Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Μαξίμου και οι “53+”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Μαξίμου και οι “53+”
Meeting between the greek President Karolos Papoulias and the Demokratic Left leader Fotis Kouvelis, at the Presidential palace, in Athens, on Nov. 4, 2014 / , 4 , 2014 Sooc

Πρόεδρος από τον λαό ή καμία αλλαγή στον τρόπο εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα; Μετά τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο αυτό θα είναι το ερώτημα που θα απασχολήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ με τους «53+» να έχουν εκδηλώσει ήδη την διαφωνία τους.

Ανεξαρτήτως από το αν τελικά θα βρεθούν ή όχι οι 200 βουλευτές προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από την επόμενη προσφυγή στις κάλπες στην κυβέρνηση βλέπουν ήδη μπροστά τους το θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης, η επεξεργασία της οποίας ετοιμάζεται πυρετωδώς.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ενημέρωσε χθες τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο εκλογικό νόμο, όμως η Συνταγματική αναθεώρηση είναι το επόμενο μεγάλο «καλοκαιρινό βήμα» της κυβέρνησης.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι στις 24 Ιουλίου να παρουσιάσει αλλαγές που να προσδίδουν στο Σύνταγμα ένα νέο χαρακτήρα με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, μέσω των δημοψηφισμάτων, στις αποφάσεις του κράτους.

Το μέτωπο των αλλαγών του Συντάγματος είναι διττό για το Μαξίμου. Από την μια είναι η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία, όπως και στον εκλογικό νόμο, στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή αποκάλυπτε το αντικείμενο των συνομιλιών που είχαν ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τελευταία συνάντησή τους: «Η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε για το πώς θα πάμε στην συνταγματική αναθεώρηση. Ο Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με δημοψηφίσματα, δεν συμφωνεί με απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δέχεται, όμως να συναινέσει να ανοίξουν και άρθρα με τα οποία διαφωνεί και να ανοίξουμε και εμείς άρθρα που δεν συμφωνούμε ώστε να έχει δημοψηφισματικό  χαρακτήρα η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Εμείς λέμε ότι αν θέλουν να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα πρέπει η ψήφος να είναι ισότιμη. Άρα πρέπει να δεχθεί την απλή αναλογική. Λογικό δεν είναι; Αλλιώς τι δημοψηφισματικό χαρακτήρα θα έχει αν αυτός που για μια μονάδα έρχεται πρώτος παίρνει 50 έδρες παραπάνω».

Το  άλλο μέτωπο βρίσκεται στο εσωκομματικό πεδίο με το κυβερνητικό στρατόπεδο να γνωρίζει καλά πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό βρίσκει απέναντι τους «53+», οι οποίοι επιθυμούν να εμφανιστούν δυνατοί και συσπειρωμένοι ενόψει του Συνεδρίου στα μέσα Οκτώβρη.

Η ίδια πηγή τόνιζε για αυτό το θέμα πως «αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει απλή αναλογική, άρα θέλει δικαιότερο εκλογικό σύστημα θέλει δημοψηφίσματα θέλει απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Προέδρου είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά. Αλλά το να ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής είναι κάτι που έχει ήδη γίνει».

Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα η κίνηση των «53+» με άρθρο της στην ιστοσελίδα commonality.gr είχε ταχθεί ανοιχτά αντίθετα στο ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας «Ειδικά για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του, από τον λαό, διαδικασία που προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του, με διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας. Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Μπορεί η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο να έκλεισε «αναίμακτα» για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς στηρίχτηκε στην πάγια ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως αναμένεται να ο εσωκομματικός διάλογος να κορυφωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα