Ο μάντης κακών, που πέφτει έξω: Τι απαντά η Αθήνα στον Τόμσεν

Ο μάντης κακών, που πέφτει έξω: Τι απαντά η Αθήνα στον Τόμσεν
IMF representative Poul Thomsen arriving at the Parliament for a meeting with Vice President of the Government and Minister for Foreign Affairs Evangelos Venizelos / SOOC

"Ο Τόμσεν πέφτει πάντα μέσα στις προβλέψεις του” σχολιάζουν σαρκαστικά κυβερνητικές πηγές τη δήλωση του στελέχους του ΔΝΤ πως η ανεργία στην Ελλάδα θα μειωθεί σε 21 χρόνια και τον καλούν να.. γράψει ένα μπλογκ

Σαρκαστική απάντηση στη δήλωση Τόμσεν για μείωση της ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα μόλις το 2038, δίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης.

“Ο Τόμσεν πέφτει πάντα μέσα στις προβλέψεις του”, έλεγαν ειδικότερα με αρκετή δόση ειρωνείας κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζοντας ότι το στέλεχος του ΔΝΤ: “ Ελεγε για ανάπτυξη 2,1% και είχαμε ύφεση 7,1%. Για το 2016 μιλούσε για έλλειμμα και ύφεση και υπάρχει υπεραπόδοση και θετική ανάπτυξη.”

Οι ίδιες πηγές κατέληγαν σαρκαστικά παροτρύνοντας τον κ.Τόσμεν: “Να συνεχίσει τις προβλέψεις. Να γράψει ένα μπλογκ”.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη είχε προβλέψει, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Anders Aslund, στο Atlantic Council της Ουάσιγκτον, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να επιστρέψει η  ανεργία στα επίπεδα πριν από την κρίση.

Όπως είπε ο Τόμσεν, προβλέπεται η Ελλάδα να επανέλθει σε ανεργία 7,8% το 2038, ενώ για την Ιταλία το ίδιο ποσοστό θα επανέλθει σε 12 χρόνια, η Πορτογαλία σε 10 και η Ισπανία σε έξι χρόνια. Όπως είπε “η διαρθρωτική ανεργία, ο αποπληθωρισμός και το υψηλό χρέος είναι κληρονομιές της οικονομικής κρίσης” και σχολίασε πως έξι χώρες της ευρωζώνης έχουν χρέος που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ.

Σε ερώτηση για τη λιτότητα, υποστήριξε ότι δεν είναι το βασικό πρόβλημα, για να προσθέσει ότι η Ευρώπη έχει κάνει σημαντική πρόοδο τόσο σε μεταρρυθμίσεις, όσο και στην αρχιτεκτονική της και στην τραπεζική ένωση και στο τείχος προστασίας της.

Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι χρειάζεται διευκολυντική νομισματική πολιτική, αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που έχουν κάποιες χώρες, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, κάποιες δημοσιονομικές δαπάνες στο πρότυπο του σχεδίου του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ και πάνω από όλα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η νέα δήλωση- σοκ Τόμσεν ήρθε την ώρα που η διαπραγμάτευση παραμένει παγωμένη και το τι μέλλει γενέσθαι με το ΔΝΤ εξακολουθεί να αποτελεί το μείζον ερώτημα και την πηγή διαφωνιών μεταξύ των εταίρων και τριβής με το Βερολίνο.

‘Οχι μόνο η Αθήνα, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από το Ταμείο, που είναι πάντα… απαισιόδοξο στις προβλέψεις του και πιέζει διαρκώς για επιπλέον μέτρα. Ο Τόμσεν όμως ειδικότερα ήταν πάντα ο “σκληρός” στις διαπραγματεύσεις και στο παρελθόν έχει φανεί ιδιαίτερα επίμονος σε ζητήματα που για το Ταμείο είναι ιδεολογικού χαρακτήρα.

(Φωτογραφία: SOOC)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα