ΝΔ: Στρατηγική πόλωσης στα εθνικά θέματα

ΝΔ: Στρατηγική πόλωσης στα εθνικά θέματα
Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας Eurokinissi

Για υπονόμευση και φαλκίδευση των συμφερόντων της χώρας κάνει λόγο η ΝΔ λίγο πριν ο Μάθιου Νίμιτς μεταβεί σε Αθήνα και Σκόπια. Γιατί ο Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για επικίνδυνη προσβολή των εθνικών συμφερόντων από την Τουρκία. Ποια διάσταση έδωσε στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία ο Μάκης Βορίδης

Το επεισόδιο του Σαββάτου στο μέγαρο Μαξίμου, κατά το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την ΕΡΤ να κοπεί ο ήχος κατά τον εναρκτήριο «διάλογό» του με τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε και στο επίπεδο των συμβολισμών να κάνει σαφές με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι δεν έχει να πει τίποτα στον πρωθυπουργό, δεν αποτελεί το τέλος της γαλάζιας στρατηγικής για το Σκοπιανό αλλά την αρχή μιας ακόμα πιο σκληρής και αδιάλλακτης αντιπολιτευτικής στάσης της ΝΔ και για τα εθνικά θέματα.

Η ΝΔ πλέον θα επιχειρήσει να οξύνει με κάθε τρόπο το αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης στους κυβερνητικούς χειρισμούς προσβλέποντας ειδικά γι’ αυτή την εβδομάδα στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία την ερχόμενη Κυριακή.

Μάλιστα λίγο πριν μεταβεί στις δύο πρωτεύουσες ο Μάθιου Νίμιτς ο Γιώργος Κουμουτσάκος δηλώνει την «πλήρη αντίθεση της ΝΔ στην υπονόμευση και φαλκίδευση των συμφερόντων της χώρας» με αφορμή δηλώσεις του κ. Νίμιτς (Καθημερινή της Κυριακής) για τις οποίες όπως τονίζει, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ φέρεται να προωθεί «σαλαμοποίηση» της λύσης και «είναι η δεύτερη μετά το Νταβός σοβαρότατη ένδειξη ότι η κυβέρνηση συζητά και αποδέχεται τμηματική  εφαρμογή της όποιας πιθανής λύσης». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση «να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα εάν αποδέχεται ή εργάζεται ήδη προς την επικίνδυνη κατεύθυνση του κατακερματισμού μιας πιθανής λύσης ».

Ιδιαίτερα αιχμηρή κατά της κυβέρνησης ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία με άρθρο της (Καθημερινή) εξηγώντας τη στρατηγική του Βουκουρεστίου, αλλά και κάνοντας σαφές ότι η πρόταση της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν η «σύνθετη ονομασία», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «εφόσον η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των υποχρεώσεών της έναντι του ελληνικού λαού και της ιστορίας, τουλάχιστον ας μην προκαλέσει ανήκεστο βλάβη».

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Μάκης Βορίδης δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter «παρών στο συλλαλητήριο» και σημείωσε ότι «ο λαός μας γίνεται ουσιαστικός παράγων της πολιτικής διαδικασίας και μας εμψυχώνει όλους στην εθνική προσπάθεια που κάνουμε».

Πάντως εκτός του Σκοπιανού, στη γραμμή της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση κινείται η ΝΔ και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Άλλωστε μια στάση που προσομοιάζει στη στάση που ακολουθεί σήμερα για το Σκοπιανό η ΝΔ είχε τηρήσει κατά την εξέλιξη των γεγονότων και με αφορμή την προετοιμασία και την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβρη. Πάντως με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες στα Ίμια από τον Πάνο Καμμένο  ο Γιώργος Κουμουτσάκος έγραψε στον προσωπικό το λογαριασμό στο twitter ότι «εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι τουρκικά πλοία και εναέρια μέσα απέτρεψαν τον επιβαίνοντα σε σκάφος του Π.Ν., Υπουργό Άμυνας, ακόμη και να πλησιάσει στα Ίμια, τότε, δυστυχώς, η προσβολή που υπέστη έγινε επικίνδυνη και για τα εθνικά συμφέροντα. Όχι μόνον σε εντυπώσεις αλλά και σε ουσία».

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – Σαμαρά

Στο μεταξύ καθημερινές τείνουν να γίνουν οι αψιμαχίες κυβέρνησης και Αντώνη Σαμαρά για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Αυτή τη φορά ήταν ο Νίκος Παππάς, ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής που επικαλούμενος έγγραφο της ΕΟΚ για εμπορική συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα το 1991 πριν την ανεξαρτητοποίηση της γειτονικής χώρας από την Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία, κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι για «όψιμο και καιροσκοπικό πατριωτισμό»  διότι «ο κ. Σαμαράς είχε δεχθεί το σκέτο “Μακεδονία” για την ΠΓΔΜ».

«Κανείς ποτέ δεν επικαλέστηκε τις δεκάδες τέτοιες συμφωνίες  πριν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας! Ούτε καν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί… Είναι συνένοχοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ή τους έχει τυφλώσει η ψύχωσή τους με τον Αντώνη Σαμαρά;», απάντησαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Πάντως στις ως τώρα επιθέσεις που δέχεται από την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς η ΝΔ δεν απαντά, ωστόσο στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της ΠΓΔΜ είχε τονίσει ότι «είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία όλων των πολιτικών αρχηγών». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα