Οι δυσκολίες της ατζέντας για την ‘επόμενη μέρα’

Οι δυσκολίες της ατζέντας για την ‘επόμενη μέρα’

Επικοινωνιακή, αλλά και πολιτική μάχη προκειμένου να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε επίπεδο ατζέντας συνεχίζει να δίνει η κυβέρνηση, καθώς προσώρας η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να επικεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας στην “επόμενη μέρα” για την οικονομία και την κοινωνία συναντά πολλαπλά εμπόδια

Ήδη από την 16η Ιουνίου, όταν το Eurogroup είχε ολοκληρωθεί αισίως και η δεύτερη αξιολόγηση κηρύχθηκε περαιωθείσα, η κυβέρνηση επιχειρούσε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και το ενδιαφέρον των πολιτών, στη θετική προοπτική που ανοίγεται για τη χώρα.

Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με πολλαπλές παρεμβάσεις του, είχε επιχειρηματολογήσει για τον “καθαρό διάδρομο εξόδου από την επιτροπεία”, που, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, άνοιξε η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο Αλέξης Τσίπρας, παραλλήλως, συνέχισε και τις επισκέψεις του σε υπουργεία, ώστε να υπενθυμιστεί στους πολίτες πως η κυβέρνηση προωθεί, παρά το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο, την κοινωνική της πολιτική -ενδεικτικό παράδειγμα επ’ αυτού ήταν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το υπουργείο Υγείας για όσα είναι να γίνουν ως το τέλος του 2017, αλλά και για τις 9.000 προσλήψεις που έχουν γίνει ως τώρα.

Μετ’ εμποδίων

Ταυτοχρόνως, άλλωστε, οι πληροφορίες του News 24/7 επιμένουν πως η επικοινωνιακή οδηγία που έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου σε υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη είναι να επικεντρώνονται στην οικονομία και στις “θετικές ειδήσεις” που μπορούν να στηρίξουν την κυβερνητική αφήγηση. Όμως, παρά την συντονισμένη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, η “επιχείρηση-επόμενη μέρα” συναντά διαρκώς νάρκες. Η πρώτη αφορούσε την “μάχη των σκουπιδιών”, αφού για περισσότερο από 10 ημέρες η κυβερνητική αφήγηση χάθηκε κάτω από τους σωρούς των σκουπιδιών που παρέμεναν συγκεντρωμένοι στις μεγάλες πόλεις, αλλά και πίσω από την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε για τους συμβασιούχους.

Και, σαν να μην έφτανε αυτό, η επικοινωνιακή “χιονοστιβάδα” αναφορικά με την “υπόθεση Καμμένου” ήρθε να “φρενάρει” εκ νέου την προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει τα φώτα στην οικονομία. Μάλιστα, όσο κι αν το Μαξίμου επιχειρεί να κλείσει το θέμα, μην αφήνοντας ταυτοχρόνως κάτι αναπάντητο, η υπόθεση παραμένει στον αφρό της επικαιρότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν στήριξε απλόχερα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας μόνο για λόγους κυβερνητικής συνοχής. Πέραν αυτού, στο Μαξίμου εκτιμήθηκε πως αν η κυβέρνηση κρατούσε αποστάσεις, τότε θα άνοιγε συζήτηση για “πολιτικές εξελίξεις” και για κρίση στο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, η στήριξη στον Πάνο Καμμένο ουδόλως έκλεισε το ζήτημα, λόγω και της επικοινωνιακής τακτικής της ΝΔ να το κρατήσει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Διαφορετική τακτική

Πέραν, όμως, της “γαλάζιας” τακτικής επί του θέματος, χθες παρατηρήθηκε και η διαφορετική τακτική διαχείρισης που έχουν υιοθετήσει οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Το μεν Μαξίμου απάντησε με ένα ηχηρό “όχι” στο αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, καταγγέλλοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για “επιχείρηση αποπροσανατολισμού” και απαριθμώντας σειρά θετικών στοιχείων και ενδείξεων για την οικονομία, από τα οποία επιχειρεί -κατά το Μαξίμου- να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη η αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος δεν αρκέστηκε σ’ αυτό, παρά εξέδωσε μία σκληρή δήλωση καταγγελίας, εμπλέκοντας και τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη -κάτι που προκάλεσε την ανταπάντηση του τελευταίου, με αποτέλεσμα να… φουντώσει ξανά το θέμα. Συμπέρασμα: η μεν κυβέρνηση βιάζεται εδώ και ημέρες να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στις “καλές ειδήσεις” που προκύπτουν καθημερινά από το μέτωπο της οικονομίας. Ωστόσο, η επιχείρηση “ατζέντα επόμενης μέρας” μάλλον θα χρειαστεί να περιμένει.

(Φωτό: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα