Οι ‘καλύτερες μέρες’ ξανά σε πρώτο πλάνο

Οι ‘καλύτερες μέρες’ ξανά σε πρώτο πλάνο
Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Στην οικονομία και την προοπτική εξόδου από το Μνημόνιο επαναφέρει την δημόσια ατζέντα η κυβέρνηση, γυρίζοντας σελίδα μετά τον "χαρτοπόλεμο" σχετικά με τη συμφωνία προμήθειας πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία

Η προοπτική έγκαιρης -και χωρίς νέα μέτρα – ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, η παροχή του κοινωνικού μερίσματος και η στοχευμένη στήριξη των πλημμυροπαθών της Μάνδρας, σε συνδυασμό με τις θετικές ειδήσεις που συνεχίζονται περί την ελληνική οικονομία (όπως το επιτυχημένο swap ομολόγων) συγκροτούν το αφήγημα των “καλύτερων ημερών” που αναμένονται και το οποίο φέρνει ξανά σε πρώτο πλάνο το Μέγαρο Μαξίμου.

Έπειτα από τον “χαρτοπόλεμο” σχετικά με την συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση φωτίζει εκ νέου τα κεντρικά θέματα για τη χώρα, με στόχο να μπουν εκ νέου στη “βιτρίνα” της δημόσιας ατζέντας. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε χθες αναλυτικά τόσο στις εξελίξεις που αφορούν στην οικονομία και τη διαπραγμάτευση, όσο και σε θέματα που εντάσσονται στην “κοινωνική ατζέντα” της κυβέρνησης, όπως η παροχή του κοινωνικού μερίσματος, η ενίσχυση των πλημμυροπαθών, αλλά και η διεξαγωγή ενός έκτακτου αναπτυξιακού συνεδρίου στην Ελευσίνα για να αρχίσει να αίρεται η οικονομική και αναπτυξιακή αδικία που υφίσταται η Δυτική Αττική εδώ και δεκαετίες.

Η έξοδος από το Μνημόνιο

Ο υπουργός Επικρατείας, λοιπόν, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να “προετοιμάζει το έδαφος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρήματος τον Αύγουστο του 2018” και προέβαλε τη θετική εξέλιξη σε σχέση με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων. “Πρόκειται στην πραγματικότητα για την δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά από αυτήν του Ιουλίου και η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές”, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, διαβεβαιώνοντας πως “επιτεύχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί” και πως η ανταλλαγή “σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχήγια την ελληνική οικονομία”.

Η εν λόγω ανταλλαγή αποτελεί, προφανώς, ένα κομμάτι του συνολικού παζλ της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρυψε και χθες την αισιοδοξία του πως οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους και χωρίς… απρόοπτα:“Διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει και πλέον όλες οι πλευρές συντείνουν ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα οριστικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων, η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης , ώστε να ενταθούν και οι πολιτικές και τεχνικές συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματος”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κοινωνική ατζέντα

Ταυτοχρόνως, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από λογικές τύπου “success story”, καθώς προβάλλει παράλληλα την ευημερία των αριθμών με πρωτοβουλίες που αφορούν στην ευημερία -ή, έστω στην ανακούφιση – των ανθρώπων. “Η πορεία για την ξοδο από το πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να έχει στόχο και την άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, αλλά και την στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της”, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση “για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά προχωρά στη  διανομή  κοινωνικού μερίσματος διπλάσιου από του περσινού, ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση”.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης εντάσσεται και η προσπάθεια αποκατάστασης στη Δυτική Αττική, καθώς ήδη από προχθές έχει εκδοθεί “η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος των 5000 ευρώ στα νοικοκυριά και των 8000 ευρώ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν”, όπως υπενθύμισε ο κ. Τζανακόπουλος, διαβεβαιώνοντας πως “η καταβολή του έκτακτου επιδόματος στα νοικοκυριά προβλέπεται να αρχίσει εντός των επόμενων δύο ημερών”.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την διεξαγωγή του προαναφερθέντος αναπτυξιακού συνεδρίου στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, προαναγγέλλοντας πως σε αυτό θα συζητηθεί “μια συνολική δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της περιοχής”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα