Νέο προσχέδιο χωρίς αναφορά σε κλείσιμο συνόρων

Νέο προσχέδιο χωρίς αναφορά σε κλείσιμο συνόρων

Η καθοριστική παρέμβαση Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας. Ενδεχομένως το τελικό κείμενο να αναφέρει ότι το βάρος μεταφέρεται από τους βαλκανικούς δρόμους στην Τουρκία

Δραματικό παρασκήνιο πολιτικών ισορροπιών πάνω στο δράμα των προσφύγων και με την Ελλάδα να επιχειρεί να στρέψει την πίεση που δέχεται στην Τουρκία, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής.

Η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, χωρίς όμως την αναφορά στο κλείσιμο της βαλκανικής οδού, δηλαδή σε κλείσιμο συνόρων.

Το αρχικό προσχέδιο που δόθηκε χθες στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ περιελάμβανε αναφορές σε κλείσιμο της οδού των δυτικών Βαλκανίων, άρα και των συνόρων της Ελλάδας προς Βορρά, την επαναπροώθηση στην Τουρκία, τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη και την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας.

Δεν περιελάμβανε ξεκάθαρη αναφορά σε κυρώσεις σε βάρος κρατών μελών που δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις ή προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες.

Αρχικά η κυβέρνηση σχεδίαζε σύμφωνα με πληροφορίες να μη θέσει βέτο ως προς το κλείσιμο των συνόρων, αλλά να ζητήσει ανθρωπιστικό διάδρομο για τους πρόσφυγες και πιο ξεκάθαρη καταδίκη μονομερών ενεργειών.

Το κλίμα όμως άρχισε να αλλάζει με τη δήλωση Μέρκελ κατά την άφιξη της στο χώρο της Συνόδου πως “δεν μπορεί να κλείσει ο,τιδήποτε” και ότι “ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια βιώσιμη λύση από κοινού με την Τουρκία”.

Οι γερμανικές ενστάσεις είχαν διαφανεί από νωρίς με το ZDF να μεταδίδει πληροφορίες πως δεν είναι βέβαιη η έγκριση του προσχεδίου από τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Κατά τη συνάντηση τους πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Μέρκελ- Τσίπρας συμφώνησαν ότι  το κλείσιμο των συνόρων είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να υπάρχει στη δήλωση της Συνόδου και πως το χειρότερο πράγμα, που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι να επιβραβευθούν αυτοί που έχουν διαμορφώσει αυτή την κατάσταση.

Κατόπιν τούτου, η ελληνική πλευρά αναθάρρησε θεωρώντας ότι η πίεση στρέφεται πλέον προς την Τουρκία, στην οποία έστειλε μηνύματα και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος όμως στη Σύνοδο Κορυφής συνεχίζεται, με την ομάδα Βίσεγκραντ να τηρεί τη σκληρή στάση και Ελλάδα- Γερμανία να έχουν συμμαχήσει αυτή τη φορά στη διαπραγμάτευση. Όπως συχνά συμβαίνει στην ΕΕ, η ακριβής λεκτική διατύπωση και οι διπλωματικές ισορροπίες θα κρίνουν πολλά.

Το γεύμα ηγετών ΕΕ- Τουρκίας ολοκληρώθηκε και λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα ξεκίνησε το συμβούλιο των 28. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου για δείπνο μαζί με τους ηγέτες στις επτά το βράδυ.

Η διατύπωση του κειμένου αλλάζει και οι τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι δε θα έχει αναφορά σε κλείσιμο της βαλκανικής οδού. Ενδεχομένως το τελικό κείμενο να αναφέρει ότι το βάρος μεταφέρεται από τους βαλκανικούς δρόμους στην Τουρκία

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα