Νέα εποχή για τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας

Νέα εποχή για τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας
Φωτογραφία από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2017 SOOC

Απολύτως θετική είναι η αποτίμηση της κυβέρνησης από την πρώτη μέρα της επίσκεψης Μακρόν, καθώς δεν επαναβεβαιώθηκαν απλώς οι καλές διμερείς σχέσεις, αλλά επί της ουσίας ξεκινά νέα εποχή στον άξονα Αθήνας-Παρισίων

Την ικανοποίησή τους δεν κρύβουν ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες και καθημερινοί συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα για την απλόχερη στήριξη που παρέσχε στη χώρα, αλλά και στην κυβέρνηση ο Εμανουέλ Μακρόν σε όλα τα θέματα.

Μάλιστα, εκτός του θετικού απολογισμού, υπάρχουν ενδείξεις ότι η «συμμαχία» Μακρόν-Τσίπρα έχει στρατηγικό χαρακτήρα, υπερβαίνει την βοήθεια που θα χρειαστεί η Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς «παρατράγουδα» και φτάνει ως το όραμα μίας νέας Ευρωζώνης, ανασχεδιασμένης, με μεγαλύτερη δημοκρατική λογοδοσία, υπέρβαση της πολιτικής λιτότητας, έμφαση στη νέα γενιά, αλλά και νέα όργανα, που θα οδηγήσουν παραπέρα την «παγωμένη», εδώ και χρόνια, διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Λύση στη Ελλάδα για αλλαγή στην Ευρώπη

Βεβαίως, με δεδομένες τις δυσκολίες και τα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, θα περίμενε κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου να ξεχωρίζουν, πάνω και πέρα απ’ όλα, την τριπλή στήριξη που παρέσχε απλόχερα ο Εμανουέλ Μακρόν σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την περαιτέρω διευθέτηση του χρέους, αλλά και την «περιθωριοποίηση» του ΔΝΤ. Άλλωστε, η αλήθεια είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος στήριξε όλες τις προαναφερθείσες ελληνικές προτεραιότητες –και μάλιστα χωρίς τις κλασικές διπλωματικές σιβυλλικές διατυπώσεις. Ο ένοικος του Ελιζέ ζήτησε τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να κλείσει η αξιολόγηση εμπρόθεσμα, ενώ έχει τη σημασία του πως εκτίμησε ότι υπάρχουν θετικά σημάδια στη Ελλάδα «για πρώτη φορά». Παράλληλα, έστειλε δύο φορές αυστηρό μήνυμα στο ΔΝΤ, καλώντας το να δείξει καλή πίστη, να μην εγείρει εκτός συμφωνίας αξιώσεις και να δείξει εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Συν τοις άλλοις, ο Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε, επί της ουσίας, το όραμά του για μία Ευρωζώνη που θα αντιμετωπίζει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, αφού είπε ότι είναι κατά της επίβλεψης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το Ταμείο.

Όμως, όπως προαναφέρθηκε, πέρα και πάνω απ’ αυτά, στο Μαξίμου δεν ξεχωρίζουν μόνο τα θέματα που αφορούν τα «καυτά» αγκάθια των επόμενων μηνών: αντιθέτως –ή, μάλλον, επιπροσθέτως…- η κυβέρνηση συσχετίζει την ολόθερμη στήριξη που παρέσχε ο Γάλλος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό με το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για σαρωτικές αλλαγές στη Ευρώπη: «Οι τοποθετήσεις Μακρόν για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα και χωρίς νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει ο κ. Μακρόν στην οριστική υπέρβαση της ελληνικής κρίσης», έλεγαν αργά χθες το βράδυ υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως «η στρατηγική Μακρόν για δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης περνά μέσα από την οριστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος».

Άλλωστε, φιλοδοξία του  Αλέξη Τσίπρα για τους επόμενους μήνες δεν είναι απλώς να κλείσει ομαλά μία ακόμη αξιολόγηση ή να «τσιμπήσει» στα μεγέθη η ανάπτυξη της οικονομίας. Πέραν αυτών, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να παίξει ο ίδιος και, κατ’ επέκταση, η Ελλάδα, ενεργό ρόλο στον διάλογο για την διαμόρφωση της νέας Ευρώπης και δη της νέας Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, συνομιλητές του πρωθυπουργού θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν έχει αρκετές ομοιότητες με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη ατζέντα ως «προνομιακή για την κυβέρνηση».

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα