Novartis: Μίζες – μαμούθ 50 εκατ. ευρώ

Novartis: Μίζες – μαμούθ 50 εκατ. ευρώ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ NOVARTIS ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Καταθέσεις- φωτιά των προστατευόμενων μαρτύρων- 3 δισ. η ζημιά του Δημοσίου μόνο από την ελεγχόμενη εταιρεία- Στα 30 συνολικά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα

Για δωροδοκίες που φθάνουν τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ στο σκάνδαλο Novartis, καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που κατέθεσαν στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς με τα 40 εκατομμύρια, να φέρεται ότι έχουν διακινηθεί πριν το 2010, για την αγορά εμβολίων.

Οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων θεωρούνται αξιόπιστες από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς φέρονται ότι είχαν γνώση του τρόπου που μεταφέρονταν οι μίζες.

Συνολικά οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι, πλην των 3 προστατευομένων, των οποίων οι μαρτυρίες  είναι κεκαλυμμένες, όπως λέει δικαστική πηγή, προκειμένου να προστατευτεί η ζωή τους.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, συνολικά στο κουβάρι με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, τα οποία εκτός των πολιτικών είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών  φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών εν γένει υπολογίζεται σε 23 δις ευρώ από το 2000 ως το 2015 ενώ για την Novartis η ζημιά την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δις ευρώ.

Οι διαστάσεις του σκανδάλου

Τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός κατέστησαν σαφές πως η συγκεκριμένη υπόθεση ουδόλως αμελητέα είναι. Ο Σταύρος Κοντονής, που γενικώς «μετράει» τα λόγια του, έκανε λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο», εξηγώντας πως φαρμακευτικές εταιρείες παράνομα υπερκοστολογούσαν φάρμακα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Περισσότερο… γλαφυρός ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελλόπουλος, που χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Μηνύματα Τσίπρα

Επί της ουσίας, μετά τις προσδοκίες που καλλιέργησε χθες η κυβέρνηση και την έντονη αντίδραση της ΝΔ περί «παρέμβασης» στη Δικαιοσύνη, η πολιτική θύελλα για την υπόθεση Novartis μόλις αρχίζει, όπως λένε όσοι ξέρουν. Μάλιστα, όλα δείχνουν πως αυτή τη φορά, με δεδομένο ότι το κουβάρι τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται, η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για το θέμα θα είναι πολύμηνη και θα δώσει, όπως εκτιμάται, στο Μέγαρο Μαξίμου την ευκαιρία να υπενθυμίζει ξανά την διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με το «παλιό πολιτικό κατεστημένο». Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες αναμένεται να στείλει σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα, κλείνοντας το απόγευμα τις εργασίες του περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ο πρωθυπουργός θεωρείται δεδομένο πως θα αναφερθεί όχι μόνο στον πολιτικό «σεισμό» που μπορεί να προκαλέσει η υπόθεση Novartis, αλλά και στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία, στην στάση της ΝΔ έναντι των διαπραγματεύσεων και, φυσικά, στην έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει να στείλει και μηνύματα στα Σκόπια ως προς τα όρια και τις αντοχές της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση, δείχνοντας και πόσο κοντά –ή μακριά- βρίσκονται Ελλάδα και πΓΔΜ από το να συνομολογήσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας για το ονοματολογικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα