Ο ‘Γόρδιος δεσμός’ της Novartis

Ο ‘Γόρδιος δεσμός’ της Novartis

Η αναζήτηση της κατάλληλης νομικής φόρμουλας που θα οδηγήσει στην πληρέστερη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis συνεχίζεται για το Μέγαρο Μαξίμου

Σε «γόρδιο δεσμό», ο οποίος, όμως δεν μπορεί να κοπεί αλλά… πρέπει να λυθεί, εξελίσσεται η δικογραφία της Novartis για την κυβέρνηση, καθώς ο όγκος και το περιεχόμενό της, σε συνδυασμό με το «εμπόδιο» του νόμου περί ευθύνης υπουργών έχουν «δέσει τα χέρια» του Μεγάρου Μαξίμου.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι και χθες, μετά την δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, δεν ανακοινώθηκε καμία απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Εμπόδια και σενάρια

Σύμφωνα με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που έχουν γνώση της υπόθεσης και μετέχουν στις διεργασίες, ο δαιδαλώδης χαρακτήρας της δικογραφίας αποτελεί βασικό παράγοντα δυσκολίας για την περαιτέρω πολιτική  και κοινοβουλευτική διαχείριση της υπόθεσης. Εξάλλου, πέραν του σύνθετου χαρακτήρα του σκανδάλου, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών έχει περιορίσει κατά πολύ τα περιθώρια χειρισμών και ελιγμών για την κυβέρνηση. Στην αρχή, για παράδειγμα, αρκετοί θεώρησαν ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση να ζητηθεί από τους εμπλεκόμενους να αιτηθούν άρση της ασυλίας τους, προκειμένου να δικαστούν από την τακτική Δικαιοσύνη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο αντίκειται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, καθώς για πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς προβλέπεται από τον περίφημο «νόμο περί ευθύνης υπουργών» ότι η διερεύνηση τυχόν αδικημάτων γίνεται από τη Βουλή και ισχύουν τα όρια της 5ετούς –στην καλύτερη περίπτωση…- παραγραφής.

Ωστόσο, η κοινοβουλευτική διερεύνηση επίσης δεν είναι εύκολη διαδικασία, καθώς τα ως τώρα περιγραφόμενα στην δικογραφία αδικήματα έχουν όλα παραγραφεί και, άρα, αν τυχόν συσταθεί μία προανακριτική επιτροπή για να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση, μπορεί αυτή να καταλήξει σε φιάσκο, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά και δηλώνοντας… αναρμόδια. Βεβαίως, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να περάσει αρκετός χρόνος, έως ότου η Δικαιοσύνη και οι εν γένει έρευνες καταλήξουν σε τυχόν υπόγειες διαδρομές «μαύρου» χρήματος. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο μόνος τρόπος να «παρακαμφθεί» η πρόβλεψη του νόμου περί ευθύνης υπουργών για παραγραφή, καθώς το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θεωρείται «διαρκές έγκλημα» και, όπως έγινε και στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, όχι μόνο δεν παραγράφεται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά είναι επί της ουσίας το μόνο που μπορεί να οδηγήσει ένα πολιτικό πρόσωπο, πρώην υπουργό ή πρωθυπουργό, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Επίθεση εφ’ όλης της ύλης

Πάντως, το γεγονός ότι στην κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει η αμηχανία σχετικά με τον ενδεδειγμένο χειρισμό της υπόθεσης και την εξεύρεση της κατάλληλης  νομικής φόρμουλας, ουδόλως σημαίνει ότι Μαξίμου και Κουμουνδούρου θα χαμηλώσουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Μάλιστα, χθες βράδυ, κυβερνητικοί παράγοντες δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για την «στοχοποίηση», όπως έλεγαν, της εισαγγελέως Τουλουπάκη από συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, που κατήγγειλε την εισαγγελέα ευθέως και ονομαστικά χθες βράδυ. Συνεπώς, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναμένεται σήμερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στη ΝΔ, καταλογίζοντάς της «απόπειρα ευθείας παρέμβασης στην έρευνα της Δικαιοσύνης». Το κατά πόσον, πάντως, θα ανακοινώσει σήμερα την τελική απόφαση της κυβέρνησης για την δικογραφία που αφορά στην υπόθεση Novartis μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση, το δριμύ «κατηγορώ» θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να συγκαλέσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα