Ο διπλός στόχος Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Ο διπλός στόχος Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους επιχειρηματικών Συμβουλίων των χωρών του Κόλπου. Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017 (EUROKINISSI / Γ.Τ. ΝΔ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ) Eurokinissi

Η παρουσίαση του σχεδίου του προέδρου της ΝΔ και η ανίχνευση των προθέσεων των Ευρωπαίων για τη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της μετά το 2018

Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση και λήξη του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων και των επαφών που έχει στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Το τι θα αντικαταστήσει το τρίτο πρόγραμμα και ποια θα είναι η σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το ζητούμενο του κύκλου των συνομιλιών που εγκαινίασε από χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος για το επόμενο δίμηνο θα επισκεφτεί αρκετές φορές ακόμα τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το Στρασβούργο προκειμένου να πραγματοποιεί συναντήσεις με Ευρωπαίους παράγοντες.

Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να ανιχνεύσει τις διαθέσεις και τα σχέδια των Ευρωπαίων για την επόμενη μέρα του τρίτου μνημονίου στην Ελλάδα αλλά και να προβάλλει τη δική του πρόταση προς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Με αυτό το πνεύμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να έχει αποποιηθεί το αίτημα των εκλογών στο εσωτερικό της χώρας, δεν θέλησε να μπει σε αυτή τη συζήτηση στο εξωτερικό και να προτάξει το ζήτημα της πολιτικής αλλαγής.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ δεν συζητήθηκαν ούτε ημερομηνίες ούτε σενάρια εκλογών και οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο οι συγκεκριμένοι κύκλοι των Βρυξελλών υποδέχτηκαν ως τον αυριανό πρωθυπουργό σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Αντιθέτως σ’ αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε χτες στο γεύμα εργασίας των Κομισάριων της ΕΕ, που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τις θέσεις του και το πρόγραμμά του για ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλους τους τομείς της οικονομίας και του κράτους προκειμένου να αλλάξει το ακολουθούμενο μίγμα πολιτικής. Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης «το σχέδιο της ΝΔ συμπίπτει με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ακόμη συναντήσεις μεταξύ άλλων, με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσχοβισί καθώς και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις με τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του και σήμερα σε νέο ραντεβού. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές κατά τις δύο αυτές συναντήσεις υπογραμμίστηκε από τους Ευρωπαίους η ανάγκη να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα