Νέο ‘χτύπημα’ Κατσίκη: Καταψηφίζει κυβερνητική διάταξη για την ιθαγένεια

Νέο ‘χτύπημα’ Κατσίκη: Καταψηφίζει κυβερνητική διάταξη για την ιθαγένεια
Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία και της Οδηγίας 2014/54/ΕΕ περί μέτρων που διευκολύνουν την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, ΙΙ) λήψη αναγκαίων μέτρων συμμόρφωσης με τα άρ. 22, 23, 30, 31 παρ. 1, 32 και 34 του Κανονισμού 596/2014 για την κατάχρηση της αγοράς και την κατάργηση της Οδηγίας 2003/6/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και των Οδηγιών της Επιτροπής 2003/124/ΕΚ, 2003/125/ΕΚ και 2004/72/ΕΚ και ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/57/ΕΕ περί ποινικών κυρώσεων για την κατάχρηση αγοράς και της εκτελεστικής Οδηγίας 2015/2392, ΙΙΙ) ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/62 σχετικά με την προστασία του ευρώ και άλλων νομισμάτων από την παραχάραξη και την κιβδηλεία μέσω του ποινικού δικαίου και για την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2000/383/ΔΕΥ του Συμβουλίου και IV) Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης" την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016.. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τον άδειασαν οι ΑΝΕΛ που υπερψηφίζουν διάταξη του υπουργείου Παιδείας για την ιθαγένεια των παιδιών αλλοδαπών

Έναν ακόμη πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στους ΑΝΕΛ προκάλεσε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κατσίκης ο οποίος αντίθετα με το κόμμα του καταψηφίζει τροποποίηση άρθρου Κώδικα Ιθαγένειας η οποία επιτρέπει στα παιδιά αλλοδαπών να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια φοιτώντας σε σχολεία που ακολουθούν ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Ο Κ. Κατσίκης μιλώντας στην ολομέλεια ως εισηγητής των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη διάταξη. «Μένουμε πιστοί στη στάση μας για τον Κώδικα Ιθαγένειας» είπε  υπενθυμίζοντας ότι οι ΑΝΕΛ είχαν καταψηφίσει τις σχετικές διατάξεις. Λίγο αργότερα, όμως, οι ΑΝΕΛ «άδειασαν» τον εισηγητή τους μέσω του αντιπροέδρου της Βουλής Τάσου Κουράκη ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος ψηφίζει τη διάταξη. «Πρόκειται για προσωπική άποψη του κ. Κατσίκη» εξήγησε ο κ. Κουράκης. 

Να σημειωθεί ότι η διάταξη για την ιθαγένεια θα ψηφιστεί χάρη στη στάση του Ποταμιού το οποίο ήταν το μοναδικό κόμμα που συντάχθηκε για το συγκεκριμένο θέμα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα είχαν επιφυλαχθεί ή είχαν καταψηφίσει με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να μην περάσει η ρύθμιση στην Ολομέλεια. «Δεν παζαρέψαμε, δεν βάλαμε την μικροπολιτική πάνω τις αρχές μας» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η σχετική ρύθμιση (άρθρο 29) διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων περί απόκτησης ιθαγένειας για τα παιδιά αλλοδαπών τα οποία έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία. Ενώ η αρχική διάταξη αφορούσε μόνον τα «ελληνικά σχολεία» η νέα διάταξη περιλαμβάνει και «σχολεία που ακολουθούν το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας». Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Κώδικας Ιθαγένειας δίνει τη δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας σε παιδιά αλλοδαπών τα οποία έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη φοίτηση σε εννέα τάξεις του σχολείου ή σε έξι τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα