Οχτώ προτάσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά

Οχτώ προτάσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά
Συζήτηση επερώτησης, αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Προέδρου και 18 Βουλευτών της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης [ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΔΗΜ.ΑΡ] και 4 Βουλευτών της Κ.Ο. του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, με θέμα: "Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια στους αγρότες". (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Αναφέρθηκε στη δημιουργία μιας νέας εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική προστασία και στη στήριξη της οικογένειας

Σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έδωσε τις θέσεις αυτές στη δημοσιότητα κατά την διάρκεια της ομιλίας της σε προσυνεδριακή ημερίδα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς στο Περιστέρι.

Αναφέρθηκε στη δημιουργία μιας νέας εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική προστασία και στη στήριξη της οικογένειας, καθώς και την προστασία των παιδιών. Η κ. Γεννηματά, ιεράρχησε ως απόλυτες προτεραιότητες, την παροχή ουσιαστικών ευκαιριών ένταξης των ανέργων, τη στήριξη των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, την πλήρη ένταξη των ατόμων με αναπηρία και την παροχή καθολικών υπηρεσιών φροντίδας. Ανάμεσα σε άλλα, προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, την επιδότηση των προσλήψεων από εταιρίες του ιδιωτικού τομέα και την καθιέρωση του εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος στα 500 ευρώ για τους συνταξιούχους.

Αναλυτικά οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής:

1ον Δημιουργία νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Προστασία και ένταξη.

Το κράτος σχεδιάζει, οι δημόσιοι, ιδιωτικοί, κοινωνικοί φορείς εξειδικεύουν και υλοποιούν.

Δημιουργία δικτύων Κοινωνικής Σύμπραξης και Αλληλεγγύης σε κάθε Δήμο, για την στήριξη των ευπαθών ομάδων με πόρους που προέρχονται κυρίως από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Μεταφορά του “βάρους” των υπηρεσιών στην από – ασυλοποίηση, από – ιδρυματοποίηση. Στοχευμένες δράσεις-προγράμματα για στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών.

2ον Εξασφάλιση επίπεδου αξιοπρεπούς διαβίωσης προσθέτοντας στην εισοδηματική ενίσχυση, τη διευκόλυνση πρόσβασης στις κοινωνικές υπηρεσίες.

3ον Στήριξη της Οικογένειας, και Προστασία των Παιδιών.

Κανένα παιδί έξω από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των Δήμων.

Στήριξη των παιδιών που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα με προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και παροχή υπηρεσιών.

4ον Ευκαιρίες ένταξης των ανέργων.

α) Επιδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα.

Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις υπολογίζεται ως έξοδο-που εκπίπτει της φορολογίας – με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.

Ειδικά όμως για

-νέους άνεργους ως 29 ετών

-ανέργους άνω των 55 ετών

-για γυναίκες άνεργες

ο συντελεστής αυξάνεται στο 50%.

Το μέτρο αυτό είναι απλό, λειτουργικό και το κυριότερο δημοσιονομικά ουδέτερο, γιατί η αύξηση της κατανάλωσης από τους επί πλέον εργαζόμενους θα φέρει μεγάλη αύξηση (μέσω του ΦΠΑ) στα έσοδα του κράτους.

β) Στροφή των Προγραμμάτων που επιδοτεί το “Κοινωνικό Ταμείο” (ΕΣΠΑ) από τα ολιγόμηνα stage στο Δημόσιο, σε Προγράμματα απόκτησης Εργασίας Εμπειρίας σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα, που δημιουργούν πραγματικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να βρει ο άνεργος δουλειά.

5ον Στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ιδιαίτερα χαμηλόμισθους.

Που φτωχοποιούνται, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Με καθιέρωση κατώτερου εγγυημένου επιπέδου σύνταξης, που ορίζεται για το μεμονωμένο συνταξιούχο στα 500 ευρώ το μήνα.

Όσον αφορά τον κατώτερο μισθό , μεταφορά της ευθύνης στους Κοινωνικούς Εταίρους, μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ώστε να επιτευχθούν αυξήσεις μέσα στα όρια αντοχής της οικονομίας.

6ον Παροχή καθολικών υπηρεσιών φροντίδας.

Με επέκταση των ανοικτών Κέντρων ημερήσιας Φροντίδας ηλικιωμένων και των προγραμμάτων ενεργού γήρατος.

Με ενίσχυση και γενίκευση της “Βοήθειας στο Σπίτι” και της “νοσηλείας κατ’ οίκον”, για άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

7ον Πλήρης ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

Με οριζόντιες πολιτικές στήριξης σε κάθε πολιτική και δράση του Δημοσίου, σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο.

Με εκσυγχρονισμό και εξειδικευμένες υπηρεσίες στα ΚΕΠΑ.

Με εξασφάλιση της προσβασιμότητας τους στα μέσα μεταφοράς, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους δημόσιους χώρους.

8ον Προάσπιση των δικαιωμάτων για όλους.

Ενίσχυση των δομών και των υπηρεσιών που απευθύνονται σε ευάλωτες κατηγορίες όπως οι αιτούντες άσυλο, οι εξαρτημένοι από ουσίες, τα θύματα βίας λόγω φύλου, οι οροθετικοί, οι αποφυλακισμένοι κ.α.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα