροπής το 2018 και δηλώνοντας έτοιμος να κυβερνήσει.

Σ’ αυτό το πλαίσιο το πρώτο μέλημα της ΝΔ είναι να ακυρώσει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός. Όπως σημειώνουν πηγές της ΝΔ ο προϋπολογισμός του 2018 επιβάλλει επιπλέον μέτρα λιτότητας 1,9 δις ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 5,1 δις ευρώ μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί για τη διετία 2019-2020, κάτι το οποίο όπως επισημαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία χώρα που εντάχθηκε σε μνημόνιο και βγήκε από αυτό.

Επιπλέον στη ΝΔ κάνουν λόγο για αύξηση μισού δισεκατομμυρίου ευρώ άμεσων φόρων το 2018 ενώ συνολικά για τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας επισημαίνουν ότι ακόμα δεν έχουν καν προσεγγίσει το σημείο στο οποίο βρισκόταν η οικονομία το 2014. Εν κατακλείδι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο φετινός προϋπολογισμός δεν υπηρετεί ούτε την ανάπτυξη, ούτε τα δημόσια οικονομικά ενώ θέτουν εν αμφιβόλων και την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Στην κατεύθυνση αυτή η αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό θα είναι και ένα πρώτο δείγμα γραφής της «εκλογικής και προγραμματικής ετοιμότητας» της ΝΔ στον απόηχο των αποφάσεων του 11 συνεδρίου. Σε πραγματικό έδαφος πολιτικής μάχης όπως αυτή του προϋπολογισμού αναμένεται να δοκιμαστεί σε τρία επίπεδα η πειστικότητα του πολιτικού λόγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης.

Το πρώτο επίπεδο θα είναι η κριτική του προέδρου της ΝΔ προς την κυβέρνηση για τη «διπλή εξαπάτηση που έβλαψε τη χώρα», καθώς όπως τονίζουν στο Μοσχάτο «οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εξαπάτησαν τους Έλληνες διπλά. Και ως μνημονιακοί και ως αντιμνημονιακοί. Πήραν δύο ευκαιρίες και ζημίωσαν και τις δύο φορές τη χωρα και τους Έλληνες. Δεν τους αξίζει τρίτη ευκαιρία». Το δεύτερο επίπεδο σε συνέχεια του πρώτου θα είναι κατά πόσο θα είναι πειστικό ως εναλλακτικό της σημερινής πολιτικής της κυβέρνησης, το σχέδιο της ΝΔ για «απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολόγησης» και «αλληλεγγύη» και σε συνέχεια αυτού κατά πόσο τελικώς σε ένα τρίτο επίπεδο ο κ. Μητσοτάκης θα καταφέρει να πείσει ότι «το σχέδιο της ΝΔ χτίζει μια νέα Ελλάδα και ενώνει όλους τους Έλληνες», κατά πόσο η ΝΔ μπορεί να είναι ταυτόχρονα «το μεγάλο φιλελεύθερο αλλά και λαϊκό κόμμα που απευθύνεται σε όλους, φτωχούς και πλούσιους, χωρίς ταξικό πρόσημο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα