Ο γρίφος Σαμαρά για το Σκοπιανό και οι καραμανλικοί

Ο γρίφος Σαμαρά για το Σκοπιανό και οι καραμανλικοί
Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας. Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Τι αναμένεται να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Σκοπιανό στην συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ

Άγνωστη παραμένει για το θέμα του Σκοπιανού η άποψη των πρώην πρωθυπουργών και πρώην πρόεδρων της ΝΔ, η στάση των οποίων θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη συνολική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς για διαφορετικούς λόγους τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο κυρίως ο Αντώνης Σαμαράς έχουν συνδεθεί με το ζήτημα αυτό για διαφορετικούς λόγους και σε διαφορετικές περιόδους.

 Ο μεν πρώτος με τη θέση του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 ο δε δεύτερος ως υπουργός εξωτερικών την κρίσιμη περίοδο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, που ήρθε σε αντιπαράθεση με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για την ονομασία της πΓΔΜ οδηγώντας στην πτώση την τότε κυβέρνηση της ΝΔ.

Από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά παραπέμπουν στην τοποθέτησή του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2014 στο Νιούπορτ όταν και η τότε κυβέρνηση υποστήριξε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων περιελήφθη η πάγια μετά το 2008 και το Βουκουρέστι διάταξη ότι θα προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μόλις υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Κατά τις ίδιες πηγές το θέμα δεν είναι μόνο το όνομα αλλά μια σειρά από άλλες παραμέτρους που συνθέτουν την “αμοιβαία αποδεκτή λύση”. Από τα συμφραζόμενα αφήνεται να εννοηθεί, αλλά χωρίς να είναι σαφές και βέβαιο, ότι ο κ. Σαμαράς έχει μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις του των αρχών της δεκαετίας του 1990.

Από την άλλη μεριά ο Κώστας Καραμανλής το προηγούμενο χρονικό διάστημα δέχτηκε “επίθεση φιλίας” από τον αμερικανικό παράγοντα και είχε επαφές με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας με βασικό μενού το ζήτημα των Σκοπίων. Πάντως έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη δημόσια συζήτηση, στην οποία πλέον ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τη στρατηγική Καραμανλή του 2008, έχει εμφανιστεί η άποψη πως η γραμμή του Βουκουρεστίου είναι μεν “κεκτημένο” ωστόσο οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με μια δεκαετία πριν και ως εκ τούτου δεν μπορεί η βάση της διαπραγμάτευσης Αθήνας Σκοπίων να είναι ίδια. Μάλιστα αυτή την άποψη την έχουν εκφράσει βουλευτές που έχουν αναφορά στο καραμανλικό στρατόπεδο.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο 24/7 αναφέρθηκε στην επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια για την ονομασία τους, και επεσήμανε με νόημα ότι “η διαπραγμάτευση γίνεται σε λάθος βάση, δεν μπορεί να πας στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης από εκεί που το άφησες το 2008 την ώρα που η συμβιβαστική πρόταση του 2008 δεν έγινε αποδεκτή από τη γείτονα”. Μάλιστα προ ημερών η ανεξάρτητη βουλευτής αλλά με αναφορές στον καραμανλισμό Κατερίνα Παπακώστα είχε μιλήσει για την ανάγκη διαπραγμάτευσης από “μηδενική βάση” και χωρίς “σπουδή” από την πλευρά της Αθήνας υπό την έννοια ότι η Ελλάδα δεν καίγεται για μια οποιαδήποτε λύση από τη στιγμή που το πρόβλημα το έχουν τα Σκόπια και οι νατοϊκοί σύμμαχοι της Ελλάδας για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι  ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιθανό σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ να περιγράψει το πλαίσιο της λύσης που θέλει η ΝΔ αν και μέχρι στιγμής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι προέχει να ενημερώσει η κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης με συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών για τις εξελίξεις καθώς η συνέντευξη Ζάεφ “είναι σοβαρή ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα