Ο Τσίπρας παρουσιάζει το ‘plan b’ στους αγρότες

Ο Τσίπρας παρουσιάζει το ‘plan b’ στους αγρότες
Meeting between the Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras, and the President of the European Council Donald Tusk, in Athens, on Feb. 16, 2016 / , , 16 , 2016 SOOC

Μέχρι τελευταία στιγμή σημαίνει μέχρι σήμερα, διαμηνύει το Μαξίμου στους αγρότες, ενώ την ίδια ώρα ανησυχεί καθώς η ΠΓΔΜ απαγόρευσε τη διέλευση Αφγανών "καταπατώντας" την προχθεσινή συμφωνία της Συνόδου Κορυφής

Είκοσι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου και των μπλόκων αναμένεται να περάσουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου σε μια από τις τελευταίες προσπάθειες της κυβέρνησης για συνεννόηση, αλλά και να θέσει ένα μέρος των αγροτών εκτός των κινητοποιήσεων προκειμένου να προκληθεί «ρήγμα» στις εθνικές οδούς.

Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Μάρκος Μπόλαρης και οι βουλευτές Σωκράτης Φάμελλος, Αναστάσιος Πετρόπουλος, Σταύρος Αραχωβίτης. Από την πλευρά δε της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη διευκρινίζεται πως όταν είπε στο ΑΠΕ ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τους αγρότες μέχρι τελευταία στιγμή εννοεί μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, η κ.Γεροβασίλη δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ότι η  κυβέρνηση θα καταθέσει συνολικό σχέδιο για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την ενίσχυση του αγροτικού χώρου, σημειώνοντας ότι στη σημερινή συνάντηση θα εκπροσωπηθεί η πλειοψηφία του αγροτικού κινήματος και των μπλόκων.

Η κ.Γεροβασίλη εξέφρασε την πεποίθηση πως θα γίνει ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος, που θα λαμβάνει υπόψη του το πλαίσιο που μπορεί να κινηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι στην καρδιά της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ερωτηθείσα, δε, για το ενδεχόμενο ξεχωριστής συνάντησης με εκπροσώπους αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, αφού ανέφερε ότι “δεν έχει φτάσει τέτοιο αίτημα” στο Μέγαρο Μαξίμου, επανέλαβε πως οποιοσδήποτε εκπροσωπεί μια συλλογικότητα ή μπλόκο είναι ευπρόσδεκτος στον διάλογο ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Ο Πανελλήνιος Συντονιστικός Σύλλογος Κτηνοτρόφων Αλιέων πάντως έχει μείνει στην Ηρώδου Αττικού και οι εκπρόσωποι του δεν έχουν μπει στη συνάντηση. Υποστηρίζουν ότι το Μαξίμου ζήτησε να μπουν συγκεκριμένοι εκπρόσωποι μέσα και εκείνοι αρνήθηκαν.

Για περισσότερες από 3 ώρες χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με Κατρούγκαλο,  Αποστόλου,  Μπόλαρη,  Γεροβασίλη, Φάμελο και βουλευτές από αγροτικές περιοχές κατέληγαν στην αντιπρόταση που θα παρουσιάσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξετάζοντας και τα περιθώρια που υπάρχουν τόσο δημοσιονομικά όσο και με τους δανειστές στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχε από το οικονομικό επιτελείο και ο Γιώργος Χουλιαράκης.

«Έγινε μια μεγάλη συζήτηση για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την προστασία του εισοδήματος των αγροτών με παρεμβάσεις τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό πεδίο», τόνιζε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο NEWS 247, εκφράζοντας αισιοδοξία για τη σημερινή συζήτηση.

Τα «όπλα» του Μεγάρου Μαξίμου

Από την κυβέρνηση εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σε σχέση με την αντιπρόταση που θα παρουσιαστεί στους αγρότες. Σύμφωνα με τελευταίες ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται να κινείται τουλάχιστον σε τρεις άξονες:

– Η εθνική σύνταξη θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις εισφορές που θα καταβάλει ο κάθε ασφαλισμένος. Μικρότερο ποσό εισφορών θα σημαίνει αυτόματα μικρότερη σύνταξη με τις πληροφορίες να μιλούν για τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες. Η υψηλότερη αναμένεται να κυμανθεί στο 20% του εισοδήματος.

– Εξετάζεται διεύρυνση της μεταβατικής περιόδου για δυο επιπλέον χρόνια (μέχρι το 2021) για τις ανώτερες ασφαλιστικές εισφορές του 20%.

Αναμένεται να κυμανθούν:

10% για το 2017-2018

15% για το 2019-2020

20% για το 2020-2021

– Τα κυβερνητικά στελέχη δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους σε σχέση με τον ΟΓΑ με ορισμένους κύκλους να τονίζουν πως δεν μπορεί ο ασφαλιστικός φορέας να προχωρήσει αυτόνομος. Οι πληροφορίες, πάντως φέρουν να εξετάζεται ένα ειδικό καθεστώς που θα αφορά το μη συνταξιοδοτικό κομμάτι.

Χωρίς όρους ο διάλογος για το Μαξίμου

Σχετικά με την εμπλοκή που προκλήθηκε χθες το βράδυ από την πλευρά των αγροτών για άτομα που δεν έπρεπε να βρίσκονται στη συνάντηση καθώς δεν είναι αποδεκτά, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάριζε πως «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Ευελπιστούμε ότι στην συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου», τόνιζε η Όλγα Γεροβασίλη.

Όσον αφορά το μπλόκο της Νίκαιας που εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση από την αρχή των κινητοποιήσεων η Κυβερνητική Εκπρόσωπος δήλωνε πως «ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση».

Στη συνάντηση εκτός από τον πρωθυπουργό θα συμμετέχει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Πρόβλημα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

«Ασφυξία» έχει προκληθεί από το πρωί της Κυριακής στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων μετά την απαγόρευση διέλευσης Αφγανών υπηκόων από τα Σκόπια. Όλοι οι πρόσφυγες ζητείται να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, καθώς δεν είναι αρκετό το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.

Συνολικά περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα περίπου 4.500 άτομα με την ΠΓΔΜ να τονίζει πως δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, έπειτα από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο.

Αν και σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση κυβερνητικές πηγές τόνιζαν αργά χθες το βράδυ στο NEWS 247 «πως υπάρχει επαφή της ελληνικής πλευράς με την Ολλανδική προεδρία ώστε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Αν χρειαστεί από σήμερα θα ληφθούν πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο».

Την κατάσταση εκτίμησε και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ειδομένη στο Κανάλι της Βουλής επεσήμανε πως «ήταν μια εξέλιξη που παραβίαζε τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα