Ο Γιλντιρίμ στην Αθήνα με το βλέμμα στη Γενεύη

Ο Γιλντιρίμ στην Αθήνα με το βλέμμα στη Γενεύη

Τι περιμένει η ελληνική κυβέρνηση από τις συνομιλίες μαζί του. Ξεκινά μια εβδομάδα με πολλές διπλωματικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο για το Κυπριακό

Το στίγμα των προθέσεων στο Κυπριακό αναμένει ότι θα δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  στις 10.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ένα τετ -τετ που ενώ είχε δρομολογηθεί να γίνει το φθινόπωρο, επισπεύστηκε λόγω της Διάσκεψης της Γενεύης  που θα γίνει στις 28 Ιουνίου.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει σήμερα ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα ανοίξει τα χαρτιά του σε ότι αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, διότι μέχρι στιγμής η Άγκυρα για το κεφάλαιο αυτό δεν έχει δώσει ξεκάθαρη εικόνα.

Πληροφορίες λένε ότι επιμένει και δεν αποδέχεται πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και ότι διεκδικεί την παρουσία ενος μικρού αριθμού τουρκικού στρατού μετά την επίλυση του Κυπριακού κατά το πρότυπο της παρουσίας των βρετανικών βάσεων στο νησί.

Μάλιστα δημοσιεύματα στην Κύπρο μετέδωσαν ότι η Τουρκία συμφώνησε να μειώσει των αριθμό των στρατευμάτων της κατά 80%.

Η εβδομάδα όμως που μόλις ξεκίνησε θα έχει έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις καθώς την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Εσπεν Μπαθ Αιντε ο οποίος προετοιμάζει ένα κοινό έγγραφο το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση των συνομιλιών της πενταμερούς διάσκεψης.

Την Τρίτη επίσης ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει ξεχωριστά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενώ την Πέμπτη θα δει στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Νορβηγός αξιωματούχος Αιντε, είχε επαφές στη Λευκωσία και με τον Νίκο Αναστασιάδη και με τον Μουσταφά Ακιντζί και θεωρεί ότι η διάσκεψη αυτή αποτελεί τον τελευταίο σταθμό,”το τέλος του παιχνιδιού”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Ο ΟΗΕ επιθυμεί να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα, θέση με την οποία συμφωνεί και το Λονδίνο το οποίο κινείται δραστήρια στο παρασκήνιο.

Η Λευκωσία πάλι απαντά, ότι τώρα είναι η ώρα της Τουρκίας, “όλα εξαρτώνται από τη βούλησή της”.

Ο Μπιναλί Γιλντρίμ θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τον Ταγίπ Ερντογάν, πρώτο θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξακολουθεί να  είναι η επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, θέμα το οποίο θέτουν συνεχώς οι Τούρκοι διπλωμάτες στους Έλληνες ομολόγους τους.

πηγή φωτογραφίας: AP/ STF VIA POOL Presidency Press Service

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα