Νέα επιστολή Βενιζέλου στην Προανακριτική που διερευνά το σκάνδαλο Novartis

Νέα επιστολή Βενιζέλου στην Προανακριτική που διερευνά το σκάνδαλο Novartis
O Ευάγγελος Βενιζέλος Nikos Libertas / SOOC

Ο εμπλεκόμενος στη δικογραφία υποστηρίζει ότι το φερόμενο αδίκημα της δωροληψίας είτε έχει παραγραφεί, είτε δεν υπάρχει ως αδίκημα. Καταγγέλλει πολιτική σκευωρία και αποσιώπηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

Μια ακόμη επιστολή, δεύτερη κατά σειρά, στην Προανακριτική Επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο της Novartis απέστειλε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εμπλεκόμενος στη δικογραφία Ευάγγελος Βενιζέλος καταγγέλλοντας «πολιτική σκευωρία».

Ο κ. Βενιζέλος ασκεί σκληρή κριτική στην Προανακριτική μιλώντας για «πολιτική σκευωρία» που επιδιώκει να μην ασχοληθεί η επιτροπή με τη ουσία της υπόθεσης. Καταγγέλλει, όμως, τη συμπολίτευση και για αποσιώπηση ρητών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα βάσει των οποίων προκύπτει ότι το φερόμενο αδίκημα της δωροληψίας είτε τελέστηκε κατά την αρμοδιότητα των υπουργών και έχει παραγραφεί, είτε δεν υπάρχει ως αδίκημα. Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ χαρακτηρίζει «ερμηνευτική επινόηση» του ΣΥΡΙΖΑ την προσπάθεια να διερευνηθεί εάν το αδίκημα της δωροληψίας τελείται «κατά την άσκηση των καθηκόντων» ή «σε σχέση με την άσκηση των καθηκόντων» του υπουργού. «Αυτή η διάκριση είναι μια ερμηνευτική επινόηση απολύτως αντίθετη με την κοινοβουλευτική πρακτική δυο αιώνων και την πάγια νομολογία παλαιά και πρόσφατη» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Καταγγέλλει δε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι αποσιώπησαν την ύπαρξη ρητών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που προβλέπουν ότι για τα σχετικά αδικήματα αρμόδια να επιληφθεί είναι η Βουλή. «Αυτό προβλέπεται ρητά στο άρθρο 263Β παρ. 4 και 5 ΠΚ» τονίζει ο κ. Βενιζέλος και συμπληρώνει ότι η εισαγγελική αρχή γνωρίζει πως τα φερόμενα αδικήματα «είτε έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού όποτε είναι αρμόδια η Βουλή, είτε δεν υπάρχει καν αδίκημα».

Σημειώνεται, πάντως ότι σε περίπτωση που κριθεί ότι τα φερόμενα αδικήματα έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των πρώην υπουργών, τότε θεωρούνται ήδη παραγραμμένα ενώ αντίθετα εάν κριθεί από την Προανακριτική ότι έχουν τελεσθεί επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων τότε δεν έχουν παραγραφεί.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θέλει να αποφύγει την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης

Ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί επίσης την Προανακριτική Επιτροπή ότι δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με την ουσία, ούτε να καλέσει τους προστατευόμενους μάρτυρες. «Σύμφωνα με την πρόταση της πλειοψηφίας η Επιτροπή σας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την ουσία. Δεν πρόκειται να εξετάσει επωνύμως ή έστω ανωνύμως τους τρεις μάρτυρες, να εξετάσει τον Κ. Φρουζή και τις διοικήσεις της Novartis, να καλέσει άλλους μάρτυρες, να συγκεντρώσει έγγραφα και γενικά να διερευνήσει την υπόθεση σε επίπεδο πραγματικής προκαταρκτικής εξέτασης» τονίζει στην επιστολή του. «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είχε κάνει εξαρχής την επιλογή να αποφύγει, με κάθε δυνατό τρόπο, την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης» καταγγέλλει

Χαρακτηρίζει μάλιστα «εξαρχής υπονομευμένη» τη συζήτηση περί της αρμοδιότητας της επιτροπής που ζητεί η συμπολίτευση γιατί δεν περιλαμβάνει «τον πυρήνα της υπόθεσης που αφορά την ενδεχόμενη απιστία και την ενδεχόμενη βλάβη του δημοσίου». Ακόμη καταγγέλλει ότι μπορεί στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας δεν γίνεται καμία αναφορά σε νομιμοποίηση εσόδων καθώς το αδίκημα αυτό έχει διαρκή χαρακτήρα και η πρόσφατη νομολογία έχει κρίνει ότι ανήκει στην δικαιοδοσία της τακτικής Δικαιοσύνης αλλά «οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσέθεσαν και αυτό το αδίκημα μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα