Οι δασικοί χάρτες στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μετά τη σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται να επηρεασθεί η αγροτική εκμετάλλευση και οι επιδοτήσεις

Η πορεία του έργου ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε διυπουργική συνάντηση που διεξήχθη την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, ζητήματα που απασχόλησαν τη διυπουργική συνάντηση ήταν η καθυστερημένη ενσωμάτωση στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, στοιχείων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ, καθώς και άλλων πράξεων της διοίκησης (πχ. εποικισμών, πράξεων χαρακτηρισμού) που προβλέπονταν από τις διατάξεις του Ν. 3889/2010 όπως ισχύει.

Επίσης, συζητήθηκε η εξαίρεση από τις ευρείες αναδασωτέες περιοχές, περιοχών που νομίμως είχαν άλλη χρήση κατά την κήρυξη της αναδάσωσης από τα δασαρχεία. Ως παράδειγμα αναφέρονται περιοχές με νόμιμη αγροτική χρήση, που εμφανίζονταν στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες, ενώ υπήρχε λεκτική τους εξαίρεση από την απόφαση αναδάσωσης.

Επί τάπητος τέθηκε επίσης η συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων που είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες, με βάση το νομικό πλαίσιο και τις συνταγματικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, η διυπουργική έδωσε κατευθύνσεις για την επίλυση των ανωτέρω θεμάτων με στόχο την ολοκληρωμένη υλοποίηση του έργου της κύρωσης των δασικών χαρτών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Όπως υπογραμμίστηκε, τις κατευθύνσεις αυτές θα επεξεργαστεί η ομάδα εργασίας, όπου συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από την πλευρά της διοίκησης και λειτουργεί στο ΥΠΕΝ από την ημέρα έναρξης των αναρτήσεων και προετοιμάζει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν (εγκύκλιοι προς τις υπηρεσίες και τους ΟΤΑ, υπουργικές αποφάσεις και πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας

ADVERTISING

SHARE: