Ο κύκλος προβληματισμού “Ρεύμα Σκέψης” για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο κύκλος προβληματισμού “Ρεύμα Σκέψης” για την αναθεώρηση του Συντάγματος
Άποψη της Βουλής και του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Οι παρεμβάσεις που έγιναν σε εκδήλωση του νεοσύστατου κύκλου προβληματισμού "Ρεύμα Σκέψης" για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που οργάνωσε ο νεοσύστατος Κύκλος Προβληματισμού «Ρεύμα Σκέψης» στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας με θέμα: “Η Συνταγματική Αναθεώρηση ως αναγκαιότητα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας”, όπου συμμετείχε ως ομιλητής ο Βουλευτής Ροδόπης (ΝΔ) και πρώην Υπουργός, διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Στο πάνελ επίσης συμμετείχαν ο πρ. Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήριος Ρίζος. Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του Ρεύματος Σκέψης καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μαγουλάς. Χαιρετισμό απηύθυνε ο φιλοξενών πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από ακαδημαϊκούς, ανώτατους δικαστικούς, πρυτάνεις και πρώην πρυτάνεις, πολλούς βουλευτές όλων των χώρων, εκπροσώπους Ανεξαρτήτων Αρχών, στελέχη της διοίκησης, επιχειρηματίες και νεολαία.

Το επίπεδο των παρεμβάσεων ήταν εξαιρετικά υψηλό και συνέβαλε ουσιαστικά στην πυροδότηση του διαλόγου ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Χαρακτηριστικά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε την ανάγκη Συνταγματικών μεταβολών πάνω σε τρεις άξονες: α) το οικονομικό Σύνταγμα με στόχο τη σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος και την ad hoc φορολόγηση με χαμηλούς συντελεστές για επενδύσεις που δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας, β) θεσμικές αλλαγές, που θα οριοθετούν μια οριζόντια διάκριση εξουσιών μεταξύ αγοράς, πολιτικής και τεχνοκρατίας ώστε να μη δημιουργούνται διαπλοκές, που στρεβλώνουν το σύστημα και γ) η συνταγματική προστασία της ελληνικής γλώσσας ,της πολιτιστικής μας ταυτότητας και η διευκόλυνση της ψήφου των ομογενών.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε τη δυνατότητα πολιτικής επίλυσης σειράς επειγόντων ζητημάτων και πριν την αναθεώρηση, ενώ ο Θεόδωρος Φορτσάκης αναφέρθηκε σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δικαιοσύνη και στη θέσπιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας ο οποίος με παραδείγματα απέδειξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το Σύνταγμα αλλά η στρεβλή εφαρμογή του.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κων/νος Μίχαλος κατέθεσε τις προτάσεις της αγοράς ενόψει της αναθεώρησης. Ο Κων/νος Μαγουλας παρουσίασε το λόγο δημιουργίας του Ρεύματος Σκέψης υπογραμμίζοντας ότι είναι μια νέα πρωτοβουλία, που προκαλεί τη συνάντηση αγοράς, τεχνοκρατίας και πολιτικής με στόχο τη διαμόρφωση ρεαλιστικών προτάσεων για τη μετά μνημόνιο εποχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα