Ντάισελμπλουμ: Ξανάρχεται στην Ελλάδα για τη δική του ‘αξιολόγηση’

Ντάισελμπλουμ: Ξανάρχεται στην Ελλάδα για τη δική του ‘αξιολόγηση’
Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Jul. 10, 2017. / 10 , 2017. Alexandros Michailidis / SOOC

Σκοπός του ταξιδιού δεν είναι τόσο η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όσο το μέλλον του ιδίου

Αναζητώντας την υποστήριξη των ομολόγων του για μια θέση κάποιο θεσμικό όργανο της ΕΕ ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ συναντάται στις 25 του μήνα στην Αθήνα με τον υπουργό οικονομικών κ Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σκοπός του ταξιδιού -που δεν αναμένεται να κρατήσει παραπάνω από μια ημέρα- δεν είναι τόσο η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όσο το μέλλον του ιδίου του κ. Ντάισελμπλουμ. Τούτο διότι μπορεί η θητεία ως πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών του Ευρώ να ολοκληρώνεται τυπικά στο τέλος του χρόνου αλλά στο μεταξύ έχουν μεσολαβήσει οι εθνικές εκλογές στην Ολλανδία. Εκεί το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών του κ. Νταϊσελμπλούμ υπέστη μεγάλη ήττα και άρα δεν θα συμμετέχει στην επόμενη Κυβέρνηση της χώρας.

Περίπου επτά μήνες μετά τις εκλογές του Μαρτίου στην Ολλανδία δεν υπάρχει ακόμη νέα Κυβέρνηση. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι μόλις σχηματιστεί (πληροφορίες λένε ότι αυτό θα γίνει μέσα στο φθινόπωρο) η θέση του προέδρου του Eurogroup θα πρέπει να αλλάξει χέρια και να την αναλάβει κάποιος εν ενεργεία υπουργός οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο η επίσκεψη του Ολλανδού αξιωματούχου στην Ελλάδα είναι εκ πρώτης όψεως μια μικρή έκπληξη, που δεν εξηγείται απολύτως από την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Τούτο διότι η πρώτη επίσκεψη στην χώρα πριν από 33 μήνες και η συνάντηση με τον τότε υπουργό οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη ήταν μάλλον «τραυματική». Έκτοτε ομολογούσε σε συνομιλητές ότι ο μόνος λόγος για να έρθει ξανά στην Ελλάδα είναι για να κάνει διακοπές…

Οι ευχαριστίες όμως που δέχθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την βοήθεια του στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δίνουν μια αφορμή να ζητήσει την υποστήριξη του Έλληνα υπουργού για τα μελλοντικά του σχέδια

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά και την επίσημη λήξη των καθηκόντων ως υπουργός οικονομικών ο κ Ντάισελμπλουμ προσδοκά να είναι υποψήφιος για νέες θέσεις που δημιουργούνται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα .

 Η μια από αυτές είναι η θέση του μόνιμου προέδρου του Eurogroup. Από τον περασμένο Μάιο η Commission έχει προτείνει να συσταθεί θέση μόνιμου προέδρου του Eurogroup στο πλαίσιο της οικονομικής ενοποίησης της ζώνης ευρώ.

 Η δεύτερη είναι η θέση του επικεφαλής του Euroworking Group Ο σημερινός πρόεδρος κ. Τόμας Βίζερ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά μέχρι και τις 31/1/2018 .

 Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με συναδέλφους από τις χώρες του Ευρώ με αρχή στις 4 του μήνα όταν συναντήθηκε με τους υπουργούς του Βελγίου και του Λουξεμβούργου με θέμα την βελτίωση των μηχανισμών της ΕΕ.

(Φωτό: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα