Ο Σαμαράς έτοιμος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ο Σαμαράς έτοιμος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην προσυνδιάσκεψη του κόμματος στη Καστοριά την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) eurokinissi

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, ο πρόεδρος της Ν.Δ επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα προσδοκώντας εξελίξεις, αλλά πετώντας στον Τσίπρα το μπαλάκι της “εθνικής συνεννόησης”

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων χθες το βράδυ βρήκε τον Αντώνη Σαμαρά στην Καστοριά για τη προσυνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας, κατά την οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα προσδοκώντας εξελίξεις, που θα φέρουν τον ίδιο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξανά στην εξουσία.

Το σενάριο στο οποίο επενδύει πλέον η γαλάζια ηγεσία αφορά -όπως έχει γράψει το news247- σε σχηματισμό κυβέρνησης “εθνικής ανασυγκρότησης” με τη στήριξη και της Ν.Δ και χωρίς κατ ανάγκην τη συμμετοχή του ίδιου του κ.Σαμαρά, με το σκεπτικό ότι “γιατί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλη διέξοδο. Και η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο” όπως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε χθες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ όμως πετά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το μπαλάκι της “εθνικής συνεννόησης”.

Δε σχεδιάζει δηλαδή επί του παρόντος να κάνει ο ίδιος το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είτε ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό είτε σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- αν και σχετικές προτάσεις είχαν κατατεθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση του γαλάζιου πολιτικού συμβουλίου και από χθες το βράδυ ακούγονται όλο και πιο έντονα στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ήδη ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (πιθανός εταίρος ή και βασικός ανταγωνιστής του κ.Σαμαρά στο αυτοαποκαλούμενο φιλοευρωπαϊκό μέτωπο) έχει ήδη αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

Το δεύτερο ενικό πρόσωπο, που χρησιμοποίησε ο κ.Σαμαράς άλλωστε χθες το βράδυ στην ομιλία του στην Καστοριά, έμοιαζε να απευθύνεται στον ίδιο τον κ.Τσίπρα. “Εσύ έχεις τώρα τη διακυβέρνηση. Εσύ βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, επειδή εξαπάτησες τον ελληνικό λαό”, είπε χαρακτηριστικά. Έθεσε δύο βασικές “κόκκινες γραμμές” προκειμένου να συμπράξει η Ν.Δ σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και τη δυνατότητα ανάπτυξης, όμως προσέθεσε στη συνέχεια στις προϋποθέσεις της “εθνικής συνεννόησης” ζητήματα όπως η δημόσια τάξη, η παιδεία, το μεταναστευτικό.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ παρουσίασε για άλλη μία φορά ως μοναδικό υπεύθυνο για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ.Τσίπρα απομονωμένο και χωρίς υποστήριξη ακόμη και από τους υπουργούς του. Έκανε μάλιστα ουσιαστικά λόγο για εσκεμμένη πρόθεση εξόδου από το ευρώ και με το επιχείρημα αυτό θέλησε να ακυρώσει εκ των προτέρων μία εκλογική διέξοδο της κυβέρνησης και να εμφανίσει εαυτόν δικαιωμένο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θα επιβεβαιωθούν εκείνοι που λένε πως από την αρχή ήθελε να προκαλέσει το ατύχημα για να βγει η χώρα από το ευρώ και να την πάνε στη δραχμή. Πως αυτό ήταν το σχέδιό του πάντα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα