Nein στην Ελλάδα: Το Βερολίνο απαντά στον Τσίπρα για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Nein στην Ελλάδα: Το Βερολίνο απαντά στον Τσίπρα για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δε θα μπει σε επίσημες συζητήσεις για το θέμα, παρά το διάλογο που ξεκινά

“Νομικά και πολιτικά το θέμα έχει ρυθμιστεί οριστικά”. Με αυτή τη φράση ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση για τις πολεμικές αποζημιώσεις προς τη χώρα μας και απάντησε στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ.

Όπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, η γερμανική κυβέρνηση “δεν έχει καμία πρόθεση υπό οποιαδήποτε μορφή να ξεκινήσει επίσημα διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ή κάτι παρόμοιο με την ελληνική κυβέρνηση για τις επανορθώσεις”.

Όπως αναφέρει σήμερα η Deutsce Welle, ο κ. Σέφερ δεν απέκλεισε ρητά ότι το θέμα αυτό πιθανώς να αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σέφερ, η πρωτοβουλία για αυτόν τον διάλογο ανήκει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε για αυτή την ιδέα τον ομόλογο του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ αρχές του χρόνου στην Αθήνα.

Στόχος του διαλόγου είναι η εντατικοποίηση των ελληνογερμανικών σχέσεων, όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και πέραν αυτών. Ο κ. Σέφερ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής αυτού του διαλόγου, οι οποίες είναι “πολύ καλές και πολύ εποικοδομητικές”.

Οι ελληνικές προτάσεις συζητούνται αυτό το διάστημα με εκείνα τα υπουργεία που λόγο αρμοδιότητας σχετίζονται με αυτόν τον διάλογο. Μια από κοινού συντονισμένη γερμανική απάντηση προς την Αθήνα θα πρέπει να αναμένεται σύντομα.

“Θέμα τιμής για την Ελλάδα”

Θυμίζουμε ότι το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στη Θεσσαλονίκη: “Η υπόθεση δεν θα μείνει στα συρτάρια. Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν είναι επικοινωνιακό αλλά ένα ανοιχτό θέμα. Είναι θέμα τιμής για την Ελλάδα και δεν αφορά μαι αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία αλλά αφορά και τον ίδιο τον Γερμανικό λαό. Αφορά συνολικά τους ευρωπαϊκούς λαούς που αντιστάθηκαν απέναντι στο ναζισμό”.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι για πρώτη φορά υπήρξε ένα πόρισμα από την επιτροπή της Βουλής το οποίο βρίσκεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και πως αυτό που θέλει η ελληνική κυβέρνηση είναι να κλείσει το θέμα που παραμένει ανοιχτό για τόσα χρόνια. “Πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε” κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Παρόλα αυτά, το ζήτημα φαίνεται πως θα προχωρήσει χωρίς πολλές προσδοκίες για επανορθώσεις σε διμερές επίπεδο ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά ίσως βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων.

Το θέμα πάντως έθιξε για ακόμη μια φορά και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα η οποία ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές – μέλη της Επιτροπής Αναφορών ότι ήδη έχει αποσταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο προεδρείο της συγκεκριμένης Επιτροπής το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Κατοχικών Οφειλών καθώς και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως την εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών επέμεινε στην αρχική άποψή της ότι είναι αναρμόδια να συζητήσει το θέμα, γιατί δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως πρόσφατα έγραφε η Bild, στη συνθήκη που υπέγραψαν το 1960 ο τότε καγκελάριος Αντενάουερ με το τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ το αναγκαστικό δάνειο στο οποίο προχώρησε η Ελλάδα το 1942 προς χάριν των ναζί και είχε ύψος 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων ή σε σημερινές τιμές 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα