ΝΔ: Θα έπρεπε να έχει κλείσει ήδη η αξιολόγηση

ΝΔ: Θα έπρεπε να έχει κλείσει ήδη η αξιολόγηση
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στις 18:30, σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece με τίτλο: «Η Ευρώπη στον απόηχο των γερμανικών εκλογών», στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας. Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017 (EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Τι ανησυχεί τη ΝΔ για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές. Σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τετάρτη προσανατολίζεται ο Μητσοτάκης

Πάγια άποψη της ΝΔ σε κάθε αξιολόγηση είναι η έγκαιρη ολοκλήρωσή της και σ’ αυτή τη θέση παραμένει και σήμερα ενόψει της τρίτης αξιολόγησης. Μάλιστα αν για κάτι επικρίνουν την κυβέρνηση από το Μοσχάτο είναι το ότι αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός, ωστόσο αντί αυτού τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για το κλείσιμό της έχουν μετατεθεί για το τέλος του έτους.

Το θέμα αυτό μάλιστα έχουν θίξει δημοσίως εδώ και μέρες τόσο ο αρμόδιος τομεάρχης οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας.

Στη ΝΔ δεν βλέπουν καμία πρόοδο στα περισσότερα «αγκάθια» της τρίτης αξιολόγησης και δεν λείπουν οι εκτιμήσεις στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ότι μπορεί να ακολουθηθεί η διαδικασία των προηγούμενων δύο αξιολογήσεων με «ατέρμονες συζητήσεις» που θα καταλήξουν μετά από αρκετές καθυστερήσεις σε «άτακτη υποχώρηση» της κυβέρνησης αλλά στο μεταξύ το κόστος από το κλείσιμο της αξιολόγησης θα είναι βαρύ και θα το πληρώσουν για ακόμα μια φορά οι πολίτες.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι προς ώρας στη ΝΔ δεν κινούνται στους ρυθμούς και στη ρητορική με τους οποίους τοποθετούνταν κατά τις προηγούμενες δύο αξιολογήσεις όταν και συνέδεαν πρακτικά την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές με το γαλάζιο αίτημα για εκλογές, ιδίως στην δεύτερη αξιολόγηση.

Απεναντίας στο γαλάζιο στρατόπεδο επικεντρώνουν την αντιπολιτευτική τους τακτική στις ήδη ασκούμενες πολιτικές ασχέτως της πορείας της αξιολόγησης και χαρακτηρίζουν τον κ. Τσίπρα «πρωθυπουργό των φόρων».

Ενδεικτικό δε του κλίματος είναι και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας την Παρασκευή από το βήμα του Ελληνογερμανικού επιμελητηρίου υποστήριξε ότι το πλεόνασμα για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση είναι «προϊόν υπερφορολόγησης της παραγωγικής Ελλάδας» αλλά και της στάσης πληρωμών του δημοσίου προς τους ιδιώτες που αφορά από την μη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις καθυστερήσεις την απονομή των συντάξεων. Επιπροσθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει δικαιολογημένες και εύλογες τις επιφυλάξεις των ξένων επενδυτών σημειώνοντας ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις της κυβέρνησης.

Πάντως στον απόηχο και των επαφών του στις Βρυξέλλες όπου το θέμα της τρίτης αξιολόγησης δεν αποτέλεσε αντικείμενο ιδιαίτερης συζήτησης, παρά μόνο σε κάποιες από τις επαφές του κ. Μητσοτάκη όπως αυτές με τον Πιερ Μοσχοβισί και τον Βάλντις Ντομπρόφσκις, ίσως να έχουμε την πρώτη ολοκληρωμένη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στην επικείμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κατά πιθανόν να γίνει μεθαύριο Τετάρτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα