Οι ομάδες και οι συσχετισμοί του συνεδρίου της ΝΔ

Οι ομάδες και οι συσχετισμοί του συνεδρίου της ΝΔ

Σήμερα η εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής μετά τη χτεσινή έγκριση του καταστατικού

Τρία παράλληλα συνέδρια διεξάγονταν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στον εκθεσιακό χώρο του Metropolitan Expo όπου πραγματοποιεί τις εργασίες του το 10ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ. Ένα στην κεντρική αίθουσα με τις παρεμβάσεις των συνέδρων, ένα δεύτερο στις διπλανές αίθουσες με θεματικές συζητήσεις γύρω από επίκαιρα πολιτικά ζητήματα και ένα τρίτο, που μάλλον συγκέντρωνε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους αντιπροσώπους της ΝΔ, με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αλλά και ζυμώσεις στους διαδρόμους για τις υποψηφιότητες των μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν κατά την έγκριση του νέου καταστατικού ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής να εισηγηθεί τελικά αντί για 100 εκλεγμένα μέλη στη νέα Πολιτική Επιτροπή να είναι 150 συν άλλα 150 ex officio. Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη που πρότεινε να συμπεριλαμβάνονται στα ex officio μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και οι δήμαρχοι των πρωτευουσών των νομών και των δήμων με περισσότερους από 40000 κατοίκους, καθώς σ’ αυτό το χώρο η πρώην υπουργός Εξωτερικών διαθέτει σημαντική επιρροή. Ενώ αντίστοιχη πρόταση έκανε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου για τους προέδρους των ΝΟΔΕ.

Η μάχη για την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής θα αποκρυσταλλώσει τους νέους εσωκομματικούς συσχετισμούς και ως εκ τούτου θα αποτελέσει δείκτη κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει στο εύρος των αλλαγών που θέλει να κάνει μέσα στο κόμμα.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση ως και την τελευταία στιγμή γίνονταν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με σκοπό η «μοιρασιά» στη νέα Πολιτική Επιτροπή να γίνει πριν την σημερινή ψηφοφορία και ουσιαστικά να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Σκοπός των εμπλεκόμενων ήταν να περιοριστεί ο αριθμός των υποψηφίων ώστε να προσεγγίζει τον αριθμό των μελών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιοι είχαν εκφράσει γύρω στους 250 συνέδρους ωστόσο η τελική υποβολή υποψηφιοτήτων κατά πάσα πιθανότητα να κινηθεί στα επίπεδα των 200 υποψηφίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μητσοτακικοί έχοντας τα ηνία του κόμματος έχουν εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος, χωρίς ωστόσο να έχουν υπεροχή που θα καθιστούν απόλυτο κυρίαρχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι καραμανλικοί από ότι φαίνεται δεν έχουν κινηθεί συντονισμένα αλλά θα έχουν σημαντική εκπροσώπηση, ενώ οι σαμαρικοί σε μεγάλο βαθμό συσπειρώνεται γύρω από τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος φαίνεται να εξασφαλίζει 8 με 10 μέλη στην ΠΕ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε χτες την ομιλία του ευχαριστώντας τον Αντώνη Σαμαρά που τον έφερε στη ΝΔ.

Από εκεί και πέρα κατά πολλούς κυρίαρχο στοιχείο ήταν η δημιουργία υποομάδων ελέω έλλειψης ευρύτερων στρατοπέδων που θα κινούνταν συντονισμένα όπως συνέβαινε σε παλιότερα συνέδρια. Ρόλο φαίνεται να έχει κατοχυρώσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος φέρεται να διεκδικεί περί τις 15 θέσεις στη νέα ΠΕ καθώς όπως λέγεται διέθετε 400 «κουπόνια», κάτι πάντως που δεν φαίνεται να επιθυμεί η πλευρά του κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας είχαν συνάντηση την Παρασκευή το βράδυ στο περιθώριο του συνεδρίου, με ανοιχτό το θέμα πέραν των μελών της ΠΕ και το αν θα λάβει θέση αντιπροέδρου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη το θέμα των αντιπροέδρων έχει κλείσει και θα παραμείνουν δύο ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης τις τελευταίες μέρες θέτει δημοσίως και μετ’ επιτάσεως να υπάρξει ρητή καταστατική πρόβλεψη για δύο το πολύ αντιπροέδρους, πρόταση που δεν έγινε δεκτή από το συνέδριο.

Με την ολοκλήρωση σήμερα των εργασιών του 10ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ με την εκλογή της νέα Πολιτικής Επιτροπής, αναμένεται να φανεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την άνεση να προωθήσει άνετα την εκλογή στη θέση του γραμματέα το Λευτέρη Αυγενάκη, θέμα που θα κλείσει την Μεγάλη Τετάρτη με την πρώτη συνεδρίαση της νεοκλεγείσας πολιτικής επιτροπής.

Παραδοσιακά πάντως είθισται ακόμα και όταν δεν υπάρχουν συνθήκες έντονης εσωκομματικής σύγκρουσης στη ΝΔ να υπάρχει τουλάχιστον μια ακόμα υποψηφιότητα έστω και για λόγους καταγραφής. Μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας αυτός της ΝΔ.

Πάντως πέραν όλων αυτών στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία που σημείωσε η διοργάνωση των παράλληλων θεματικών τραπεζιών καθιερώνοντας τη συμμετοχή του «θεματικού συνέδρου» κυρίως από μη μέλη της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους περίπου 3000 θεματικούς συνέδρους μόλις το 20 με 30% είναι μέλη της ΝΔ ενώ στην πλειοψηφία του ο υπόλοιπος αυτός κόσμος προέρχεται από το Ποτάμι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα