ΝΔ: Τσακαλώτος και Τσίπρας ταπεινώνουν και εξευτελίζουν τη χώρα

ΝΔ: Τσακαλώτος και Τσίπρας ταπεινώνουν και εξευτελίζουν τη χώρα
. , 1 , 2016 Nikos Libertas / SOOC

Η κυβέρνηση σύρθηκε στη δημοσιοποίηση της επιστολής του υπουργού Οικονομικών υπό την πίεση της ΝΔ σχολιάζει το Μοσχάτο

Μετάνοια, υποτέλεια, ταπείνωση και εξευτελισμός είναι οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούν στη ΝΔ για να σχολιάσουν το περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου προς το Eurogroup και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) επιχειρώντας να περάσουν στην αντεπίθεση σε σχέση με τις κατηγορίες που απευθύνει το Μαξίμου για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «φερεφώνου» των ακραίων κύκλων των δανειστών.

Μετά τη δήλωση Κικίλια, πηγές της ΝΔ επαναλαμβάνουν στην ίδια γραμμή την άποψη πως «σε αυτήν την ταπεινωτική επιστολή, οι κ. Τσακαλώτος και Τσίπρας επαναλαμβάνουν, πέντε φορές (!!!), ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, τόσο στην ουσία όσο και ως προς τη διαδικασία, σε συνεννόηση μαζί τους. Ο ορισμός της υποτέλειας και του εξευτελισμού… Πρόκειται, λοιπόν, για μια επιστολή χωρίς προηγούμενο. Μια ταπεινωτική επιστολή για όλους τους Έλληνες και τη χώρα. Μια επιστολή μετάνοιας και υποτέλειας».

Παράλληλα στη ΝΔ αντιστρέφουν και επιστρέφουν τις κατηγορίες που δέχονται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ειδικά για το «παρών» στην ψήφιση του βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, τονίζοντας ότι επιπλέον πρόκειται για «μια επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος σύμμαχος των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών. Δέχεται να εγκλωβίσει τη χώρα σε αέναη λιτότητα, με αντάλλαγμα την παραμονή του στην καρέκλα της εξουσίας. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο για τους πολίτες και την πατρίδα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «ο κ. Τσακαλώτος σύρθηκε σήμερα, με τρεις μέρες καθυστέρηση και υπό την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, να δώσει στη δημοσιότητα την περιβόητη επιστολή του προς τους επικεφαλής του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (E.S.M.). Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον γιατί δεν την έδινε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Πρόκειται για μια ταπεινωτική επιστολή που εξευτελίζει τους πολίτες και τη χώρα».

Σε πέντε λόγους στηρίζουν αυτές τις εκτιμήσεις τους στη ΝΔ. Ο πρώτος είναι ότι σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνει το Μοσχάτο, Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος  «ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους και απολογούνται, εκλιπαρώντας για την επιείκεια των δανειστών» ξεκαθαρίζοντας ότι είναι εφάπαξ και δεν έχει καμία σχέση με 13η σύνταξη, ενώ χαρακτηρίζουν όλη αυτή τη διαδικασία «δημόσια διαπόμπευση» για την κυβέρνηση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η αναστολή της κατάργησης της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά είναι προσωρινή και μόνο για το 2017, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι τυχόν απώλειες εσόδων θα καλυφθεί με νέα μέτρα από τον προϋπολογισμό.

Επίσης στη ΝΔ επισημαίνουν ότι με την επιστολή Τσακαλώτου η κυβέρνηση δεσμεύεται για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ως το 2018 μέσω της ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη, περικόπτοντας συντάξεις αν δεν επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2016.

Ο τέταρτος λόγος κατά τις ίδιες πηγές είναι ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι στο μέλλον αν έχει υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος αυτό θα διατεθεί στην ενίσχυση του Ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή για τη μείωση φόρων ή και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες. Το γεγονός αυτό κατά τη ΝΔ είναι και επιπλέον ενισχυτικό για την επιλογή της να ψηφίσει παρών στη βουλή για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα πάντα με γαλάζιες πηγές. Ταυτόχρονα όμως επισημαίνουν ότι σ’ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δεσμεύεται για γνήσιες κοινωνικές δράσεις με καθυστέρηση δύο ετών σπαταλώντας τα αποθεματικά και τις καταθέσεις ιδίως των πιο αδύναμων κοινωνικά πολιτών.

Τέλος στη ΝΔ επισημάνουν ότι η κυβέρνηση αποδέχεται και ακολουθεί πιστά τις μνημονιακές δεσμεύσεις της, εκτιμώντας ότι έτσι «δεσμεύεται για τη λήψη νέων μέτρων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, όπως αναφέρεται ρητά στην πρώτη παράγραφο της δήλωσης του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016» που σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές του Μοσχάτου τα μέτρα υπολογίζονται σε 700.000.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα