Ο Τσίπρας, το Κυπριακό και οι στίχοι του Ματσάδο

Ο Τσίπρας, το Κυπριακό και οι στίχοι του Ματσάδο
Meeting between the Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras, and his Turkish counterpart Benali Yildirim, in Athens, on June 19, 2017 / Benali Yildirim, 19, 2017 Nick Paleologos / SOOC

Με στίχους του Αντόνιο Ματσάδο απάντησε ο Τσίπρας σε ερώτηση για το Κυπριακό με τον Τούρκο πρωθυπουργό να υπερθεματίζει με τουρκική φράση

Ένα από τα πολλά ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων του Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου Πρωθυπουργού Γιλντιρίμ ήταν φυσικά το Κυπριακό, την ώρα μάλιστα που εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης.

Σε ερώτηση που τους τέθηκε οι δύο ηγέτες κλήθηκαν να σχολιάσουν τη δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αιντε, ο οποίος είπε πως “η Γενεύη 2 αποτελεί το τέλος του παιχνιδιού”, χωρίς ωστόσο να φάνηκε από τις απαντήσεις τους πως ασπάζονται αυτή την άποψη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού τόνισε πως και οι δύο πλευρές εργάζονται προς επίλυση των θεμάτων, προκειμένου να υπάρξει διέξοδος επικαλέστηκε τους στίχους του Ισπανού ποιητή Αντόνιο Ματσάδο που λένε “διαβάτη δεν υπάρχει δρόμος, τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας”.

Το απόσπασμα του ποιήματος και η απάντηση

“Διαβάτη, τα ίχνη σου είναι μόνο ο δρόμος και τίποτε άλλο. Διαβάτη δεν υπάρχει δρόμος, ο δρόμος γίνεται βαδίζοντας…Βαδίζοντας γίνεται ο δρόμος και γυρίζοντας το βλέμμα πίσω φαίνεται το μονοπάτι που ποτέ δε θα ξαναπατήσεις .Διαβάτη δεν υπάρχει δρόμος μόνο απόνερα στη θάλασσα” λέει μεταξύ άλλων το ποίημα του γεννημένου στη Σεβίλλη Ισπανού ποιητή που εντάσσεται στο κίνημα του μοντερνισμού και αποτελεί μια από τις δεσπόζουσες μορφές του ισπανικού λογοτεχνικού κινήματος γνωστού ως η «Γενιά του ’98».

Τα έντονα δημοκρατικά αισθήματα του Ματσάδο τον ώθησαν στο να αφήσει την πατρίδα του κατά την περίοδο της φρανκικής δικτατορίας και τελικά να αφήσει την τελευταία του πνοή λίγο καιρό αργότερα, εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης της υγείας του.

Περνώντας το λόγο ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και υπερθεμάτισε μάλιστα λέγοντας μια τουρκική φράση “Τελειώνει η ζωή αλλά ποτέ δεν τελειώνει ο δρόμος”.

(Φωτογραφία: SOOC)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα