Οι δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ ‘κλειδί’ για το Σκοπιανό

Οι δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ ‘κλειδί’ για το Σκοπιανό
Φωτο αρχειου Eurokinissi

Η επόμενη ημέρα μετά τις επαφές του Ν.Κοτζιά στα Σκόπια. Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου στην ΠΓΔΜ στρέφεται πλέον η προσοχή, μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια. Αποφασισμένη να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια η Ελλάδα

Μετά τη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ στα Σκόπια,  η προσοχή  είναι πλέον στραμμένη στις δημοτικές  εκλογές του Οκτωβρίου στη γειτονική χώρα, καθώς το αποτέλεσμα θα δείξει εαν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεεφ θα εδραιώσει την κυριαρχία του ή αν ο πρώην πρωθυπουργός Νικολά Γκρούεφσκι θα καταφέρει να κερδίσει σημαντικό αριθμό στους δήμους και να επανακάμψει. Αν αυτό συμβεί υπάρχει ανησυχία ότι η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε κατάσταση αποσταθεροποίησης.

Ο σοσιαλδημοκράτης σημερινός πρωθυπουργός έχει 3 δήμους, το κόμμα του Γκρούεφσκι έχει 60 δήμους και 15 δήμους έχουν οι Αλβανοί.

Η διεθνής κοινότητα δείχνει να στηρίζει τον Ζόραν Ζάεεφ ο οποίος διπλωματικά κινείται πολύ με απώτερο στόχο την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους, κράτησε προσεκτικούς τόνους και αποδοκίμασε την στάση του Σκοπιανού προξένου στον Καναδά ο οποίος μίλησε σε εκδήλωσε με φόντο χάρτη που απεικόνιζε την ΠΓΔΜ να φτάνει μέχρι τη Λάρισα.

Είναι προφανές οτι το φθινόπωρο η νέα σκοπιανή κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να δείξει ότι έχει ένα φιλοευρωπαικό προφίλ και ότι μπορεί να αποτελέσει  συνομιλητής των Συμμάχων. Αλλωστε η σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο θα έχει θέμα στη ατζέντα και τη διεύρυνση.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα Βαλκάνια, καθώς εκτίμηση του υπουργείου εξωτερικών είναι ότι η Ελλάδα παρά την πιο μακρόχρονη μεταπολεμικά κρίση  άντεξε και εξακολουθεί να είναι η πιο ισχυρή γεωοπολιτικά στην περιοχή.

“ Δεν είναι προνόμιο ούτε δικαίωμα η όποια ισχύς. Είναι μια ευθύνη και από αυτή τη σκοπιά θέλουμε να λυθούν όλα τα προβλήματα” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στα Σκόπια μετά τις συναντήσεις τους με την πολιτική ηγεσία θέλοντας να μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για να επιλυθούν αρχικά τα προβλήματα χαμηλής πολιτικής και στη συνέχεια να “ χτυπήσουμε” όπως είπε τον αλυτρωτισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα