‘Όχι’ στη νομοθέτηση νέων μέτρων. ‘Ναι’ στον ‘κόφτη’ δαπανών

‘Όχι’ στη νομοθέτηση νέων μέτρων. ‘Ναι’ στον ‘κόφτη’ δαπανών
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras meets the President of European Parliament Martin Schultz, the European Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship, Dimitris Avramopoulos and the Luxemburgish Minister of Foreign and European Affairs Jean Asselborn, Athens, Greece on November 4, 2015. / , , , 4 2015. SOOC

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι, πλέον στραμμένο στο Eurogroup της Μ. Πέμπτης τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και για να καταλήξουν οι δυο πλευρές για τον τρόπο με το οποίο θα υιοθετηθούν στη συμφωνία τα εφεδρικά μέτρα

“Όχι” στη νομοθέτηση επιπλέον μέτρων εξακολουθούν να υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, χωρίς το Μαξίμου να δείχνει διατεθειμένο να αλλάξει την αρχική γραμμή που είχε θέσει για το θέμα.

Αυτό που εξηγούν κυβερνητικές πηγές, μετά και την ολοκλήρωση του Eurogroup, είναι πως ¨κάτι τέτοιο δεν στέκει συνταγματικά¨. Υπενθυμίζουν, άλλωστε πως και η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισε να δεσμευθεί νομοθετικά η Ελλάδα για το προληπτικό πακέτο με όποιο τρόπο επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία.

Άλλες πηγές εξηγούσαν πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τις δηλώσεις του κρατάει ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Λαγκάρντ) και να υπάρξει ένας αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης των αποκλίσεων. Ανάλογος μηχανισμός, όπως υποστηρίζουν, υπάρχει στην Γερμανία: Αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.

Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται σε αυτή την πρώτη φάση είναι  ο αυτόματος ¨κόφτης¨ δαπανών στον προϋπολογισμό για το προληπτικό πακέτο μέτρων των 3,5 δισ. για το 2018, ¨εφόσον και η άλλη πλευρά συζητά το θέμα της απομείωσης του χρέους¨, τονίζουν χαρακτηριστικά.

Αυτό, όπως ξεκαθαρίζουν, θα εφαρμοστεί αν δεν υλοποιηθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως τότε.

Κυβερνητικές πηγές συμπληρώνουν πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα εξακολουθήσει την πολιτική διαπραγμάτευση όπως και τις προηγούμενες ημέρες.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στο θέμα των επιπρόσθετων μέτρων, αλλά και του χρέους, καθώς θεωρείται πως το πακέτο των 5,4 δις. έχει ουσιαστικά κλείσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα