Όχι στην εκλογή Μουφτή λέει ο Κατσίκης των ΑΝΕΛ

Όχι στην εκλογή Μουφτή λέει ο Κατσίκης των ΑΝΕΛ
ΑΘΗΝΑ-Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών" (Α΄182)».(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) eurokinissi

Να διαχωριστούν οι ιδιότητες και η διαδικασία ανάδειξης του Μουφτή (θρησκευτικός λειτουργός) από του Καδή (ιεροδίκης) πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πίεση από την Τουρκία

Τη διαφωνία του με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την εκλογή Μουφτή εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την μη υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία.

Ο κ. Κατσίκης ξεκαθάρισε ότι στηρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη Σαρία αλλά διατύπωσε σαφείς αντιρρήσεις στην πρόταση εκλογής Μουφτή.«Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι δυνατόν για μια κατηγορία πολιτών να γίνεται η εκλογή ενός προσώπου από το σύνολο των μουσουλμάνων» δήλωσε ο κ. Κατσίκης εκφράζοντας τη διαφωνία του παρουσία, μάλιστα, του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Υπενθυμίζεται  ότι ο κ. Γαβρόγλου είχε προτείνει η ανάδειξη του Μουφτή να γίνεται από εκλεκτορικό σώμα και όχι απευθείας από τους πολίτες. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η πρόταση για τον Μουφτή δεν περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη Σαρία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

Γαβρόγλου: Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην οργάνωση της μουφτείας

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην οργάνωση της μουφτείας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι θα προκύψει μια επιστημονική επιτροπή η οποία θα κάνει προτάσεις που θα αποτυπωθούν στη συνέχει σε προεδρικό διάταγμα που θα ρυθμίζει το θέμα.

Παράλληλα, κάλεσε όλους τους βουλευτές να συζητήσουν ψύχραιμα το θέμα της Μουφτείας που άπτεται των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. «Γιατί μόνιμα πρέπει να υπάρχει κάτι πονηρό; Γιατί μόνιμα πρέπει να υπάρχει κάτι που μας είπαν οι άλλοι να κάνουμε;» διερωτήθηκε απαντώντας σε όσους αφήνουν αιχμές για πιέσεις της Τουρκίας.  «Επιτέλους ας δεχτούμε όλες και όλοι ότι είμαστε ανεξάρτητη χώρα, προχωράμε με τις δικές μας αξίες και με τη δική μας πολιτική. Οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού» συμπλήρωσε ο κ. Γαβρόγλου και σημείωσε ότι είναι λάθος να θεωρεί κανείς ότι η χρονική σύμπτωση δύο γεγονότων ή φαινομένων συνεπάγεται και αιτιακή σχέση.

Βενιζέλος: Δεν μας πιέζει η Τουρκία για την εκλογή Μουφτή

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος σημείωσε ότι δεν είναι επιβεβλημένο να συμπίπτουν σε ένα πρόσωπο οι ιδιότητες του θρησκευτικού λειτουργού και του ιεροδίκη, δηλαδή του Μουφτή και του Καδή. «Κάλλιστα μπορούν να διαχωριστούν οι ιδιότητες αυτές και να είναι άλλα τα προσόντα και η διαδικασία ανάδειξης του Μουφτή και άλλα τα προσόντα και η διαδικασία διορισμού του Καδή» είπε ο κ. Βενιζέλος. Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από την πλευρά της Τουρκίας για την εφαρμογή του ιερού μουσουλμανικού νόμου στην Ελλάδα. «Δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα που να μετατρέπεται και σε άσκηση πίεσης. Θα ήταν και παράταιρο» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Εντωμεταξύ ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε βουλευτική τροπολογία η οποία προτείνει να διεξάγεται δικαστικός έλεγχος των αποφάσεων του Μουφτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας όπου είναι η έδρα του. Η τροπολογία του κ. Βενιζέλου προτείνει επίσης να ελέγχονται εάν οι αποφάσεις είναι σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλους Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που σχετίζονται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα