ΝΔ: Πολιτική ήττα του Τσίπρα η μη εξεύρεση των 200

ΝΔ: Πολιτική ήττα του Τσίπρα η μη εξεύρεση των 200
Συζήτηση και ψηφοφορία των προτάσεων επί του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του υπουργείου Δικαιοσύνης, των Ομάδων Διαβούλευσης της "Βουλής των Εφήβων" την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016. Η "Βουλή των Εφήβων" είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο διοργανώνεται από το 1995 σε ετήσια βάση σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ τάξης Λυκείου των σχολείων της Ελλάδας, της Κύπρου, των ελληνικών σχολείων του απόδημου ελληνισμού καθώς και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται ως δεύτερο κόμμα λέει η Συγγρού με αφορμή τον εκλογικό νόμο

Ως μια ακόμη πολιτική ήττα του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν στη Συγγρού το γεγονός ότι τελικά δεν θα βρεθούν οι 200 βουλευτές για να τεθεί σε άμεση ισχύ ο νέος εκλογικός νόμος. Στη ΝΔ κάνουν λόγο για «ακόμη μια αποτυχία του κ. Τσίπρα που περνάει κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έθεσε».

Γαλάζια στελέχη δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωναν ευθέως ότι ο μόνος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με την αλλαγή του εκλογικού νόμου ήταν η παρεμπόδιση της επανόδου της ΝΔ στην κυβερνητική εξουσία μέσω της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών.

Μάλιστα πηγές της ΝΔ προχωρούν ένα βήμα παραπέρα εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση στο βαθμό που δεν βγαίνει περισσότερο απομονωμένη πολιτικά από την ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει κάλεσμα στους «δημοκρατικούς βουλευτές» να αποτρέψουν την ψήφιση του εκλογικού νόμου με 200 ψήφους.

Επιπλέον η ανακούφιση της ΝΔ είναι εμφανής και από το γεγονός ότι μέσω της αποχής της Χρυσής Αυγής από την ψηφοφορία δεν θα μπορέσουν να ψηφιστούν ούτε και τα επίμαχα άρθρα, που ενδιέφεραν το ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κατάργηση του μπόνους από τα 2/3 της βουλής για να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν εδραία και την πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ «συμπεριφέρονται ως δεύτερο κόμμα» και θεωρούν ότι αν το κυβερνών κόμμα δεν διέβλεπε την ήττα του στις επόμενες εκλογές δεν θα έφερνε νόμο για την κατάργηση του μπόνους του πρώτου κόμματος. Ερωτηματικό παραμένει πως θα απαντήσουν στη ΝΔ στην πιθανή κριτική που θα επιχειρήσει να αντιστρέψει σε βάρος της το κυβερνητικό στρατόπεδο χρεώνοντας στον κ. Μητσοτάκη, που ήθελε την καταψήφιση του εκλογικού νόμου, τη στάση της Χρυσής Αυγής. Και τούτο διότι βουλευτές της ΝΔ όσο δεν ξεκαθάριζε τη στάση της η Χρυσή Αυγή κατηγορούσαν το Μαξίμου ότι συμπεριελάμβανε στους 200 βουλευτές που έψαχνε, τις ψήφους των νεοναζιστών βουλευτών.

Από εκεί και πέρα στη ΝΔ προετοιμάζονται για την επόμενη αναμέτρηση με την κυβέρνηση που θα είναι η διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος. Στη Συγγρού παρά τον αρχικό σχεδιασμό δεν έχουν την διάθεση να προβούν σε κατάθεση των θέσεών τους πριν την παρουσίαση των θέσεων της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα. Το βέβαιο είναι ότι παρά την πρότασή του κ. Μητσοτάκη να υπάρξει συναίνεση στα προς αναθεώρηση άρθρα ώστε η επόμενη βουλή με απλή πλειοψηφία να καθορίσει το περιεχόμενο της αναθεώρησης, τελικά φαίνεται να επιλέγεται η γραμμή της σκληρής αντιπαράθεσης.

Ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε θεσμικά τερτίπια με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση ενώ έχει τοποθετηθεί δημοσίως θέτοντας ένα ευρύτερο ιδεολογικό πλαίσιο για να ακυρώσει τυχόν πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε (έστω συμβουλευτικό) δημοψήφισμα για το περιεχόμενο των αλλαγών του συντάγματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα