Νέες παροχές με το τέλος του προγράμματος

Speech by the Greek Prime Minister, Alexis Tsipras at 10th Euro-Mediterranean Summit of Economic and Social Councils and Similar Institutions, in Vravona, Athens, on Oct. 24, 2016 /    ,    10    ,  , ,  24 , 2016
Speech by the Greek Prime Minister, Alexis Tsipras at 10th Euro-Mediterranean Summit of Economic and Social Councils and Similar Institutions, in Vravona, Athens, on Oct. 24, 2016 / , 10 , , , 24 , 2016 SOOC

Αισιοδοξία εξακολουθεί να υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και το "ξεπάγωμα" των μέτρων για το βραχυπρόθεσμο χρέος

Μια σειρά από αστερίσκους έβαλε χθες το Euroworking Group σε σχέση με τη πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μοιράσει την υπεραπόδοση του πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Ομοφωνία δεν υπήρξε και η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να περιμένει και την σημερινή συνεδρίαση για να δει τι μέλλει γενέσθαι με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αυτό που φέρεται να ζητούν οι τεχνοκράτες του EWG, μετά από απαιτήσεις των πολιτικών προϊσταμένων τους, είναι έγγραφες πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι τα μέτρα για τις συντάξεις θα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα μόνο για το 2016.

«Έχουμε δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές εκφράζοντας αισιοδοξία από το γεγονός ότι η συζήτηση συνεχίζεται και σήμερα χωρίς, όμως να προεξοφλούν τίποτα. Στο ερώτημα τι θα γίνει αν δεν δοθεί το «πράσινο φως» συμπλήρωναν ότι σε κάθε περίπτωση «το ζήτημα θα λήξει τις επόμενες ημέρες».

Από το Μαξίμου μένουν πολύ στην στήριξη που έχουν από κορυφαίους παράγοντες της Κομισιόν, ενώ χθες και η εκπρόσωπος τύπου Αννίκα Μπράιντχαρντ δήλωνε πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός από το Ηράκλειο της Κρήτης περνούσε στην αντεπίθεση επισημαίνοντας πως «όσο υπεραποδίδει η οικονομία και πάμε καλά τόσο θα μπορούμε να προχωράμε και σε άλλα μέτρα αναδιανομής», χωρίς ωστόσο να γίνεται πιο συγκεκριμένος για το αν ετοιμάζει κάποια άλλου είδους παροχή σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Αυτά τα χρήματα δε μας τα χάρισε κανένας. Είναι οι κόποι του ελληνικού λαού. Εμείς τηρούμε τη συμφωνία. Όσα ποσά πλεονάζουν δε θα μας υποδείξει κανείς πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι κόποι του ελληνικού λαού και του τους επιστρέφουμε», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτές τις νέες «υποσχετικές παροχών» από το Μέγαρο Μαξίμου δεν τις χαρακτηρίζουν σε καμία περίπτωση «προεκλογικές», όπως και τις περιοδείες του πρωθυπουργού. Μπορεί το «άρωμα» της κάλπης να υπάρχει ακόμα και στο σκέλος του αναπτυξιακού σχεδίου που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας χθες για την Κρήτη, όμως από την Ηρώδου Αττικού εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση υλοποιεί ένα παράλληλο πρόγραμμα περιοδειών στη περιφέρεια τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με κορυφαία στελέχη.

Στόχος τους είναι η καλύτερη επικοινωνία με τον κόσμο, η ανάλυση του κυβερνητικού έργου, αλλά και η παρουσίαση του μελλοντικού προγραμματισμού που κάνει το Μαξίμου για όλη τη χώρα.

Στην γραμμή που χάραξε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να εκπέμπουν αισιοδοξία πως η β΄ αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και χωρίς νέα μέτρα για την ελληνική πλευρά τα οποία ξορκίζουν και αποκλείουν σε κάθε περίπτωση. Το ίδιο επισημαίνουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα «πηγαδάκια» της Βουλής. «Τι άλλο θέλουν πια από εμάς» τόνιζε χαρακτηριστικά βουλευτές στο NEWS 247 εκτιμώντας πως η καθυστέρηση που υπάρχει στο κλείσιμο της αξιολόγησης δεν προκαλεί ζημιά στην κυβέρνηση.

Τους υψηλούς τόνους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση κράτησε και χθες ο πρωθυπουργός από το Ηράκλειο καταδεικνύοντας πως το Μαξίμου έχει στοχεύσει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια αποδόμησης του προφίλ του και ταύτισής του με το ΔΝΤ. «Όταν φτερνίζονται οι ακραίοι εκ των δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης παθαίνει κρυολόγημα», είπε ο Αλέξης Τσίπας και είναι προφανές ότι από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν όλο το τελευταίο διάστημα να ανατρέψουν και την δημοσκοπική πρωτιά που έχει καταλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι δανειστές ζητούν εγγυήσεις

Κομισιόν: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Ιανουαρίου

ADVERTISING

SHARE: