Ο διπλός στόχος της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά

Ο διπλός στόχος της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά
Το Μέγαρο Μαξίμου στην οδό Ηρώδου Αττικού,που στεγάζεται το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού,Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Σε σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης και διατήρηση του "status quo" στο Αιγαίο στοχεύει το Μέγαρο Μαξίμου

Η έκδηλη ανησυχία δίνει σιγά σιγά τη θέση της στην ανακούφιση στην κυβέρνηση, χωρίς όμως να λείπει και η εγρήγορση σε ό,τι αφορά την «επόμενη μέρα» μετά την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Παρότι ο εμβολισμός του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ήταν μία οριακή στιγμή που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε «θερμό επεισόδιο», η κυρίαρχη εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι ότι παρά τη στιγμιαία ένταση, τελικώς δεν άλλαξε το «status quo» στην περιοχή –κι αυτό παρά τις τουρκικές επιδιώξεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην κυβέρνηση φοβούνταν εδώ και καιρό ότι ο απρόβλεπτος Ερντογάν θα μπορούσε να επιχειρήσει σταδιακή «εξαγωγή» της κρίσης και, μάλιστα, όσο δυσκόλευε η κατάσταση στο Αφρίν, τόσο εντεινόταν η ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Λελογισμένη ένταση

Σε κάθε περίπτωση, αν για την Αθήνα επιβεβαιώθηκε κάτι αυτή την εβδομάδα, αυτό είναι ότι προσώρας –και όσο οριακή κι αν ήταν η στιγμή στα Ίμια μεταξύ των δύο πλοίων- η Τουρκία παίζει μεν με τη φωτιά, αλλά δεν προχωρά στο επόμενο βήμα. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και από την κίνηση του τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ να τηλεφωνήσει στον έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον διαβεβαιώσει πως ό,τι έγινε στα Ίμια δεν ήταν «εσκεμμένη ενέργεια» και πως η Άγκυρα δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης. Συν τοις άλλοις, έπειτα από τα αυστηρά μηνύματα που έστειλε στον Μπιναλί Γιλντιρίμ ο Αλέξης Τσίπρας, διαπιστώθηκε πως ο τούρκος πρωθυπουργός εννοούσε όσα έλεγε, καθώς η τουρκική παρουσία έχει εξαφανιστεί από την περιοχή των Ιμίων.

Τούτων δοθέντων, στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι παρά το ατυχές συμβάν στην περιοχή, το «status quo» δεν άλλαξε, ούτε βάφτηκε με (περισσότερο) γκρι ο χάρτης γύρω από τα Ίμια –τουλάχιστον σε σχέση με το 1996…

Αυστηρά μηνύματα

Άλλωστε, η κυβέρνηση από χθες ξεδιπλώνει το δεύτερο στάδιο του σχεδιασμού της: το πρώτο ήταν η προσπάθεια να επαναβεβαιωθεί ότι Ελλάδα-Τουρκία έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και μπορούν να αποκλιμακώνουν μόνες τους την μεταξύ τους ένταση. Το δεύτερο αφορά τα σκληρά μηνύματα που αποστέλλει η Αθήνα στην Άγκυρα, ώστε να αποφύγει νέα, τέτοιου τύπου επεισόδια. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός μετέβη χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας και, από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού, έστειλε σκληρά και αυστηρά μηνύματα στην γειτονική χώρα.

«Όσοι φαντασιώνονται “γκρίζες ζώνες” να θυμούνται ότι οι προκλήσεις κατά ενός κράτους μέλους της ΕΕ στρέφονται κατά ολόκληρης της ΕΕ» επισήμανε, διαβεβαιώνοντας πως «με απόλυτη νηφιαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα διαφυλάξουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια που έχει ανάγκη η περιοχή μας. Η ψυχραιμία συνιστά στάση γενναιότητας. Η θρασύτητα αποτελεί στάση δειλίας».

«Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει ούτε θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια» κατέληξε ο πρωθυπουργός, λέγοντας απερίφραστα πως το ατύχημα στα Ίμια «ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης της τουρκικής ακτοφυλακής.

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, την… κλιμάκωση του μηνύματος και της προειδοποίησης ανέλαβε χθες τα μεσάνυχτα, μιλώντας στην εκπομπή «Αυτοψία» του «Alpha» ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Η Τουρκία έφτασε στην κόκκινη γραμμή», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, προαναγγέλλοντας πως αν υπάρξει παρόμοιο περιστατικό, η ελληνική απάντηση «μπορεί να μην είναι ειρηνική». «Δε θα ξαναγίνει», εκτίμησε, εξάλλου, για να προσθέσει πως «δεν πρέπει να ξαναγίνει». «Αυτό πρέπει να το ακούσουν και οι Τούρκοι, διότι όλο μιλάνε για προειδοποιήσεις, προειδοποιήσεις. Εγώ τους έχω πει η Ελλάδα δεν είναι -το λέω με καλή έννοια για αυτές τις δύο χώρες, αλλά το λέω από την άποψη της συμπεριφοράς της Τουρκίας-ούτε Συρία ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα συγκροτημένο κράτος, με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους, υψηλή διπλωματική χωρητικότητα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα