Οι διεργασίες στη ΝΔ για τα εθνικά θέματα

Οι διεργασίες στη ΝΔ για τα εθνικά θέματα
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Τα μηνύματα εντός και εκτός της ΝΔ που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει και της σημερινής συνάντησης Κοτζιά - Κουμουτσάκου

Μηνύματα εντός και εκτός της ΝΔ έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα όσα είπε χθες για τα ανοιχτά εθνικά θέματα όπως το Σκοπιανό και η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο τρόπος με τον οποίο καυτηρίασε ο πρόεδρος της ΝΔ τις αιχμηρές κυβερνητικές ανακοινώσεις κατά του Ερντογάν εξαπολύοντας με ιδιαίτερη σφοδρότητα βέλη κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ ότι διευκολύνει με τη στάση του την επιδίωξη της Άγκυρας για αύξηση της έντασης αποτελεί κατ’ ουσίαν και ένα άδειασμα στα όσα είπε προχθές ο Μάκης Βορίδης στο Ραδιόφωνο 24/7, όπου είχε υπέρ απαντήσεων προς την Τουρκία σύμφωνα με τους κανόνες πολεμικής εμπλοκής. Από τη θέση Βορίδη ήδη είχε πάρει αποστάσεις ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Αλλά και στο Σκοπιανό ο πρόεδρος της ΝΔ μετακινήθηκε, τουλάχιστον φραστικά, από προηγούμενες άκαμπτες τοποθετήσεις του και δήλωσε έτοιμος να εξετάσει χωρίς να απορρίπτει εκ των προτέρων μια συμφωνία Αθήνας Σκοπίων για σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ αφού προηγηθούν αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας και απαλειφθούν τα επίμαχα άρθρα που διακηρύσσουν αλυτρωτισμό. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η κυβερνητική θέση έχει μετακινηθεί και συμπίπτει με τη θέση της ΝΔ ως προς την προτεραιότητα που αποκτά η αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας σε σχέση με το όνομα.

Στη ΝΔ διαχωρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα από τον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο χρεώνοντας στους δύο υπουργούς προσωπικές στρατηγικές και διαφορετικές πολιτικές ατζέντες από το Μαξίμου. Μάλιστα κάποια γαλάζια στελέχη τους χαρακτηρίζουν ως συνεταίρους και όχι μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα, θέλοντας να δείξουν ότι δεν λειτουργούν υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού τον οποίο θεωρούν εγκλωβισμένο σ’ αυτή τη διελκυστίνδα. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για μια κυβέρνηση χωρίς «εσωτερική ενότητα» όπου «ο καθένας έχει τη δική του ατομική στρατηγική», κάνοντας λόγο για «αδύναμο πρωθυπουργό».

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα γίνει σήμερα η συνάντηση του κ. Κουμουτσάκου με τον κ. Κοτζιά και παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός πως όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εθνικά θέματα έρχονται μετά από την τρίτη κατά σειρά συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη, αλλά και την εμφάνιση δυο διακριτών γραμμών στο εσωτερικό της ΝΔ για τα εθνικά θέματα που εκφράστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος, όπου από τη μια μεριά η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Κουμουτσάκος ήταν εκφραστές μιας πιο μετρημένης στάσης σε αντίθεση με τους Μάκη Βορίδη και Βασίλη Κικίλια που εξέφραζαν μια πιο σκληρή αντιπολιτευτική στάση έναντι της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα