Ο φάκελος που έδωσε ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

Ο φάκελος που έδωσε ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με αντικείμενο το προσφυγικό, την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Και ποιες προτάσεις θα κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα από την πλευρά τους στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας για το προσφυγικό

Με στόχο την επίτευξη μίας κοινής εθνικής γραμμής ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας τη Δευτέρα για το προσφυγικό, συσκέπτονται από τις 12 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο οι πολιτικοί αρχηγοί.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς, φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους.

Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών. Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.  Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ώστε επ αυτής να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Πρώτος πυλώνας της κυβερνητικής γραμμής για το προσφυγικό θα είναι η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών (όχι προσφύγων) με την Τουρκία, την οποία η γείτονα φέρεται έτοιμη να δηλώσει πως θα τηρήσει τη Δευτέρα στη Σύνοδο. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει η καταγραφή μεταναστών στην Ελλάδα. Από κυβερνητικής πλευράς θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο η χώρα μας αναλαμβάνει το ρόλο διαμεσολαβητή από πλευράς ΕΕ με την Τουρκία. Θεωρούν επίσης ότι στη Σύνοδο ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας θα είναι η Ιταλία, εκτός από τη Γερμανία, με αντιπαλο βέβαια τις χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ.

Τι θα προτείνουν οι αρχηγοί των κομμάτων

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο με επιφυλάξεις, κυρίως όσον αφορά το ενδεχόμενο της απειλής με βέτο από την πλευρά της Ελλάδας.

Ο κ.Μητσοτάκης θα καταθέσει τις έξι προτάσεις που έχει ήδη δημοσιοποιήσει και που αφορούν: Στην αξιοποίηση του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην ετοιμασία εντός μίας εβδομάδας όλων των απαραίτητων φυλασσόμενων, ανοιχτών και κλειστών χώρων προσωρινής διαμονής με σωστή γεωγραφική κατανομή στην Επικράτεια. Στον καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη διασφάλιση ότι η ΝΑΤΟική δύναμη θα συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με την FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών. Στην αξιοποίηση των υπάρχοντων ευρωπαϊκών πόρων, με ταυτόχρονο αίτημα για  έκτακτη οικονομική επιχορήγηση. Στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη του τουρισμού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απαιτήσει από τον κ. Τσίπρα να φέρει οπωσδήποτε μια απόφαση από τη σύνοδο της Δευτέρας η οποία θα έχει το χαρακτήρα αλληλεγγύης και στήριξης της Ελλάδας, αλλά χωρίς να προβεί σε χειρισμούς που δεν θα οδηγήσουν σε μια «ευρωπαϊκή απόφαση» τους ηγέτες της ΕΕ.

Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα ζητήσει η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει ότι μόνο έτσι θα βγει η χώρα από την κρίση και θα αντιμετωπισθεί πειστικά το προσφυγικό.

Συνεργάτες της κ.Γεννηματά διευκρίνιζαν επίσης: “Δε συζητάμε τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής στη βάση διαχέιρισης αυτής της κατάστασης, αλλά για την άμεση εφαρμογή και εξειδίκευση του προγράμματος μετεγκατάστασης με δίκαιη αναλογική κατανομή σε όλες τις χώρες της ΕΕ”.

Η κ.Γεννηματά κατέθεσε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δέκα προτάσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων σε εισήγηση για διεθνή διάσκεψη με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατανομή προσφύγων και σε άλλες ασφαλείς χώρες εκτός ΕΕ με ανάλογη οικονομική βοήθεια, δέσμευση της Τουρκίας για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης υπό ευρωπαικό έλεγχο, ad hoc μηχανισμό παρακολούθησης, δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής και συνεργασία του ΝΑΤΟ με σαφές πλαίσιο, αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνου ΙΙ, θέσπιση Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου της Κυβέρνησης, διαχωρισμό μεταναστών- προσφύγων, αντιμετώπιση μονομερών μέτρων εις βάρος της Ελλάδας, δημιουργία μόνιμου συστήματος επανεγκατάστασης και υποστήριξη της σχετικής πρότασης της Κομισιόν.

Πρόταση για τοποθέτηση ενος υπερυπουργού με αρμοδιότητα το προσφυγικό και κοινή αποδοχή από όλα τα κόμματα θα καταθέσει  ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ.Θεοδωράκης θα υποστηρίξει ότι ένας άνθρωπος με εμπειρία στη διοίκηση θα πρέπει να αναλάβει να συντονίσει  την αστυνομία, το λιμενικό, τις ΜΚΟ, τους δήμους, τις εθελοντικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας έχει την καλή διάθεση αλλά δεν έχει την εμπειρία και δεν έχει οπλιστεί από την κυβέρνηση με τα πρόσωπα και τις αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού πρέπει σε σχέση με το προσφυγικό- μεταναστευτικό να συμφωνηθούν ορισμένες απαράβατες αρχές, όπως ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός προσφύγων- μεταναστών και να δοθεί έμφαση στην επιστροφή των δεύτερων στις χώρες τους, αλλά και ότι πρέπει να εμπλακεί ενεργά η Frontex.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας προσήλθε μεν στη σύσκεψη, ωστόσο έχει εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι ο Περισσός δε συμφωνεί με το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης του προσφυγικού από τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης αναμένεται να ζητήσει για πολλοστή φορά οικουμενική κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα