Οι τρεις καταθέτουν πρόταση για τον τρίτο πόλο. Τι απαντά το ΠΑΣΟΚ

Οι τρεις καταθέτουν πρόταση για τον τρίτο πόλο. Τι απαντά το ΠΑΣΟΚ

Επιστολή για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα έστειλε σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜΑΡ, η "Ώρα Αποφάσεων" των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη. Την υπογράφει και ο Μεϊμάρογλου του Ποταμιού. Σε σκληρό ύφος απάντησε η Χαριλάου Τρικούπη

Πολιτική πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου φορέα στο χώρο του κέντρου, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, καταθέτει η πρωτοβουλία "Ώρα Αποφάσεων" της Άννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη.

Το σχετικό κείμενο απεστάλη σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ, τη ΔΗΜΑΡ και τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Μάλιστα την υπογράφει και το στέλεχος του Ποταμιού Γιάννης Μεϊμάρογλου, ο οποίος είναι εκ των ιδρυτικών μελών της πρωτοβουλίας "Ώρα Αποφάσεων" μαζί με τους Γιάννη Δατσέρη, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Φλωρίδη.

Η πρόταση, που θέτει επτά συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ίδρυση ενός νέου σχήματος, το οποίο θα εκφράσει την "προοδευτική παράταξη", και χρονοδιάγραμμα τον Ιούνιο, παρουσιάστηκε χθες στην τρίτη ανοιχτή εκδήλωση διαλόγου της «Ώρας Αποφάσεων» στην Πάτρα. Στην εκδήλωση μάλιστα έδωσαν το παρόν πολλά τοπικά στελέχη του Ποταμιού.

Ομιλητές ήταν οι Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Φλωρίδης και Δημήτρης Αβραμίδης (ΠΟΤΑΜΙ). Το Προεδρείο της εκδήλωσης συγκρότησαν οι Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Χρήστος Αντωνόπουλος, Κωνσταντίνος Αυγουστάκης, Γιάννης Δατσέρης, Κατερίνα Περτέση και Απόστολος Υφαντής. Την ΔΗΜΑΡ εκπροσώπησε ο πρώην Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης.

Το πολιτικό πλαίσιο των παρεμβάσεων των ιδρυτικών μελών της πρωτοβουλίας ήταν πως η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στο παραγωγικό μοντέλο και στην κοινωνική πολιτική, με πρωταρχικό στόχο την ισότιμη συμμετοχή στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν ριζοσπαστικά το κράτος, θα υπηρετήσουν την ανάπτυξη και θα κατανείμουν τα οφέλη της με δίκαιο τρόπο. Απόλυτη προτεραιότητα έχει η παραγωγή και όχι η κατανάλωση, έχουν οι νέοι και οι παραγωγικές ηλικίες.

Η πρόταση, που οι υπογράφοντες υποστήριξαν ότι "πρέπει να ακολουθηθεί τάχιστα, καθώς το ενδεχόμενο πυκνών πολιτικών εξελίξεων προβάλλει ολοένα και πιθανότερο, ενώ δεν διαφαίνεται κάποια λύση ούτε από δεξιά ούτε από αριστερά", είναι η εξής:

"Μία καθαρή πολιτική πρόταση για τη δημιουργία του νέου: Πώς και Πότε

Η πολιτική πρωτοβουλία «Προοδευτικό Κίνημα: Ώρα Αποφάσεων», συνεχίζοντας τις ανοικτές εκδηλώσεις και τον δημιουργικό διάλογο με τους πολίτες του προοδευτικού χώρου, καταθέτει σήμερα την πρόταση και πρόσκλησή της προς όλο τον προοδευτικό χώρο (κόμματα, κινήσεις πολιτών, πολίτες). Η πρόταση αυτή έχει ως βασικό στόχο να διαλύσει οποιαδήποτε πολιτική σύγχυση προκαλείται μέσα από τη διαρκή ανταλλαγή ημιτελών και πρόχειρων προτάσεων «συνεργασίας» του χώρου που διακινούνται στο δημόσιο διάλογο και καταλήγουν σε εφήμερες κινήσεις εντυπώσεων. Προτάσεων που κατά κανόνα αποβλέπουν στη διατήρηση μικρών και ασήμαντων «κεκτημένων», αφορούν μόνο την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και αγνοούν το διαρκές αίτημα της κοινωνίας του προοδευτικού χώρου για τη δημιουργία του καινούργιου φορέα και την παρουσίαση της νέας πρότασης για την Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι για την ουσιαστική συμμετοχή κάθε πολίτη και, κυρίως, κάθε οργανωμένου σχήματος στην τελική φάση ίδρυσης με όρους εμπιστοσύνης και ευθύνης, απαιτούνται ξεκάθαρος πολιτικός σκοπός και αντιπροσωπευτικό οργανωτικό πλαίσιο του εγχειρήματος. Σε αυτό το πλαίσιο:

1. Θεωρούμε πολιτική προϋπόθεση τα κόμματα και οι οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στην διαδικασία ίδρυσης να δηλώσουν εκ των προτέρων, ανοιχτά και επίσημα, με αποφάσεις των κομματικών τους οργάνων, ότι είναι πολιτικά διατεθειμένες να συμμετάσχουν στη δημιουργία Νέου και Ενιαίου Φορέα του Προοδευτικού Χώρου, χωρίς προσκλήσεις για δημιουργία Ομοσπονδιών που αναπαράγουν αρχηγούς και αρχηγίσκους σε θέσεις δήθεν εξουσίας που δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες.

2. Εισηγούμεθα το Πολιτικό - Οργανωτικό Σχήμα που θα κατευθύνει τις διαδικασίες ενοποίησης των διαθέσιμων δυνάμεων και ίδρυσης Νέου και Ενιαίου Φορέα να δημιουργηθεί από μηδενική βάση, με ευρεία εκπροσώπηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του χώρου, χωρίς ισορροπίες συσχετισμών και εξουσίας.

3. Ζητούμε να οργανωθεί η πρώτη εθνική συνέλευση του προοδευτικού χώρου, η οποία θα ορίσει το ευρύ αλλά σαφές πολιτικό πλαίσιο των αναγκαίων προοδευτικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για ανοικοδομηθεί και να βγει από την κρίση. Η Εθνική Συνέλευση θα ανακοινώσει 11μελή επιτροπή προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής, με κύρος και εμπειρία, η οποία θα αναλάβει χρέη οργανωτικής επιτροπής και επιτροπής δεοντολογίας ως την ίδρυση του φορέα.

4. Υποστηρίζουμε την εκλογή ηγεσίας του Νέου και Ενιαίου Φορέα από τη λαϊκή βάση, με ανοιχτή και οργανωμένη δημόσια πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση (debate) των υποψηφίων, με τρόπο αδιάβλητο -πολιτικά, νομικά και τεχνικά.

5. Εισηγούμαστε η νέα εκλεγμένη ηγεσία, σε συνεννόηση και συνεργασία με την 11μελή, κοινής αποδοχής, επιτροπή, να προχωρήσει στη διαμόρφωση οδικού χάρτη για Ιδρυτικό Συνέδριο του Νέου και Ενιαίου Προοδευτικού Φορέα.

6. Πιστεύουμε πως όλες οι σχετικές διαδικασίες επιβάλλεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017.

7. Επισημαίνουμε πως με την πολιτική και οργανωτική ολοκλήρωση του εγχειρήματος παύει η ανάγκη πολιτικής λειτουργίας των υπαρκτών σχημάτων του χώρου."

Το κείμενο αυτό εστάλη σε ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, Δημοκρατική Ευθύνη, Κινήσεις πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς, μαζί με την ακόλουθη επιστολή:

"Κάθε πολιτική πρωτοβουλία έχει περιεχόμενο και νόημα όταν αφορά στο μέλλον της χώρας και των πολιτών.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την δημιουργία ενός προοδευτικού πολιτικού φορέα, που θα σεβαστεί και θα διδαχθεί από το παρελθόν, αλλά θα μιλήσει στις ψυχές των Ελλήνων για το μέλλον, για τον εθνικό στόχο της εξόδου από την κρίση , για μια Ελλάδα που έχει ως προτεραιότητες τη συμμετοχή της στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης , τους νέους, την παραγωγή.

Η "Ωρα Αποφάσεων", ως πρωτοβουλία που υπηρετεί τον παραπάνω στόχο, έχει ήδη πραγματοποιήσει 3 εκδηλώσεις και συνεχίζει.

Πρόθεση μας, όπως διαπιστώνουν όσοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας, είναι να ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΕΟ, θεωρώντας ότι η ανακαινισμένη προσαρμογή σε αντιλήψεις και σχήματα του παρελθόντος δεν σώζουν , δεν οδηγούν πουθενά και δεν ωφελούν τη χώρα.

Τα πολιτικά διλήμματα και οι συγκρούσεις του σήμερα έχουν μεταφερθεί σε νέα πεδία που ο προοδευτικός χώρος πρέπει πρώτος να αναδείξει.

Για το σκοπό αυτό συζητάμε κυρίως με τους εκατοντάδες πολίτες που μας κάνουν την τιμή και αποδέχονται την πρόσκλησή μας και που εκφράζονται ανοικτά, κριτικά, δημιουργικά και αιχμηρά. Πρέπει όλοι μας να ερμηνεύσουμε και να προσλάβουμε την πολιτική κινητικότητα στο χώρο θετικά και να τολμήσουμε ένα μεγάλο συλλογικό άλμα προς τα εμπρός, κάνοντας προσωπικά βήματα πίσω.

Με αυτές τις σκέψεις θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρόταση 7 σημείων για την συντεταγμένη πορεία στη δημιουργία του νέου φορέα, που θα εκφράζει τον προοδευτικό χώρο και που μπορεί μέσα σε λίγο χρόνο (όπως δείχνει η ιστορία) να γίνει ο άλλος πόλος του πολιτικού συστήματος.

Σας καταθέτουμε συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιάγραμμα, που πολλά από αυτά είναι ήδη στον δημόσιο εσωτερικό διάλογο του χώρου και, ως εκ τούτου, διευκολύνουν γρήγορες, αποφασιστικές, και ιστορικής σημασίας, αποφάσεις.

Για την «Ώρα Αποφάσεων»

Γιάννης Δατσέρης

Άννα Διαμαντοπούλου

Γιάννης Μεϊμάρογλου

Γιάννης Ραγκούσης

Γιώργος Φλωρίδης"

Σκληρή απάντηση από ΠΑΣΟΚ

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ απάντησε με άτυπο σχόλιο.

Όπως αναφέρει το σχόλιο, η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου και τη ανάδειξή του σε ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία και αυτές οι πρωτοβουλίες αποδίδουν καρπούς.

Στο σχόλιο του ΠΑΣΟΚ τονίζεται: «Η πρόσκλησή μας σε κόμματα και συλλογικότητες είναι ανοικτή. Όποιος πιστεύει στην αναγκαιότητα αυτή μπορεί να συμμετάσχει. Προσκλήσεις προς κοινοβουλευτικά κόμματα από μεμονομένα πρόσωπα χωρίς κοινωνική αναφορά, που θέτουν όρους και προϋποθέσεις για άμεση διάλυσή τους, πέρα από γραφικές είναι θρασείς, απαράδεκτες, ελιτίστικες και διασπαστικές. Δεν έχουν στόχο την ενότητα και την αναγέννηση του χώρου, γι' αυτό και δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο της παράταξης που τους έχει γυρίσει την πλάτη. Υπηρετούν αλλότριους σκοπούς».

Η απάντηση από το Ποτάμι

"Το Ποτάμι από το συνέδριό του έχει τοποθετηθεί υπέρ της δημιουργίας ενός μεγάλου προοδευτικού κινήματος που θα ανατρέψει τις λαϊκίστικες και συντηρητικές πολιτικές που ταλαιπωρούν και ταλαιπώρησαν τη χώρα" αναφέρει το Ποτάμι και προσθέτει: "Οι προϋποθέσεις είναι τρεις:

- λύσεις και κυβερνητικό πρόγραμμα που έρχεται από το μέλλον και όχι από το παρελθόν

- συμμετοχή στην πρώτη γραμμή πολιτών που εκπροσωπούν τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας και της παραγωγής

- και τέλος, έγκριση της προσπάθειας από την κοινωνία με ανοιχτές διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των πολιτών και όχι μόνο όσων έχουν πρόσβαση σε κομματικούς μηχανισμούς και συστήματα εξουσίας".

Οι τρεις για ΠΑΣΟΚ

Η “Ώρα Αποφάσεων” με νέα ανακοίνωσή της απαντά στο ΠΑΣΟΚ. Όπως σημειώνουν “σε μια στιγμή που η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε πνεύμα δημιουργικής ανατροπής και ενότητας, πιστεύουμε ότι τα υβριστικά σχόλια πανικού ανώνυμων κύκλων για την πρότασή μας δεν εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ. Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη και καταθέσαμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, δημόσια και καθαρά. Δεν χωρίσαμε τα κόμματα και τους φορείς σε προσκαλούντες και προσκαλούμενους. Να συνδιαμορφώσουμε επιθυμούμε. Επίσης δεν θέσαμε ως εναρκτήρια προϋπόθεση τη διάλυση κομμάτων όπως τελείως παραπλανητικά και ψευδώς ισχυρίζονται οι δήθεν ανώνυμοι κύκλοι. Θέσαμε ζήτημα παύσης της πολιτικής τους λειτουργίας ως αυτονόητη και λογική κατάληξη ΜΕΤΑ τη δημιουργία του Νέου Ενωμένου Προοδευτικού Κινήματος” και καταλήγουν σημειώνοντας: “Θα ήταν σκόπιμο να ξαναδιαβάσουν ψύχραιμα την πρότασή μας με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των προοδευτικών πολιτών κι όχι το άγχος για τη διατήρηση προσωπικών ρόλων. Εμείς θα αναμένουμε τις επίσημες απαντήσεις των οργάνων των κομμάτων και των σχηματισμών”.

ADVERTISING

SHARE: